Επιμνημόσυνες δεήσεις σε Κλεισσούρα και Βουλιαράτες για τους ήρωες του ’40

Αυτά τα κόκαλα, που για πολλά χρόνια ήταν διάσπαρτα σε όρη και χαράδρες, αλλά τώρα συλλέχτηκαν και εξακολουθούν να συλλέγονται και όσα βρέθηκαν έως σήμερα ενταφιάστηκαν στα νεκροταφείο Κλεισσούρας και Βουλιαριτών.

Παρών στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Κωνσταντίνος Βλάσης, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Αλβανία, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και εκπρόσωποι της Μειονότητας.

Ο κ. Βλάσης ανέφερε ότι “εδώ οι πρόγονοί μας πολέμησαν μέχρις εσχάτων κρατώντας τη σημαία μας ψηλά!

Σαν σήμερα οι Έλληνες είπαν το Μεγάλο «ΟΧΙ» και δίδαξαν σ´ ολόκληρη την υφήλιο τί πάει να πει ανδρεία κι αυταπάρνηση.

Σήμερα τιμούμε την μνήμη όλων εκείνων, που πολέμησαν ως ήρωες για να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι και οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες που μας κληροδότησαν”.

Και πρόσθεσε: “Είναι δύσκολο να βρεις λέξεις για να περιγράψεις τα συναισθήματα όταν επισκέπτεσαι αυτόν τον ιερό τόπο. Εδώ οι στρατιώτες μας πολέμησαν. Ήταν άνθρωποι που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας”.

Δοξολογία εψάλη στο ναό του Αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου.

Οι Έλληνες το 1940 μ’ ένα ηρωικό “ΌΧΙ” πρόσφεραν σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα τη νίκη για να φεγγοβολεί ανάμεσα στους λαούς με μια φεγγοβολή χωρίς δύση.

Η Ελλάδα μεγαλούργησε με την ακατανίκητη δύναμη του Θεού, με τη μητρική προστασία της Παναγίας. Και φώτισε το σκοτάδι της αγωνιζόμενης για την ελευθερία ανθρωπότητα. Και ενέπνευσε την ελπίδα στους χειμαζόμενους λαούς.

Δεν ήταν οφθαλμαπάτη. Δεν ήταν χίμαιρα. Δεν ήταν ουτοπία. Ήταν χειροπιαστή πραγματικότητα η θεία βοήθεια εκεί πάνω στα δυσπρόσιτα βουνά.

Και απέδειξε για μια ακόμη φορά, ότι τα φονικά όπλα και οι μηχανικίνητες φάλαγγες του εχθρού δεν είναι ισχυρότερα από το μυστικό όπλο της θέλησης της ψυχής.

biliarates1

biliarates1

 

 

 

 

 

 

 

Romfea.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content