Οι “Ράμπο” της ΕΛΑΣ θα βάλουν τάξη στις φυλακές όπου αλωνίζουν “μαφίες”

«Κομάντος», ομάδες κρούσης και στις φυλακές, με δυνατότητα αιφνιδιαστικών εφόδων στα κελιά, και σχηματισμό δικογραφιών, επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να σταματήσει το εγκληματικό και θανατηφόρο «αλισβερίσι» μέσα και έξω από τα σωφρονιστικά καταστήματα.

Η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου επιχειρεί δυναμικά να βάλει τέλος σε… σουβλιά, αυτοσχέδια μαχαίρια, γιαταγάνια κ.ά.. Παρόμοια… διακοπή θα επιχειρηθεί στην οικονομική εκμετάλλευση «αδύναμων» κρατουμένων από τις εγκληματικές φατρίες των φυλακών, που έχουν ανοίξει «σούπερ μάρκετ» για την προμήθεια κινητών τηλεφώνων, ναρκωτικών ουσιών, τηλεφωνικών καρτών, … φαγητού, … προτεραιότητας σε τηλεφωνική επικοινωνία ακόμη και… τρικ στην συνεύρεση με αρραβωνιαστικιές!

Φάκελοι… συμβάντων

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Αντεγκληματικής Πολιτικής Ελευθέριου Οικονόμου και της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, οι διευθυντές των Καταστημάτων Κράτησης και σωφρονιστικών ιδρυμάτων όλης της χώρας έδωσαν φακέλους… συμβάντων, τετραετίας, των φυλακών που διοικούν και αξιολόγησης του προσωπικού τους. Στόχος η χαρτογράφηση της κατάστασης που επικρατεί στα καταστήματα κράτησης, ώστε να ενισχυθεί η σωφρονιστική πολιτική και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως προτεραιτότητα αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο των κρατουμένων, όσο και των υπαλλήλων. Ενώ, είναι μείζον θέμα η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών που υπάρχουν στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπως τα έχουν καταγράψει οι διευθυντές τους που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη.

Οι… Ράμπο     

Το σχέδιο που βρίσκεται σε επεξεργασία, αφορά την μεταβολή του σημερινού Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, που ιδρύθηκε το 2002 για τη διενέργεια επιθεωρήσεων, εκτάκτων ελέγχων και ερευνών στις φυλακές.

Το συγκεκριμένο σώμα, ΣΕΕΚΚ υπαγόταν απευθείας στον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής με αποστολή τη διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα, για τη διαπίστωση των συνθηκών κράτησης, της άσκησης των καθηκόντων των υπαλλήλων των Καταστημάτων Κράτησης, της άσκησης και προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων, της ευταξίας και της τήρησης των μέτρων ασφάλειας στα καταστήματα κράτησης, της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος Κώδικα και των κανονισμών λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και των σχετικών εγκυκλίων οδηγιών που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης. Μπορούσε μάλιστα να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους ιδίως για τον τρόπο εφαρμογής των διατάξεων περί αδειών, της υφ’ όρον απόλυσης και της πειθαρχικής διαδικασίας, κάτι που σήμερα φαίνεται να μην τηρείται ή έχει γίνει «λάστιχο» στα χέρια της εκάστοτε πολιτικής ηγεσία.

Αρχικά υπάρχει η πρόθεση αντικατάστασης ή μεταμόρφωσης στη δομή της με τη δημιουργία μια μικτής ομάδας, 12 ατόμων, που θα αποτελείται από πάνοπλους αστυνομικούς, τύπου… ΕΚΑΜ και στελέχη οικονομικών κρατικών υπηρεσιών για τον έλεγχο οικονομικών δεδομένων, που θα προβαίνουν σε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε φυλακές της χώρας. Στόχος η δημιουργία και επέκταση αυτών των ομάδων κρούσης σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Αυτές οι ομάδες θα συντάσσουν εκθέσεις ελέγχου για τις σύννομες συμπεριφορές υπαλλήλων σε ποινικά αδικήματα που διαπιστώνονται, οι οποίες θα διαβιβάζονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και στον Εισαγγελέα.

Οι «Ράμπο» των φυλακών θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης  στους απόρρητους φακέλους, σε πληροφορίες και στοιχεία συναρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεση, που χειρίζονται.

Θωρακισμένα και… Jammer

Πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι η δημιουργία μίας ίσως και δύο φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, και μετατροπής των υπολοίπων σε υποκατηγορίες αυτών με αντίστοιχη ενίσχυση των συνθηκών ασφαλείας. Στα βασικά μέτρα ασφαλείας περιλαμβάνεται η τοποθέτηση συστημάτων απενεργοποίησης-«μπλοκαρίσματος» του σήματος κινητών τηλεφώνων, η τοποθέτηση καμερών σε όλους τους χώρους της κάθε φυλακής, εσωτερική φύλαξη από σωφρονιστικούς υπαλλήλους και εξωτερική από στελέχη της αστυνομίας. Σε κάποιες φυλακές, που ευνοούν οι τοπογραφικές συνθήκες, θα υπάρχουν διπλά… τείχη με ενδιάμεσες νεκρές ζώνες και αγκαθωτά σύρματα, ενώ εξωτερικά θα περιπολούν πάνοπλοι αστυνομικοί με θωρακισμένα οχήματα.

Επιπρόσθετα, όσο αυτό είναι εφικτό αναμένεται να κατηγοριοποιηθούν οι φυλακές ανά αδίκημα και ποινικό παρελθόν του εκάστοτε κρατουμένου.  Θα γίνει μια προσπάθεια «ανακατανομής» των έγκλειστων, αποσκοπώντας στη… διάλυση των εγκληματικών «στρατηγείων», που κινούν τα θανατηφόρα νήματα εντός και εκτός φυλακών.

Το «τιμολόγιο» του Κορυδαλλού

Η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, έχει από τη μία μεριά ένα κελί VIP… γεμάτο με χιλιάδες ευρώ, πανάκριβα αλκοολούχα ποτά, ναρκωτικά όπως κοκαΐνη και χασίς και τεράστιες τηλεοράσεις και από την άλλη ένα κελιά με «στοιβαγμένους» κρατούμενους.

Στην προηγούμενη απόπειρα συμπλοκής ανάμεσα σε κρατουμένους εντοπίστηκε εξοπλισμός για… κρέπες, οι οποίες πωλούνταν με αντίστοιχο αντίτιμο, μηχανές παρασκευής καφέ… εσπρέσσο και αυτοσχέδια τραπέζια για πόκερ. Ενδεικτικά ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να πουληθεί από 200 έως 700 ευρώ, τηλεόραση 1.000 ευρώ, ναρκωτικά σε τιμές… εξωτερικής αγοράς, αλκοόλ από 50 έως 100 ευρώ…

 

 

newpost.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ