Γενική δοκιμή σήμερα στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα – Την Κυριακή οι πρώτοι εμβολιασμοί

Εν αναμονή της παραλαβής των πρώτων δόσεων εμβολίων, σήμερα Δευτέρα ξεκινούν οι ασκήσεις προσομοίωσης της εμβολιαστικής διαδικασίας όπως αυτή θα πραγματοποιείται στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δοκιμαστεί η ανταπόκριση του συστήματος των ραντεβού, της προσέλευσης στο εμβολιαστικό κέντρο, της ενημέρωσης του πολίτη και της χορήγησης του εμβολίου.

Η αρχική εκτίμηση για τον χρόνο που θα διαρκεί η επίσκεψη του πολίτη στο εμβολιαστικό κέντρο είναι 10 λεπτά, θεωρείται όμως ότι μπορεί αυτό το χρονικό πλαίσιο να συμπτυχθεί στα 7 λεπτά. Το «κέρδος» ακόμη και των τριών λεπτών ανά επίσκεψη είναι σημαντικό στον τελικό υπολογισμό των ραντεβού που μπορούν να πραγματοποιηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι προφανές πως όσο περισσότερα ραντεβού πραγματοποιούνται, τόσο γρηγορότερα θα «χτισθεί» το τείχος ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό. Υπενθυμίζεται ότι για τον έλεγχο της επιδημίας πρέπει να εμβολιαστεί το 60-70% των πολιτών.

Στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα εξελιχθεί η δεύτερη φάση της εκστρατείας «Ελευθερία», που αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Σε αυτά θα εμβολιαστούν οι περίπου 2,4 εκατ. Πολίτες ηλικίας 65 χρόνων και άνω καθώς και οι περίπου 2,5 εκατ. Πολίτες με σοβαρά χρόνια νοσήματα (διαβητικοί, καρδιοπαθείς, πάσχοντες από νοσήματα του αναπνευστικού κα.).

Για το ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα κομβικό ρόλο θα έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που έχουν αναπτύξει τέσσερις τρόπους ώστε οι πολίτες να βρίσκονται τη σωστή ώρα στο εμβολιαστικό κέντρο.

Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω της άυλης συνταγογράφησης στην οποία έχουν εγγραφεί περίπου 850.000 ασφαλισμένοι. Για αυτούς το σύστημα θα επιλέγει το πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο και θα καθορίζει τις ημερομηνίες για τη χορήγηση των δύο δόσεων μέσω sms, email ή τηλεφωνικών κλήσεων.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr όπου οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το εμβολιαστικό κέντρο και να κλείσουν τα ραντεβού.

Τρίτος και ενδεχόμενος πιο άμεσος τρόπος για την πλειοψηφία των ηλικιωμένων είναι ο καθορισμός ραντεβού μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς τους. Θα μπορούν να ζητήσουν πρόσβαση στο σύστημα με τη συνδρομή του φαρμακοποιού τους (με χρήση ΑΜΚΑ, όπως θα γινόταν για τη συνταγογράφηση φαρμάκων).

Τέλος, ραντεβού για εμβολιασμό θα μπορούν να κλείνουν οι πολίτες και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

 

Από τα νοσοκομεία ξεκινά ο εμβολιασμός

Οι «ήρωες της πρώτης γραμμής» που δίνουν καθημερινά όλους αυτούς τους μήνες τη μάχη με τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχει κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για τον αγώνα των επαγγελματιών υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας, την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου συνολικά 250 υγειονομικοί εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν κατά της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα. Την εκκίνηση της διαδικασίας θα σηματοδοτήσει ο εμβολιασμός μιας νοσηλεύτριας, που εκδήλωσε από τους πρώτους ενδιαφέρον να προστατευθεί από τον νέο κορωνοϊό, που έχει μέχρι σήμερα στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 συμπολίτες μας.

Ακολούθως, θα προσέλθουν στα Εμβολιαστικά Κέντρα των προαναφερόμενων νοσοκομείων άτομα που κατέχουν κομβικές θέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των δομών, όπως οι διοικητές, οι διευθυντές των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, οι επικεφαλής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Κλινικών COVID-19 αλλά και στελέχη των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών.

Οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ, μόνιμοι και συμβασιούχοι, ανέρχονται σε 115.258. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, το προσωπικό των νοσοκομείων έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Πότε ξεκινά να δρα το εμβόλιο

Η ανοσία ξεκινά να οικοδομείται σταδιακά εντός τεσσάρων εβδομάδων από τη χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές που αξιολόγησαν τα επίπεδα της ανοσίας 7 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης (με διαφορά κατά μέσο όρο 28 ημερών μεταξύ των δύο δόσεων). Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο οργανισμός αναπτύσσει ανοσία πολύ νωρίτερα. Συνεπώς, ήδη από την πρώτη δόση το άτομο θεωρείται ότι έχει μειωμένο κίνδυνο τόσο να νοσήσει όσο και να μεταδώσει τον κορωνοϊό σε άλλα άτομα. Ωστόσο, από τις κλινικές δοκιμές έχει καταστεί σαφές ότι είναι απαραίτητες και οι δύο δόσεις. Διότι η πρώτη δόση είναι αυτή που κινητοποιεί τον οργανισμό να παράγει αντισώματα και η δεύτερη είναι αναγκαία για τη διατήρηση της ανοσίας.

 

 

 

Πρώτο Θέμα

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ