Καταδικάστηκε ο πρ. υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ποινή φυλάκισης δυο ετών με αναστολή επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας (δεύτερος βαθμός) στον πρώην βουλευτή και υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλο, κρίνοντάς τον ένοχο για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η καταδίκη του πρώην βουλευτή και υφυπουργού, αφορά στη γνωστή υπόθεση τοκογλυφίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε βάρος καπνεμπόρου από την Καβάλα, υπόθεση για την οποία το δικαστήριο έκρινε επίσης ενόχους για το ίδιο αδίκημα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) δυο από τους τρεις συγκατηγορούμενους του κ. Ανθόπουλου, επιβάλλοντας τους ποινή φυλάκισης τριών ετών επίσης με αναστολή.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο οδηγήθηκε και αυτό, όπως και το πρωτοβάθμιο, σε καταδικαστική απόφαση έπειτα από μια μία μαραθώνια αποδεικτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, χρειάστηκαν 32 συνεδριάσεις για να πέσει η αυλαία της δίκης και το δικαστήριο να εκδώσει την καταδικαστική απόφασή του, η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία 4-1.

Το Εφετείο, καταδίκασε τον πρώην υφυπουργό και δύο εκ των τριών συγκατηγορουμένων του, επιβάλλοντας τους ποινές φυλάκισης 2 και 3 ετών αντίστοιχα με αναστολή, γεγονός, το οποίο, σύμφωνα με νομικούς, οφείλεται στις ενδιάμεσες ευεργετικές για τους κατηγορουμένους νομοθετικές μεταβολές με κυρίαρχη τη μετατροπή της τοκογλυφίας σε πλημμέλημα ανεξαρτήτως ποσού. Η μετατροπή του εν λόγω αδικήματος, οδήγησε σε παραγραφή της συγκεκριμένης κατηγορίας για την οποία πρωτοδίκως είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης δέκα ετών.

Κατά τη δικογραφία, ο πρώην υφυπουργός μεσολάβησε την περίοδο 2002-2005 προκειμένου η ιδιοκτήτρια εταιρίας καπνού «Οδέττη Πετρίδη», να λάβει τοκογλυφικό δάνειο από την εταιρία των συγκατηγορουμένων του, συνολικού ποσού 17,6 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα καλύπτονταν με πλαστά παραστατικά αγοραπωλησιών καπνού. Για τη «βοήθεια» που παρείχε ο πρώην βουλευτής φέρεται να λάμβανε για κάθε παραστατικό το δέκα 10% του ποσού του τιμολογίου.

 

 

 

Law and Order

 

  • samolis-thumbnail-Banner1
  • samolis-thumbnail-Banner2
  • samolis-thumbnail-Banner3ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content