Κάθε χρόνο τσουγκρίζουμε περίπου 300 εκατ. αβγά στην Ελλάδα!
Μπορεί παραδοσιακά την περίοδο του Πάσχα να τσουγκρίζονται στην Ελλάδα 300.000.000 κόκκινα αβγά, αλλά η έκτακτη κατάσταση λόγω κορωνοϊού, δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις για τη φετινή ζήτηση από τους καταναλωτές.

Αυτά επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής της Ένωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδας, Γιάννης Λιάρος ο οποίος διατηρώντας την αισιοδοξία του και για τη φετινή περίοδο, τόνισε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, οι Έλληνες παραγωγοί του κλάδου συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους για να υπάρχουν αβγά σε κάθε ελληνικό τραπέζι, κάθε ημέρα.

Όπως εξήγησε, η ζήτηση σε τρόφιμα γενικά είναι ήδη αυξημένη και το ίδιο ισχύει και για το αβγό, από τη στιγμή που σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και αγορές τροφίμων λειτουργούν κανονικά και αποτελούν σημαία αγοράς για τους πολίτες.

«Αναμένεται η ζήτηση να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες»

«Το αναμενόμενο είναι η ζήτηση αυτή να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, ενόψει Πάσχα, και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Κυριακή 12 Απριλίου είναι το Πάσχα των Καθολικών, μια περίοδος με αυξημένη ζήτηση σε αβγά και στις άλλες χώρες. Αυτό, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη, λόγω της πανδημίας, θα κρίνει κατά πόσο θα επηρεαστεί η κάλυψη της ζήτησης και στην Ελλάδα,τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα αυγά», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάρο, η ετήσια μέση παραγωγή αβγού στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,47 δισ. τεμάχια, με την αυτάρκεια της χώρας να κυμαίνεται στο 70%-80%. Η ετήσια κατανάλωση στην Ελλάδα φτάνει το 1,7 δισ. αβγά και η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση διαμορφώνεται σε 140 αβγά – συμπεριλαμβανομένων και όσων χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αρτοσκευασμάτων ή γλυκισμάτων. Ο ετήσιος τζίρος του κλάδου ανέρχεται σε 150-200 εκατ. ευρώ, ανάλογα πάντα τις συνθήκες και τη συγκυρία.

«Το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό»

Για το ζωϊκό κεφάλαιο στη χώρα, ο διευθυντής της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας, τόνισε: «τα νούμερα είναι αμείλικτα. Τα τελευταία 10-12 χρόνια το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί κατά σχεδόν 40%, από πάνω από 5.500.000 όρνιθες σε 3.500.000».

Το ζητούμενο, όπως πρόσθεσε, «είναι οι απογοητευμένοι παραγωγοί, που βλέπουν τους κόπους ετών να πηγαίνουν χαμένοι, να αποκτήσουν κίνητρο για να επενδύσουν και πάλι στην παραγωγή, αλλά και νέοι παίκτες να δουν τον κλάδο ως μια ευκαιρία επένδυσης και ανάπτυξης. Αυτό, προφανώς, προϋποθέτει μείωση του κόστους παραγωγής, μείωση της βαρύτατης φορολογίας αλλά και καταπολέμηση φαινομένων που “σκοτώνουν” την ελληνική παραγωγή, όπως οι ελληνοποιήσεις και οι αναβαθμίσεις παράνομα εισαγόμενων αυγών».

«Η κυβέρνηση κάνει τα σωστά βήματα»

Ως «μεγάλη πληγή» για τους Έλληνες παραγωγούς αβγού, χαρακτήρισε τις ελληνοποιήσεις ο κ. Λιάρος. Πάντως, όπως αναγνώρισε, η τρέχουσα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επίσης, όπως πρόσθεσε, «αξιολογούμε πολύ θετικά την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, για αυστηροποίηση των προστίμων για όσους εισάγουν παράνομα, ελληνοποιούν και αναβαθμίζουν αυγά. Κάτι κινείται και ελπίζουμε πως θα δούμε άμεσα αποτελέσματα».

Οι τιμές του αβγού

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του αβγού, αυτές κυμαίνονται σε:τιμή παραγωγού 8-9 λεπτά, χονδρική 15 λεπτά, λιανική 35 λεπτά και σε κάποια μαγαζιά λιανικής, χύμα προϊόν 20-25 λεπτά.

 

 

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content