Εντείνεται ο προβληματισμός, οι φόβοι και η αγωνία του κόσμου για την εξέλιξη της πανδημίας

Όλο και πιο έντονος γίνεται ο προβληματισμός όλου του κόσμου, για τις επιπτώσεις και τις ανατροπές που έχει φέρει στη ζωή μας η μεγάλη ασθένεια της εποχής, η COVID-19, που διαρκώς μεταλλάσσεται και φέρνει τα πάνω κάτω.

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε οι απλοί άνθρωποι, είναι πως ο “δαίμονας” αυτός έχει για τα καλά εισχωρήσει στην καθημερινότητά μας και δεν πρόκειται να μας απαλλάξει από την παρουσία του, άρα θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε μαζί του, όσο κι αν στρέφεται εναντίον μας.

Τα όπλα που η επιστήμη έχει ανακαλύψει για την προστασία μας, μπορεί να μην είναι τέλεια, είναι όμως αρκετά αποτελεσματικά. Δυστυχώς, ακόμα και αυτά τα ατελή όπλα, πολλοί από μας τα περιφρονούν και δεν τα δέχονται, αφού ούτε τα εμβόλια δέχονται να κάνουν, ούτε εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, κλπ), με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Ενώ είναι βέβαιο πως, αν όλοι συμμορφωνόμασταν με τις υποδείξεις των επιστημόνων, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και δεν θα είχαμε τις σημερινές εκατόμβες θυμάτων.

“Όμικρον”, η νέα θανάσιμη πρόκληση

Τώρα, αντιμετωπίζουμε μια ακόμη θανάσιμη πρόκληση, δηλαδή μια ακόμα μετάλλαξη που ονομάστηκε “Όμικρον”, που βλέπουμε να επεκτείνεται διαρκώς και ήδη απειλεί να γκρεμίσει τη με δυσκολία οικοδομημένη άμυνα έναντι της COVID-19.

Αυτό που τώρα πασχίζουν να διαπιστώσουν οι ερευνητές επιστήμονες, είναι εάν και πόσο η νέα αυτή μετάλλαξη περιορίζει τη δράση των εμβολίων.

Οπως ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού φαρμακευτικού εργαστηρίου BioNTech, αναμένονται το αργότερο σε δύο εβδομάδες τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί εάν το νέο στέλεχος είναι ικανό να διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια. Και πρόσθεσε: «Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες».

Η ανάδειξη του νέου στελέχους «Ομικρον» με τις 32 μεταλλάξεις αφενός καταδεικνύει πόσο αμφίρροπη είναι η μάχη με την COVID-19, αφετέρου δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της παγκόσμιας κοινότητας και των ερευνητών των εμβολίων στις νέες συνεχείς προκλήσεις από τον κορωνοϊό.
Το ευτύχημα είναι, όπως είπε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Ιατρικό Τμήμα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ότι «ένα από τα πλεονεκτήματα των mRNA εμβολίων είναι ότι μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν, ώστε να καλύπτουν και νέα στελέχη του SARS-CoV-2. Σε διάστημα τριών μηνών οι εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν ένα νέο αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να προβλεφθούν οι επόμενες μεταλλάξεις, γεγονός που δίνει πάντα ένα χρονικό προβάδισμα στον ιό».

Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η εμφάνιση του στελέχους «Ομικρον» δεν θα πρέπει με τίποτα να επηρεάσει το εν εξελίξει εμβολιαστικό πρόγραμμα. Αυτό όμως προϋποθέτει την αναθεώρηση των στρεβλών και αυθαίρετων συμπερασμάτων στα οποία έχουν καταλήξει οι λεγόμενοι “αντιεμβολιαστές”, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού εξακολουθούν να μην παραδέχονται την Επιστήμη, αλλά ακολουθούν τις υποδείξεις ανεύθυναν ανθρώπων και ύποπτων κέντρων παραπληροφόρησης.

Είναι, πράγματι, τραγικό, να υπάρχει σήμερα στη διάθεσή μας τα εμβόλια που μπορούν σίγουρα να τιθασεύσουν την εξάπλωση της πανδημίας, και κάποιοι από μας να προτιμούν τον αδιέξοδο δρόμο της απομόνωσης, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά και τη ζωή των ανθρώπων γύρω τους.

Εμπλουτίζεται διαρκώς το οπλοστάσιό μας

Το παρήγορο είναι ότι η Επιστήμη προχωρεί με πολύ γρήγορα βήματα τον αγώνα για την προστασία των ανθρώπων που απειλούνται, όχι μόνο με τα εμβόλια που θα καλύπτουν και νέα στελέχη του SARS-CoV-2 αλλά και με τα φάρμακα που σε μεγάλο βαθμό θα προλαμβάνουν τη σοβαρή νόσηση από COVID-19 θα είναι τα βασικά όπλα που θα έχουν οι επιστήμονες στη μάχη με τον κορωνοϊό.

Μετά τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν ήδη μπει στη φαρέτρα των ειδικών, ακολουθούν τα αντιιικά χάπια, με τουλάχιστον δύο σχετικά σκευάσματα να είναι κοντά στο να «κόψουν» το νήμα και να προστεθούν στις επιλογές των γιατρών για τη θεραπεία ασθενών.

Αυτό όμως, θα γίνει στο μέλλον. Προς το παρόν, μόνο τα εμβόλια μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της πανσημίας και να μας σώσουν.

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content