Ηλεκτροκίνηση: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται να κερδίζουν με αλματώδη τρόπο την ελληνική και την παγκόσμια αγορά. Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης τα επόμενα χρόνια φαίνεται πολλά υποσχόμενο, αφού πέρα από το ότι είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, τα ηλεκτρικά οχήματα εξοικονομούν και αρκετά χρήματα στους ιδιοκτήτες τους.

Μέχρι το 2050, στα πλαίσια διαφύλαξης του περιβάλλοντος, σκοπός της Ευρώπης είναι να έχει ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα. Σε αυτό θα βοηθήσει η σταδιακή αντικατάσταση των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων με τα αντίστοιχα ηλεκτρικά.

Ήδη από τις ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2021, φάνηκε ότι η Tesla κερδίζει τους οδηγούς, αφού ήρθε πρώτη στις προτιμήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα, με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Tesla Model 3.
Έχεις περιέργεια να μάθεις αναλυτικότερα για την οικονομία, τις λειτουργίες και τους τύπους ηλεκτρικών αυτοκινήτων που υπάρχουν; Ας δούμε λίγα περισσότερα σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τους τρόπους φόρτισής τους, για να σε βοηθήσουμε να δεις τις δυνατότητες της ηλεκτροκίνησης σε όλο τους το μεγαλείο.

Τι είναι η ηλεκτροκίνηση;

Με τον όρο ηλεκτροκίνηση εννοείται το σύνολο των οχημάτων, των υποδομών και του εξοπλισμού που είναι απαραίτητος, ώστε κάποιος να μπορεί να αξιοποιήσει την ηλεκτρική ενέργεια για τις μετακινήσεις του. Η ηλεκτροκίνηση έρχεται να αντικαταστήσει τις συμβατικές μετακινήσεις με οχήματα εσωτερικής καύσης (βενζινοκίνητα, πετρελαιοκίνητα και υγραερίου) και υπόσχεται μια νέα πιο πράσινη και πιο βιώσιμη λύση στον τομέα των μεταφορών.

Ηλεκτροκίνηση και τύποι ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Οι τύποι ηλεκτροκίνητων οχημάτων είναι τρεις:

 • Υβριδικά Ηλεκτρικά Οχήματα ή Hybrid Electric Vehicle (HEV)
 • Plug-in Υβριδικά Οχήματα ή Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV)
 • Αμιγώς Ηλεκτρικά Οχήματα ή Battery Electric Vehicle (BEV)

HEV ονομάζονται τα οχήματα, που χρησιμοποιούν για την κίνησή τους έναν συμβατικό κινητήρα εσωτερικής καύσης και έναν ή περισσότερους ηλεκτροκινητήρες. Με την πέδηση φορτίζουν οι μπαταρίες του οχήματος με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα PHEV σε αντίθεση με τα αυτόνομα υβριδικά συστήματα χρησιμοποιούν μεγαλύτερες μπαταρίες τα οποία φορτίζουν μέσω της πέδησης, αλλά και από την πρίζα. Τα οχήματα αυτά είναι μια μεταβατική λύση ως τον πλήρη εξηλεκτρισμό των μεταφορών.

Τα BEV από την άλλη, είναι ένα είδος ηλεκτροκίνητου οχήματος (EV) που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αποθηκεύεται σε μεγαλύτερους επαναφορτιζόμενους συσσωρευτές (μπαταρίες) σε σχέση με τις προηγούμενες κατηγορίες, χωρίς την ανάγκη χρήσης κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Οπότε τα οχήματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα επαναφόρτισης από την πρίζα είναι τα PHEV και τα BEV.

Ποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο να αγοράσω;

Αν ψάχνεις για μια αμιγώς ηλεκτρικά κινούμενη λύση, το Tesla Model 3 είναι αυτή τη στιγμή η πιο δημοφιλής επιλογή. Στη δεύτερη θέση σύμφωνα με τις προτιμήσεις έρχεται η Volkswagen, ενώ την πρώτη τριάδα κλείνει η Peugeot. Αν θες να επωφεληθείς από τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης, χωρίς να στερηθείς την ευκολία του κινητήρα εσωτερικής καύσης, ένα υβριδικό PHEV όχημα είναι ιδανικό. Τα οχήματα αυτά μπορούν να κινούνται τόσο με συμβατικά καύσιμα όσο και με ηλεκτρική ενέργεια.

Ηλεκτροκίνηση, είδη φορτιστών και τύποι φόρτισης

Ας δούμε τώρα τι ισχύει σχετικά με τη φόρτιση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και με τα είδη των φορτιστών που υπάρχουν.

Φορτιστής αυτοκινήτου – κατηγορίες

Οι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

 • Οικιακής χρήσης – Φόρτιση στην οικία σου
 • Επαγγελματικής χρήσης – Φόρτιση σε επαγγελματικό χώρο (π.χ. σε parking γραφείων ή ξενοδοχείων)
 • Δημόσιας χρήσης – Φόρτιση σε σταθμούς επάνω στο οδικό δίκτυο

Τα είδη φόρτισης είναι δύο:

 • Η AC φόρτιση (εναλλασσόμενης τάσης)
 • Η DC φόρτιση (συνεχούς τάσης)

Στην οικιακή ή επαγγελματική φόρτιση χρησιμοποιούνται φορτιστές AC τάσης, που είναι και η τάση που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο οικιακό μας δίκτυο. Σε σημεία φόρτισης που είναι δημόσια, μπορεί να γίνει είτε AC φόρτιση είτε DC, αναλόγως τη δυνατότητα του εκάστοτε οχήματος, με την επιλογή DC να δίνει γρηγορότερες φορτίσεις.

Ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας ενός ηλεκτρικά κινούμενου οχήματος εξαρτάται από τη μέγιστη ισχύ του φορτιστή, αλλά και τη μέγιστη ισχύ που υποστηρίζει το κάθε αυτοκίνητο. Γενικά υπάρχουν φορτιστές ταχείας φόρτισης και φορτιστές βραδείας φόρτισης. Ένας μέσος υπολογισμός του χρόνου βραδείας φόρτισης είναι 3 με 24 ώρες, ενώ για περίπτωση ταχείας φόρτισης ο χρόνος είναι λιγότερο από μία ώρα.

Τύπος φόρτισης

Ο χρόνος φόρτισης, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, επηρεάζεται και από την παροχή ρεύματος που επιλέγει κανείς για να φορτίσει. Έτσι, υπάρχουν δύο είδη φορτιστών:

 1. Φόρτιση σε ειδική πρίζα σούκο (MODE 2) – Με τη χρήση ειδικής πρίζας σούκο για την ασφαλή φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, με μέγιστο ρυθμό φόρτισης στα 16Α – 3,7kW.
 2. Ταχεία φόρτιση (MODE 3) με χρήση ειδικού ρευματοδότη (TYPE 2) για φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με μέγιστο ρυθμό φόρτισης στα 32Α – 22kW.

Τύποι φις

Υπάρχουν επίσης και τριών ειδών φις που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για τη φόρτιση ηλεκτρικά κινούμενου οχήματος. Αυτά είναι:

 • Φις TYPE 1
 • Φις TYPE 2
 • Φις CCS2

Δες όλα τα καλώδια φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων από κορυφαίους κατασκευαστές στον Μεϊδάνη και βρες αυτό που ταιριάζει στο δικό σου ηλεκτρικό όχημα.

Χρειάζεσαι μια στήλη στήριξης για το φορτιστή του αυτοκινήτου σου;

Σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Καθώς η ηλεκτροκίνηση αρχίζει και διαδίδεται με γοργούς ρυθμούς, οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικά κινούμενων οχημάτων θα γίνουν απολύτως απαραίτητοι. Ήδη στη χώρα μας υπάρχουν αρκετοί σταθμοί φόρτισης, ενώ αναμένεται να κατασκευαστούν πολλοί περισσότεροι τα επόμενα χρόνια.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τα σημεία που μπορείτε να βρείτε σταθμό φόρτισης στην Ελλάδα:

Ηλεκτροκίνηση & κόστος

Το κόστος χρήσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι ουσιαστικά το κόστος φόρτισης. Φόρτιση με φόρτιση διαφέρει από άποψη κόστους. Ο τρόπος για να γίνει η σύγκριση με ένα συμβατικό όχημα, είναι ο υπολογισμός κόστους στα 100km.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να υπολογίσουμε το κόστος κιλοβατώρας στη φόρτιση, η οποία μας θα μας επιτρέψει να μετακινηθούμε για 100 χιλιόμετρα. Για οικιακή ταχεία ή βραδεία φόρτιση AC στα 3,7-22kW, το κόστος είναι ~0,18€ / kWh, ενώ σε φορτιστή δημοσίας χρήσης ταχείας/υπερ-ταχείας φόρτισης AC/DC με 22-150 kW ισχύ, το κόστος διαμορφώνεται στα 0,50-0,60€ περίπου.

Άρα όταν πρόκειται να κάνουμε ένα ταξίδι με μέσο όρο κατανάλωσης τις 17kwh/100χλμ και φόρτιση μόνο σε σταθμούς υπέρ-ταχείας φόρτισης, το κόστος για τη μετακίνησή μας θα είναι περίπου 10€ για τα 100 χιλιόμετρα. Συγκριτικά με ένα συμβατικό όχημα, το κόστος αυτό μπορεί να φτάσει τα 13€ με πετρέλαιο και τα 17€ με βενζίνη, ενώ η φόρτιση στο σπίτι συμφέρει ακόμη περισσότερο με το μέσο κόστος ανά 100 χλμ να κυμαίνεται στα ~3€ και ακόμη χαμηλότερα, αν η φόρτιση γίνει στο τιμολόγιο μειωμένης χρέωσης (νυχτερινό ρεύμα).

Βλέπουμε λοιπόν το αδιαμφισβήτητο κέρδος που προκύπτει, ακόμα κι αν επιλέξουμε να φορτίσουμε το όχημά μας με την επιλογή της «ακριβής» φόρτισης. Μάλιστα, το κόστος μετακίνησης δεν είναι το μόνο όφελος που αξίζει να σκεφτείς, αφού ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν χρειάζεται συχνα σέρβις, δεν έχει τέλη κυκλοφορίας και τα μόνα έξοδά του σε βάθος χρόνου είναι η αλλαγή στα υγρά φρένων και ένας μικρός έλεγχος κάθε δύο χρόνια!

Φυσικά, φθορές μπορεί να υπάρξουν, όπως αλλαγή σε κάποιο εξάρτημα αν χαλάσει, αλλά σίγουρα με την ηλεκτροκίνηση δεν υπάρχουν τακτικές συντηρήσεις μεγάλου κόστους.

Επιδότηση ηλεκτροκίνησης με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Πέρα από όσα ήδη αναφέραμε ως οφέλη, αυτή η στιγμή είναι η πιο κατάλληλη για να επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση. Με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικα» μπορείς να αποκτήσεις ηλεκτρικό όχημα πολύ ευκολότερα, αφού επιδοτεί μέχρι και το 30% της αξίας του οχήματος. Δικαιούχοι της επιδότησης δεν είναι μόνο οι ιδιώτες αλλά και οι οδηγοί ταξί και τα νομικά πρόσωπα. Συγκεκριμένα η επιδότηση αφορά αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος, αγορά ηλεκτρικού δίκυκλου, τρίκυκλου ή ποδήλατου.

Πέρα από την επιδότηση αγοράς του οχήματος, η εγκατάσταση έξυπνου οικιακού φορτιστή επιδοτείται έξτρα με το ποσό των 500€.

 

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content