Επίθεση κατά του Εισαγγελέα από τον κουνιάδο του Σήφη Βαλυράκη

Σοκ προκάλεσε στην οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη η απόφαση της Εισαγγελίας Χαλκίδας να θέσει στο αρχείο τη μήνυση για την υπόθεση του θανάτου του.

Μάλιστα, ο κουνιάδος του αδικοχαμένου πρώην υπουργού, Βαγγέλης Παπαθεοδώρου, μιλώντας στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” είπε ότι η οικογένεια θα συνεχίσει τον δικαστικό της αγώνα για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Ο κ. Παπαθεοδώρου, μάλιστα, εκφράστηκε με σκληρά λόγια, σημειώνοντας ότι ο εισαγγελέας της υπόθεσης “είναι διαβρωμένος μέχρι το κόκαλο!” και αποκάλυψε ότι η οικογένεια έχει υποβάλει μήνυση σε βάρος του.

“Εμείς δεν μένουμε σε μία απόφαση ενός εισαγγελέα, ο οποίος είναι διαβρωμένος μέχρι το κόκκαλο και τον έχουμε μηνύσει για αυτό το θέμα και θα μείνουμε σε μία δική του εκτίμηση η οποία ήταν δεδομένη από την αρχή ότι τη δρομολογεί για συγκάλυψη.

Όσον αφορά στις μηνύσεις ,δικαίωμά τους ,να κάνουν όπου θέλουν μηνύσεις. Δεν μένω ότι θα δικαιωθούμε από τη δικαιοσύνη αλλά εκ του αποτελέσματος” είπε.

“Το αποτέλεσμα είναι αν θα συνεχιστεί ή όχι αυτή η υπόθεση ,αν θα εκτιμηθούν τα στοιχεία ότι πρέπει να ανασυρθεί από το αρχείο που τοποθετεί ο διαβρωμένος εισαγγελέας και οι συνεργάτες του λιμενικοί, η συμμορία αυτών των τριών, και από το αν θα μπορέσει κάποιος εισαγγελέας -γιατί υπάρχουν και τίμιοι εισαγγελείς- να εξετάσει την υπόθεση μέχρι το κόκκαλο, να μάθουμε και εμείς την αλήθεια” συμπλήρωσε μιλώντας στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” ο Βαγγέλης Παπαθεοδώρου.

Η αναφορά του κουνιάδου του Σήφη Βαλυράκη σε κυκλώματα

Επίσης, έκανε λόγο για κυκλώματα στη Χαλκίδα, τα οποία ήθελαν να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση. “Ήταν αυτό που θέλανε τα κυκλώματα της Χαλκίδας. Θα δούμε τι θα κάνουμε νομικά, πρέπει να έρθει στα χέρια μας το αιτιολογικό αυτού του εισαγγελέα. Γιατί να πάει στο αρχείο αυτή η υπόθεση και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Θα βρεθεί επιτέλους κάποιος εισαγγελέας που να ασχοληθεί με το δίκιο, με τη δικαιοσύνη και αυτή την υπόθεση και όχι με τη δικαιοσύνη της Χαλκίδας,τ ου εισαγγελέα αυτού” τόνισε ο κουνιάδος του πρώην υπουργού.

Σχετικά με το αν έχει προχωρήσει η έρευνα για τα ηλεκτρονικά ίχνη, την ημέρα θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, στις 24 Ιανουαρίου 2021, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε: «Δεν έχουμε εξετάσει τίποτε από τα ηλεκτρονικά ίχνη. Κορόιδευαν.

Έχουν δώσει στίγματα που είναι ψευδή. Δύο φορές τους τα απέρριψε η Google, γιατί δεν θέλανε να γίνει έρευνα στα στίγματα, στο πού βρίσκεται το κάθε τηλέφωνο. Θα επανέλθουμε σε αυτό. Καθυστέρησαν για να χαθούν τα ίχνη και θα έχει πολλή συνέχεια.

Η υπόθεση τώρα αρχίζει και αυτά τα αδέλφια οι δολοφόνοι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αυτοί δεν θα έπρεπε να αρχίσουν να επιτίθενται. Θα έπρεπε απλά να ευχαριστηθούν που πήραν μία παράταση διότι χρειάζεται πολύ θράσος να είναι γνωστά τα ονόματά τους και να απειλούν από πάνω για μηνύσεις” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεοδώρου.

Υπόθεση Βαλυράκη: Η απόφαση της Εισαγγελίας Χαλκίδας να μπει στο αρχείο

Υπενθυμίζεται πως ο Σήφης Βαλυράκης έχασε τη ζωή του υπό συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί, όταν επιχείρησε να βγει με το φουσκωτό του για ψάρεμα.

Η σύζυγός του, Μίνα Βαλυράκη, από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για έγκλημα, ωστόσο η Δικαιοσύνη, έπειτα από οκτώ μήνες ερευνών, αποφάσισε να θέσει την υπόθεση στο αρχείο, καθώς δεν βρέθηκε κάποιο στοιχείο που να πιστοποιεί ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια.

Η Εισαγγελία Χαλκίδας ερεύνησε τις καταγγελίες δύο μαρτύρων πως πριν από τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη υπήρξε έντονος καβγάς με δύο αλιείς σε θαλάσσια περιοχή στην Ερέτριας και πως ένας εξ αυτών στη συνέχεια τον χτύπησε, γεγονός που επέφερε τον θάνατό του.

Σύμφωνα με εισαγγελική διάταξη, για 12 διαφορετικούς λόγους, ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη δεν οφείλεται σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και δεν αποδίδεται σε εγκληματική ενέργεια. Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο της Εισαγγελίας Χαλκίδας, οι δύο μάρτυρες περιγράφουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την υποτιθέμενη συμπλοκή. Ο ένας, μάλιστα, δεν φαίνεται να προσκομίζει στοιχεία ότι ήταν «παρών» στην Ερέτρια.

Επίσης υπάρχουν στοιχεία ότι οι δύο αλιείς που υποτίθεται ότι επέφεραν φονικά χτυπήματα στον Σήφη Βαλυράκη, εκείνη την ώρα ήταν στο σπίτι τους. Παρουσιάζουν άλλοθι, αλλά και φωτογραφίες από drone, όπου φαίνεται το πού βρισκόταν το σκάφος τους.

Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί εδώ και επτά μήνες, μετά τον θάνατο του 78χρονου πολιτικού στις 24 Ιανουαρίου, ήταν περίπου από τα μέσα Αυγούστου στα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος είχε μετατεθεί και θα έπρεπε να αποχωρήσει από τη Χαλκίδα έως τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Espresso”.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αυτόπτης μάρτυρας Ε.Α. έχει καταθέσει από τον περασμένο Απρίλιο στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, κατονομάζοντας τους δύο ψαράδες που είχαν λογομαχία με τον Σήφη Βαλυράκη και που στη συνέχεια ο ένας από αυτούς φέρεται ότι τον χτύπησε με ένα κοντάρι.

Όμως, ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός τούς κάλεσε ως ύποπτους για ανωμοτί κατάθεση μόλις στις 2 Αυγούστου, με καθυστέρηση τριών μηνών και ενώ η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη είχε υποβάλει αναφορά στον Άρειο Πάγο, καταγγέλλοντας τις καθυστερήσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης και ζητώντας να γίνει περαιτέρω έρευνα στην Αθήνα και όχι στη Χαλκίδα.

Μάλιστα, τον Αύγουστο η οικογένεια του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ θεωρούσε μονόδρομο την άσκηση διώξεων σε βάρος των ψαράδων.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιάννης Παγορόπουλος δήλωνε τότε στην “Espresso”: “Η υπόθεση βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας του υλικού από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος, ενδεχομένως, να περιμένει και άλλα πράγματα που εμείς δεν γνωρίζουμε σε σχέση με την υπόθεση και ο οποίος, εφόσον σχηματίσει γνώμη, θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης ή θα βάλει την υπόθεση στο αρχείο, όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Όπως έχω πει πολλάκις, η συγκεκριμένη δικογραφία πληροί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου για να ασκηθεί ποινική δίωξη και να συνεχίσει η τακτική ανάκριση την ολοκλήρωση της έρευνας”.

Η αντίδραση της Μίνας Βαλυράκη στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης

Έντονα είχε αντιδράσει η Μίνα Βαλυράκη μετά την είδηση ότι μπαίνει στο αρχείο η υπόθεση θανάτου του συζύγου της.

“Το ότι μετά από τόσες συγκλονιστικές καταθέσεις μαρτύρων και ιατροδικαστών, με τόσο απαράδεκτη καθυστέρηση, ο συγκεκριμένος Εισαγγελέας δεν στέλνει την υπόθεση της δολοφονίας του συζύγου μου τουλάχιστον στην ανάκριση, αλλά την αρχειοθετεί, είναι τελείως ακατανόητο, αφύσικο και συνάμα τραγικό!” αναφέρει σε δήλωσή της.

“Δικαιούμαι λοιπόν να θεωρώ την εξέλιξη αυτή βαθειά προσβολή όχι μόνο στο πρόσωπο  του Αγωνιστή της Δημοκρατίας Σήφη Βαλυράκη και της οικογένειά μας, αλλά τεράστια προσβολή και όνειδος προς την Ελληνική Δικαιοσύνη , τη Δημοκρατία και τους θεσμούς .

Ωστόσο η υπόθεση δεν κλείνει με την πράξη αυτή. Αρμόδιος για να αποφασίσει σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης είναι ο Εισαγγελέας Εφετών στον οποίο θα διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες η δικογραφία” προσθέτει η Μίνα Παπαθεοδώρου -Βαλυράκη.

 

 

 

Πηγή: enikos.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content