Καταστήματα εσπασαν το lockdown και έβαζαν κόσμο από την…πίσω πόρτα!

Την ώρα που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε ολικό lockdown και ενώ οι επιχειρηματίες, απελπισμένοι περιμένουν εναγωνίως την απόφαση αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων, προκειμένου να πάρει μία ανάσα η αγορά, επιχειρήσεις στην Κατερίνη λειτουργούν παράνομα, εξυπηρετώντας τους πελάτες από την πίσω πόρτα!

«Θα μου λέτε εσείς τι ακριβώς θέλετε και θα τα βάζω εγώ στο καλάθι, επειδή είναι παράνομο. Μόνο στο e-shop γίνεται. Εάν γίνει έλεγχος από την αστυνομία θα πείτε ότι δεν είναι δικά σας τα πράγματα και ότι απλά ρίχνετε μια ματιά» είναι η οδηγία που δίνουν οι υπάλληλοι γνωστού καταστήματος παιχνιδιών και εποχικών ειδών της Κατερίνης, στους πελάτες που μπαίνουν παράνομα στον χώρο για να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα και διάφορα είδη σπιτιού.

Μπορεί οι πόρτες του καταστήματος να είναι κλειστές μπροστά αλλά από πίσω δέχεται κανονικά πελάτες. «Στην είσοδο κοντά στα ταμεία βρίσκονται κάποια ψιλικά είδη, σοκολάτες, πατατάκια και ζαχαρωτά, τα οποία το κοινό μπορεί να αγοράσει χωρίς πρόβλημα αφού είναι τρόφιμα, άρα είδη πρώτης ανάγκης» έλεγαν οι εργαζόμενοι.

Ωστόσο, στο βάθος βρίσκονται όλα τα χριστουγεννιάτικα. Γονείς με τα παιδιά τους και άτομα μεγάλης ηλικίας δείχνουν τι θέλουν από το ράφι και οι υπάλληλοι τα βάζουν στα καλάθια. Όταν τελειώσουν τα ψώνια, οι πελάτες δίνουν τα στοιχεία τους και αργότερα μέσα στην ημέρα ή την επομένη αν υπάρχει πολύ δουλειά και πολλές «παραγγελίες», τα πράγματα φτάνουν στην πόρτα τους. Μπορούν να πληρώσουν με αντικαταβολή ή με κάρτα. Μάλιστα τα ψώνια θα πρέπει να είναι αξίας 30 ευρώ και πάνω, όπως ενημερώνουν οι υπάλληλοι τους πελάτες όταν μπαίνουν στο κατάστημα.

Μάλιστα, το κατάστημα φαίνεται να έχει αρκετό κόσμο, το ασανσέρ λειτουργεί κανονικά, απολύμανση δεν φαίνεται να γίνεται και η κατάσταση θυμίζει εποχές προ-κορωνοϊού.

Την ίδια μέθοδο επιστράτευσε και κατάστημα με είδη σπιτιού

Με την ίδια -περίπου- τακτική λειτουργεί γνωστό κατάστημα ειδών σπιτιού λίγο έξω από την Κατερίνη, το οποίο μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης! Το κατάστημα πουλάει είδη σπιτιού, προϊόντα για το μπάνιο, λάμπες, έπιπλα, είδη ελαιοχρωματισμού, είδη για την κουζίνα, ηλεκτρικές συσκευές, εξοπλισμό για τον κήπο κλπ.

Μάλιστα, σε αυτό το κατάστημα οι πελάτες ψωνίζουν κανονικά με το καρότσι τους, πάνε στα ταμεία και παίρνουν μόνοι τους τα ψώνια τους στο σπίτι, σαν να μην τρέχει τίποτα. Σύμφωνα με πληροφορίες και άλλα μεγάλα καταστήματα στην Κατερίνη λειτουργούν έτσι, αφενός θέτοντας σε υγειονομικό κίνδυνο του πολίτες και αφετέρου δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που έχουν κλείσει.

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πιερίας γνώριζε ότι τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά

Το ThessToday.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Πιερίας, κ. Κώστα Ρέχα, ο οποίος ανέφερε από την πλευρά του ότι για το πρώτο κατάστημα γνώριζε ότι έχει πάρει ειδική άδεια γιατί έχει κάποια είδη διατροφής. Ωστόσο δεν γνώριζε ότι πουλάει χριστουγεννιάτικα, παιχνίδια, είδη σπιτιού κλπ φέρνοντας τα ψώνια στο σπίτι των πελατών, χωρίς όμως να γίνει online η παραγγελία αλλά δια ζώσης από τον ίδιο τον πελάτη μέσα στο κατάστημα. Όσον αφορά το δεύτερο κατάστημα είπε ότι πουλάει κάποια είδη πρώτης ανάγκης γι΄αυτό παραμένει ανοιχτό.

«Ο πελάτης πρέπει να καταγγείλει αυτά τα περιστατικά, πρέπει να έχει συνείδηση. Αυτό δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και δεν τιμάει ούτε την επιχείρηση ούτε τον καταναλωτή. Και ο ίδιος ο πελάτης έχει ευθύνη. Δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομία έξω από κάθε μαγαζί. Αν λένε στον κόσμο ότι θα σας τα φέρουμε σπίτι αυτό είναι παράνομο. Μόνο όταν λειτουργεί ηλεκτρονικό κατάστημα είναι νόμιμο» τόνισε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πιερίας.

«Πώς δεν φοβάται ο επιχειρηματίας μην τον καταγγείλει ο πελάτης του ο ίδιος; Έχει βαριά πρόστιμα, είναι χιλιάδες ευρώ» αναρωτήθηκε στη συνέχεια, ενώ συμπλήρωσε πως οι καταστηματάρχες δεν θα σωθούν αν πάρει κάποιος πράγματα αξίας 100 και 200 ευρώ. «Αυτή τη στιγμή καταστρέφεται το λιανεμπόριο πανελλαδικά» κατέληξε.

 

 

 

Newsbreak

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ