Έρχονται τα πρώτα M1117 από την Γερμανία, για τον Ελληνικό Στρατό

Στην Γερμανία βρίσκονται εδώ και μέρες οι πρώτοι Έλληνες Στρατιωτικοί, που εκπαιδεύονται στα πρώτα ελληνικά M1117, που πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα.

Ο Ελληνικός Στρατός μετρά ημέρες για την παραλαβή των πρώτων 50 θωρακισμένων M1117, από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

 Στην έδρα των χερσαίων δυνάμεων της Αμερικανικής Διοίκησης Ευρώπης και Αφρικής, στην 21st Theatre Sustainment Command, στο Καϊζερσλάουτερν της Γερμανίας βρίσκονται οι πρώτοι Έλληνες, οι οποίοι εκπαιδεύονται στα πρώτα Μ1117, που πρόκειται να έρθουν τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του ΓΕΣ, σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, προβλέπεται ως το τέλος του χρόνου να έχουν έρθει στην Ελλάδα 450 θωρακισμένα Μ1117, από Γερμανία και ΗΠΑ.

Τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού, που βρίσκονται στην Γερμανία, δεν εκπαιδεύονται τόσο στον χειρισμό, όσο στο θέμα συντήρησης και εκμάθησης των ιδιαιτεροτήτων των οχημάτων.

 Τα «γερμανικά» οχήματα αναμένεται να έρθουν στον Έβρο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ σε ότι αφορά τα υπόλοιπα 400, από τις ΗΠΑ, αναμένονται ως το τέλος του χρόνου.

 Από τον περασμένο Οκτώβριο, στελέχη του Ελληνικού Στρατού που είχαν μεταβεί στις ΗΠΑ, δέσμευσαν τα 400 οχήματα τα οποία θεωρούνται «κατάλληλα» να εισέλθουν άμεσα σε υπηρεσία, αφού προηγουμένως αποκτήσουν το καμουφλάζ της ελληνικής παραλλαγής. Το «κατάλληλα», όπως μας εξηγούσε γνώστης της διαδικασίας, σημαίνει ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ορισμένα φέρουν και οπλισμό.

 Όμως, όπως έχουμε επισημάνει δεν τελειώνουμε εκεί. Το κλιμάκιο που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ δεν ολοκλήρωσε την αποστολή του κι ετοιμάζεται πολύ σύντομα και δεύτερο ταξίδι. Υπολείπονται ακόμη 750 Μ1117 που θα πρέπει να διαλέξουν ενώ φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά στην επιλογή και TOMA Bradley M2A2 καθώς και οχήματα αμφίβιων επιχειρήσεων AAV7, που θα καλύψουν κυρίως τις ανάγκες των Πεζοναυτών.

Τα μηνύματα που έρχονται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είναι ενθαρρυντικά, αφού κάνουν λόγο ακόμη και για 350 Bradley και διψήφιο αριθμό AAV7, κι όλα αυτά με την ίδια μέθοδο προμήθειας των Μ1117, δηλαδή δωρεάν, με την Ελλάδα να πληρώνει μόνο τα έξοδα μεταφοράς.

Το M1117 είναι ένα όχημα που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και βασίζεται στις σειρές V-100 και V-150 Commando των τεθωρακισμένων αυτοκινήτων. Σε ότι αφορά τον οπλισμό του φέρει ένα εκτοξευτήρα χειροβομβίδων Mk 19 και πολυβόλο M2HB Browning , τοποθετημένο σε πυργίσκο παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στο Οπλισμένο Assault Vehicle της US Marine Corps καθώς κι ένα πολυβόλο M240H τοποθετημένο έξω από την καταπακτή του πολυβολητή.

Διαθέτει λάστιχα «run flat» και ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και θραύσματα οβίδων πυροβολικού 155 mm που εκρήγνυνται 15 μέτρα επάνω από το όχημα.

 

 

 

enikos.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content