Εστίαση: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού και ταυτότητα σε εστιατόρια και μπαρ

Η περασμένη εβδομάδα αντιμετωπίστηκε ως περίοδος «προσαρμογής» στα νέα μέτρα, όμως από την τρέχουσα έχει αποφασιστεί να εφαρμόζονται τα ισχύοντα πρόστιμα και ποινές για όσους παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία στους χώρους εργασίας, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους ελέγχους στους κλειστούς χώρους εστίασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης που θα ζητείται, σε όσους εισέρχονται σε εστιατόρια ή μπαρ θα γίνεται και έλεγχος ταυτοπροσωπίας. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως η διαδικασία ελέγχου θα προκαλεί επιβάρυνση στις επιχειρήσεις, αλλά προσθέτουν πως αυτό είναι ένα απαραίτητο τίμημα προκειμένου να ελεγχθεί ο κορωνοϊός και να αποτραπούν νέα lockdowns που θα έχουν άκόμη μεγαλύτερο κόστος.

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια επέκτασης: Για τις δύο κατηγορίες που έχουν συζητηθεί, τους εκπαιδευτικούς και τους ένστολους, υπάρχει επιφυλακτικότητα για διαφορετικούς λόγους. Στην εκπαίδευση, εάν στους ήδη εμβολιασθέντες προστεθούν όσοι λόγω νόσησης έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, το ποσοστό  αυτών που είναι ήδη θωρακισμένοι έναντι του κορωνοϊού προσεγγίζει το 90%. Ως εκ τούτου κρίνεται άστοχο να προκληθεί κοινωνική ένταση για το υπόλοιπο 10%. Στον χώρο των ενστόλων, παράλληλα, εκτιμάται πως είναι ιδιαίτερα προβληματική η επιλογή όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν να τίθενται σε καθεστώς αναστολής. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του Λιμενικού, όπου η έστω μικρή μείωση του υφιστάμενου προσωπικού θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία εκφράζονται φόβοι για νέες ροές εξαιτίας των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η εκτίμηση πως η πίεση στο σύστημα υγείας θα είναι ελεγχόμενη, ενώ αποκλείεται σε όλους τους τόνους η προοπτική ενός μακράς διαρκείας γενικευμένου lockdown, όπως αυτά που επιβλήθηκαν την άνοιξη του 2020 και τον χειμώνα του 2021. Παρά τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί ότι η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχυ του απαιτούμενου τείχους ανοσίας, από τα στοιχεία προκύπτει πως οι στόχοι που είχαν τεθεί στις αρχές του έτους για τους εμβολιασμούς –να κάνει, δηλαδή, μέχρι το φθινόπωρο εμβόλιο το 65% του πληθυσμού– έχουν επιτευχθεί και η χώρα θα ήταν θωρακισμένη εάν δεν είχε προκύψει η μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία ανέβασε σημαντικά υψηλότερα τον πήχυ του τείχους ανοσίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος κοντά στον πρωθυπουργό, με πλήρη εικόνα των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας, μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Δέλτα» για τη διαμόρφωση της ανοσίας της κοινότητας το ποσοστό των εμβολιασμένων πρέπει να φθάσει το 80-85% του ενήλικου πληθυσμού. Την τρέχουσα περίοδο, και ενώ κλείνονται περί τα 20.000-25.000 ραντεβού ημερησίως, έχουμε φθάσει τα 6,4 εκατ. εμβολιασμούς, ενώ περί το 1-1,5 εκατ. εκτιμάται πως έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης. Επί της ουσίας, δηλαδή, το υφιστάμενο τείχος ανοσίας έχει προσεγγίσει το 74%-75%, παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση απέφυγε να «βάλει πλάτη» στο πρόγραμμα «Ελευθερία».

 

 

 

Καθημερινή

  • samolis-thumbnail-Banner1
  • samolis-thumbnail-Banner2
  • samolis-thumbnail-Banner3ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content