Έπεσε κατακόρυφα το επίπεδο της Υγείας των Ελλήνων την τελευταία διετία

Όλες οι τελευταίες έρευνες συνηγορούν στο ότι η Ελλάδα υποχωρεί στην παγκόσμια κατάταξη για το επίπεδο υγείας του πληθυσμού της. Το προσδόκιμο ζωής σταμάτησε να αυξάνεται ως συνέπεια της κρίσης, των μειωμένων εισοδημάτων των πολιτών και των περικοπών στη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας.

Μέσα στην τελευταία διετία, η Ελλάδα έχει χάσει έξι θέσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα, η χώρα μας είχε καταφέρει να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής από τα 77,2 στα 81,1 χρόνια και βρισκόταν στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Το 2015 έπεσε στη 12η κα με βάση τις πιο πρόσφατες έρευνες του 2019, η χώρα μας κατατάσσεται ακόμα πιο χαμηλά, στη 18η θέση. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, στην πρόσφατη διάλεξη με θέμα «Πρόληψη & Προληπτικές Εξετάσεις, η Διεθνής Εμπειρία και η Ελληνική Πραγματικότητα» του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τη χώρα μας και στην κατάταξη του Bloomberg με τους πιο υγιείς λαούς του πλανήτη, η οποία δημοσιεύθηκε επίσης τον Φεβρουάριο του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας, την Παγκόσμια Τράπεζα και τα Ηνωμένα Έθνη, ανάμεσα σε 56 χώρες η Ελλάδα έπεσε στην 26 θέση το 2019, από την 20ή που βρισκόταν το 2017. Έχει χάσει δηλαδή έξι θέσεις, όπως και στη μελέτη του καθηγητή Γιάννη Τούντα.

Η χειροτέρευση της υγείας των Ελλήνων συνδέεται άμεσα με τις μνημονιακές πολιτικές, οι οποίες συνεχίζουν να εφαρμόζονται παρά το τέλος του δημοσιονομικού προγράμματος. Αδιαμφισβήτητος δείκτης είναι η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία, η περικοπή παροχών για τους ασφαλισμένους, η οριακή φαρμακευτική δαπάνη που δεν καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το σταγονόμετρο αυξάνει τα όρια δαπανών των νοσοκομείων, ενώ κρατά στα ίδια ασφυκτικά επίπεδα τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ.

 

Ζούγκλα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ