Ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη νότια Εύβοια -Μεγάλης διάρκειας αισθητός στην Αττική

Ισχυρός σεισμός 4.9 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στις 22.06 στην Εύβοια, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 5 χιλιόμετρα, και επίκεντρο τα 8 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά του χωριού Ζάρακες στη νότια Εύβοια.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού ο σεισμός ήταν εντάσεως 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ και έλαβε χώρα στην περιοχή που έδωσε τον σεισμό των 4,8. Η σεισμική δόνηση ήταν μεγάλης διάρκειας και έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Αττικής. Λίγο αργότερα στην αναθεωρημένη λύση το Γεωδυναμικό ανέβασε το μέγεθος στα 5 Ρίχτερ.

Το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει στις πρώτες του εκτιμήσεις τη δόνηση στα 5.2 Ρίχτερ ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα υπολόγισε στο σεισμό στα 4,9 Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τρίτης (29/11) το άγνωστο αυτό ρήγμα έδωσε σεισμούς 4,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δυο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η περιοχή η οποία φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί από το ρήγμα έχει μήκος περίπου δέκα χιλιόμετρα αλλά προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει τα χαρακτηριστικά του ρήγματος αφου ήταν άγνωστο μέχρι το σεισμό των 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης.

«Αυτή η περιοχή για πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και πριν από τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό, θεωρείτο από τις ασφαλέστερες της Ελλάδας. Παρότι έγινε και αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού σε αυτή την περιοχή δεν θεωρήθηκε ποτέ ότι υπάρχει κάποια επικινδυνότητα και ο λόγος είναι γιατί ποτέ δεν είχε δώσει κάποιο καταστρεπτικό σεισμό, κάποιο μεγάλο σεισμικό γεγονός» τόνισε νωρίτερα ο καθηγητής σεισμολογίας και αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.«Η περιοχή είναι πολύ περιορισμένης σεισμικότητας και αυτό έχει ένα καλό και ένα κακό. Το καλό είναι ότι δεν περιμένεις κάτι μεγαλύτερο γιατί δεν υπάρχει ιστορικό για ισχυρούς σεισμούς. Από την άλλη είναι μια περιοχή που δεν έχει δοκιμαστεί σε σεισμούς άρα έχει πιο ευάλωτα κτίρια και ο κόσμος δεν έχει εξοικιωθεί με το φαινόμενο. Έτσι μιλάμε για μια περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα και ως τέτοια αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή. Η ακολουθία των 4,8 Ρίχτερ μάλλον φυσιολογικά εξελίσεται αλλά θα πρέπει να μαζευτούν αρκετοί μετασεισμοί για να ελεγχθούν και ως προς την εξέλιξή τους. Αν σε 48 ώρες δεν έχουμε επαρκή γεγονότα θα χρειαστούμε και άλλο χρόνο για να καταλήξουμε ότι αυτός ήταν και ο κύριος σεισμός» επισήμανε ο κ. Καραστάθης.

Ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε στο kathimerini.gr ότι η δόνηση «προέρχεται από το ίδιο ρήγμα με το πρωί» κι ότι ο σεισμός ήταν «αρκετά ισχυρός, πιο αισθητός από το πρωί».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «To πρωί έγραψα, “ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία”. Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Μετά τον αποψινό 5άρη συμπεραίνω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος».

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ρ/σ ΚΑΪ 100,3, είπε ότι «ο τελευταίος σεισμός ήταν πιο δυνατός από τους πρωινούς, αλλά και τους μετασεισμούς που καταγράφηκαν στην περιοχή», υπογραμμίζοντας ότι «έχει έντονη κατευθυντότητα προς την Αττική», άρα έτσι δικαιολογείται η έντονη αίσθηση της σεισμικής δόνησης στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Μιλώντας στον evima, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, τόνισε ότι μετά από αυτόν τον ισχυρό σεισμό τα δεδομένα αλλάζουν. «Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, υπάρχει αυτή η πιθανότητα διότι μιλάμε για ένα άγνωστο ρήγμα. Ωστόσο αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω είναι πως και στο ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού, εκτιμώ πως θα είναι ένας σεισμός που θα τον αντέξουν τα κτήρια, δεν θα είναι καταστροφικός», είπε.

 

 

iefimerida.gr – protothema.gr – kathimerini.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content