Η ιστορία της μάνας που προφυλακίστηκε για μαστροπεία της 12χρονης κόρης της


H ανάλυση που ακολουθεί και υπογράφεται από τον Βασίλη Τσακίρογλου, δημοσιεύεται στο protothema.gr και αναφέρει:

 

Αν ο Ηλίας Μίχος κατάφερνε να πείθει ότι είναι ένας καλοκάγαθος, νομοταγής, συνηθισμένος πολίτης έως τη στιγμή που καταγγέλθηκε και συνελήφθη σαν θύτης, η μητέρα του θύματος φαντάζει σαν το ακριβώς αντίθετο. Σαν εξ ορισμού ύποπτη ή, αν μη τι άλλο, ως επιρρεπής και ευάλωτη, άρα εκ των πραγμάτων ικανή να έχει διαπράξει το βαρύ αδίκημα για το οποίο κατηγορείται (διακεκριμένη μαστροπεία εις βάρος της 12χρονης κόρης της).

Νωρίτερα σήμερα, μάλιστα, μετά την απολογία της στην ανακρίτρια, η 37χρονη μητέρα  πήρε τον δρόμο για τις φυλακές. Η ίδια αρνήθηκε εκ νέου τα πάντα, επικαλούμενη και τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον Ηλία Μίχο, όταν πια κατάλαβε -όπως υποστηρίζει -τι συνέβαινε στην κόρη της. Η 37χρονη ήταν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ιδιαίτερα φορτισμένη και έκλαιγε μέσα στο γραφείο της ανακρίτριας. Μάλιστα, τα δύο από τα μεγαλύτερα παιδιά της 37χρονης που βρίσκονταν στα δικαστήρια, ξέσπασαν σε κλάματα, βλέποντας τη μητέρα τους να βγαίνει από το ανακριτικό γραφείο με χειροπέδες.

Όταν, δε, βγήκε από το γραφείο της ανακρίτριας η 37χρονη για να μπει στο αυτοκίνητο, ο μεγάλος της γιος, που είναι ηλικίας περίπου 20 ετών, πλησίασε το όχημα χτυπώντας το τζάμι και ξεσπώντας για την προφυλάκιση της μητέρας του.

Η ανακρίτρια έστειλε στη φυλακή τη μητέρα - Ξέσπασαν σε κλάματα τα παιδιά της (1)

Η 37χρονη, στο απολογητικό της υπόμνημα, το οποίο πάντως δεν έπεισε την ανακρίτρια, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ο Ηλίας Μίχος εμφανιζόταν ως ένας άνθρωπος καλοσυνάτος απέναντι στα παιδιά, τα οποία συχνά τα κερνούσε παγωτό και πορτοκαλάδες». Λέει ακόμα ότι η 12χρονη κόρη της, της είπε πως «κάποια ημέρα που ήταν στο κατάστημα του Ηλία Μίχου, κατέβηκε στο υπόγειο να βοηθήσει σε κάτι και εκείνος τη βίασε». Ακόμη, όπως είπε το παιδί της, της ανέφερε ότι ο Ηλίας Μίχος την εξανάγκασε να πάει και με άλλους άνδρες, περίπου δέκα στον αριθμό.

Η περίπτωση της μητέρας μοιάζει φτιαγμένη για να δικαιώσει κάθε αρνητική προκατάληψη και κάθε στερεότυπο, πολύ πριν η Δικαιοσύνη εξετάσει καν την εμπλοκή της στο έγκλημα του Κολωνού.

Κι αυτό διότι πρόκειται για μια γυναίκα 37 ετών, χωρίς σταθερή ή συγκεκριμένη επαγγελματική ιδιότητα αλλά με 8 παιδιά από δύο συντρόφους, τα οποία άρχισε να φέρνει στον κόσμο περίπου από την εφηβεία της. Πατέρας των 5 μεγαλύτερων είναι ένας ημεδαπός, εξαρτημένος από ουσίες, ο οποίος έχει γνωρίσει εκ των έσω και επανειλημμένως τα σωφρονιστικά καταστήματα – ενώ συνελήφθη και πάλι πριν από λίγες ημέρες, για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών. Γονέας των τριών μικρότερων παιδιών είναι ένας άνδρας από το Πακιστάν, με τον οποίο συζεί η 37χρονη πολύτεκνη.

Εύκολο θύμα

Από τα ελάχιστα στοιχεία που έγιναν γνωστά γύρω από το πρόσωπό της, είναι νησιωτικής καταγωγής και επίσης προέρχεται από μια πολυμελή οικογένεια. Εικάζεται δε ότι η μετοικεσία της στην Αθήνα οφείλεται στην επιθυμία της να δραπετεύσει από τη μιζέρια του οικογενειακού περιβάλλοντός της στην ελληνική επαρχία, με τα πολλά πεινασμένα στόματα και τις μηδενικές προοπτικές εξόδου από τη φτώχεια. Θεωρητικά, κάποιος με τη νοσηρή δολιότητα που προσάπτεται στον 53χρονο θα δυσκολευόταν πολύ να βρει πιο εύκολο θύμα χειραγώγησης και εκμετάλλευσης από τη συγκεκριμένη γυναίκα.

Χρησιμοποιώντας την σαν εργαζόμενη, παρέχοντάς της είδη πρώτης ανάγκης με πίστωση κ.λπ. Η ίδια, βεβαίως, μέχρι στιγμής αρνείται -αν και με οφθαλμοφανείς αντιφάσεις- πως είχε επίγνωση του τι έκανε ο Μίχος με τη 12χρονη κόρη της.

Το πορτρέτο της εν λόγω γυναίκας είναι ίσως το πιο δυσδιάκριτο από οποιουδήποτε άλλου εμπλεκομένου στην υπόθεση. Διότι, εάν ληφθούν υπ’ όψιν οι διάλογοι που είχε με τη σύζυγο του Ηλία Μίχου όπως διέρρευσαν στα ΜΜΕ ενώ δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο που έχουν καταρτίσει οι διωκτικές αρχές, με τις εκκλήσεις της για βοήθεια αλλά και την απροκάλυπτη απόπειρα να εκβιάσει την άλλη πλευρά, αφενός καταρρίπτεται το επιχείρημα της άγνοιας, αφετέρου αναδύεται μια προσωπικότητα σε πλήρη σύγχυση.

Από την άλλη, ο 53χρονος υποδεικνύει αυτήν σαν τη βασική ένοχη για την εκπόρνευση της 12χρονης, λέγοντας ότι τον εκβίαζε, απειλώντας πως θα αποκαλύψει τα πάντα στην πρώην σύζυγό του, προκειμένου να αποσπά 50-100 ευρώ σε καθημερινή βάση. Προς επίρρωσιν όσων λέει ο κατηγορούμενος -και με όση αξιοπιστία μπορεί να διαθέτει η μαρτυρία της- μια ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής ισχυρίστηκε πως διαθέτει καταγεγραμμένα πειστήρια ότι ο Μίχος σύχναζε στο εν λόγω πορνείο, συνοδεύοντας το κοριτσάκι στα ραντεβού με πελάτες. Αλλά το ίδιο έκανε και η μητέρα του, καθώς εργαζόταν περιστασιακά στον οίκο ανοχής σαν καθαρίστρια: «Το είδα από τις κάμερες το κοριτσάκι, βαμμένο και φτιαγμένο με τα κοτσιδάκια του, δεν έδειχνε ότι ήταν 12χρονο, γιατί το είχαν βάψει.

Η ίδια η μάνα έφερνε την κόρη της, όχι μέσα στον οίκο ανοχής, αλλά στα εξωτερικά ραντεβού», δήλωσε σε ΜΜΕ η ιδιοκτήτρια του «σπιτιού», Κωνσταντίνα Καρατζιώτη.

Ταυτόχρονα, άλλες ανεπίσημες μαρτυρίες από περιοίκους στον Κολωνό ενισχύουν την εντύπωση ότι η διαγωγή της 37χρονης ως μητέρας απείχε πολύ από το να χαρακτηριστεί σαν υπόδειγμα φροντίδας. Με ανοιχτό το ενδεχόμενο της εκδικητικής κακοήθειας και της συκοφαντίας, άτομα της γειτονιάς είπαν πως είχαν δει τη μητέρα να συναντιέται με άγνωστους άνδρες, έχοντας δίπλα της την κόρη της, ένα κοριτσάκι 11 ετών τότε. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί ότι η καταγγελία βάσει της οποία κινήθηκε η Αστυνομία για τη σύλληψη του Ηλία Μίχου έγινε από την ίδια τη μητέρα – αλλά μόνον αφού είχε στερηθεί κάθε άλλη διέξοδο, όταν έπεσε και εκείνη θύμα ενός, απολύτως καλοπροαίρετου, εκβιασμού από συγγενικό της πρόσωπο.

Η θεία

Ο πραγματικός καταλύτης για να τεθεί τέρμα στο έγκλημα του Κολωνού βρισκόταν μέσα στην οικογένεια του θύματος. Ηταν μία από τις θείες της 12χρονης, η οποία κατάλαβε τι συνέβαινε από τα πανάκριβα αξεσουάρ που βρέθηκαν ξαφνικά στα χέρια της μικρής, κυρίως όμως από τα αισχρά μηνύματα που διάβασε στο κινητό της τηλέφωνο. Η θεία, μολονότι κατοικεί στη Λευκάδα, αποφάσισε να αναλάβει αμέσως δράση. Μεταξύ άλλων διαβημάτων, ανάγκασε τελικά τη μητέρα της 12χρονης να αποταθεί στην Αστυνομία.

Αλλά έως τότε, υποτίθεται πως εκείνη ως μάνα δεν είχε υποψιαστεί το παραμικρό. Της αρκούσαν οι εξηγήσεις που της έδινε η μικρή, ότι «προσέχω μια γιαγιά» κ.λπ. όταν επέστρεφε στο σπίτι αργά το βράδυ, έχοντας χρήματα που ως διά μαγείας βρίσκονταν στην τσέπη της. Και μόνο όταν ξύπνησε από τον ύπνο του αφελούς και του δικαίου, η μάνα άρχισε να στέλνει μηνύματα στο κινητό του 53χρονου, γράφοντάς του ότι «με κατέστρεψες. Σου εμπιστεύτηκα το παιδί μου. Είσαι παιδεραστής. Ανώμαλος. Δεν θα τη γλιτώσεις. Θα τα πω στη γυναίκα σου».

Εν τω μεταξύ, όπως διαπίστωσαν όσοι διερεύνησαν τη δραστηριότητά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η 37χρονη εξακολούθησε να αφιερώνει χρόνο στον ψηφιακό καλλωπισμό της εμφάνισής της, σε σειρά φωτογραφιών όπου απεικονίζεται σαν μια θελκτική και αισθησιακή νεαρή. Δηλαδή, σαν το ακριβώς αντίθετο αυτού που θα περίμενε κανείς από μια πολύτεκνη μάνα, μια πρακτικά άνεργη γυναίκα που αναγκάζεται να αλλάζει σεντόνια σε οίκους ανοχής για να αναθρέψει τα παιδιά της.

 

protothema.grΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content