Καθηγητής Σύψας: Την επόμενη εβδομάδα η κορύφωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Στα «ευχάριστα νέα που φέρνουν προχωρημένες κλινικές μελέτες για τη χρήση του remdesivir» σε περιπτώσεις κορωνοϊού, στάθηκε ο Νικόλας Σύψας.

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δέκα», ανέφερε πως τα νέα που υπάρχουν από το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ευχάριστα, καθώς δείχνει πως φέρνει αποτελέσματα και μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν ολοκληρωθεί και οι μελέτες.

«Εχουμε μάλλον ευχάριστα νέα. Ένα φάρμακο που έχει αντιική δράση, η ρεμντεσιβίρη, είναι σε προχωρημένες κλινικές μελέτες και πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα. Το φάρμακο αυτό δοκιμάζεται τόσο σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσο όσο και σε ασθενείς με βαριά νόσο ή είναι διασωληνωμένοι», είπε αρχικά.

«Οι μελέτες θα είναι έτοιμες εντός του Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία, εφόσον τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά, θα υποβάλλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα πάρει άδεια και στη συνέχεια θα αρχίσει να το παράγει σε μεγάλες ποσότητες», συνέχισε.

Ο κ. Σύψας σημείωσε πως ήδη τέσσερα νοσοκομεία μετέχουν στις συγκεκριμένες μελέτες και το χορηγούν σε ασθενείς. «Υπάρχουν τέσσερα νοσοκομεία στην Ελλάδα τα οποία συμμετέχουν στις κλινικές μελέτες, επομένως και οι Έλληνες ασθενείς, ακόμα και τώρα, παίρνουν το φάρμακο. Μελέτη που βγήκε στην Αμερική πριν από τρεις μέρες, με το φάρμακο να χορηγήθηκε σε ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι ή είχαν βαριά νόσο, έδειξαν ότι το 70% των ασθενών ανταποκρίθηκε θετικά στο φάρμακο. Περιμένουμε και τα αποτελέσματα από τη χορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς που είναι με ήπια νόσο. Θα βγουν άμεσα και θα έχουμε καλύτερες απαντήσεις» τόνισε ο κ. Σύψας, που επεσήμανε πως περιμένει το φάρμακο να έρθει στην ελληνική αγορά στο τέλος του καλοκαιριού.

Σύψας: Κορύφωση των κρουσμάτων κορωνοϊού την άλλη εβδομάδα

Ακόμη, ο κ. Σύψας ερωτώμενος για το πότε πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση των μέτρων, απάντησε: «Η επιδημία είναι ακόμα εδώ. Κάθε μέρα έχουμε δεκάδες νέα κρούσματα και έχουμε και τις λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης που είναι τα γηροκομεία, οι καταυλισμοί των Ρομά, οι πρόσφυγες. Δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με την πανδημία. Φαντάζομαι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την κορύφωση και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουμε πολύ αυστηρά τα μέτρα. Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε για να βάλουμε την επιδημία σε καθοδική πορεία έτσι ώστε τον Μάιο να μπορούμε να σκεπτόμαστε για αποκλιμάκωση των μέτρων αποξένωσης», ήταν τα λόγια του.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ