Ενημέρωση Γώγου-Χαρδαλιά: «Είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση, να περιορίσουμε τη διασπορά πριν τον χειμώνα»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Κατ’ αρχήν αναφέρθηκι ότι όπως προκύπτει από τη 13η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά στο διάστημα 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου, οι βασικοί επιδημιολογικοί δείκτες για τον κορωνοϊό εμφανίζουν επιδεινούμενη τάση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πορεία της αύξησης των κρουσμάτων δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος θανάτων και το πλήθος κρουσμάτων στις ΜΕΘ έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Οσον αφορά στον δείκτη Rt, παρουσιάζει μικρή μείωση, στο 0,72.

19,5% των κρουσμάτων στη χώρα οφείλονται σε ταξίδι στο εξωτερικό

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε στα 202 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τονίζοντας πως 9 από αυτά βρέθηκαν στις πύλες εισόδου. Επιπλέον, από τα εγχώρια κρούσματα, 29 αφορούν γνωστές συρροές και 21 προέκυψαν έπειτα από ταξίδι στο εσωτερικό.

Ο κ. Γώγος σημείωσε πως 19,5% από τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, που σήμερα έφτασαν τα 11.200, σχετίζεται με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 43,8% σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται με μεγάλη διασπορά

Ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ακόμη πως η πανδημία συνεχίζεται με μεγάλη παγκόσμια διασπορά. «Κανείς δεν μπορεί αν αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος, ούτε την επίδρασή της σε οικονομικά και υγειονομικά μεγέθη» είπε και τόνισε πως το βασικό φορτίο της πανδημίας του κορωνοϊού το σηκώνει η αμερικανική ήπειρος.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, όπου καταγράφονται πλέον περισσότερα από 4,3 εκατ. μολύνσεις του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος σημείωσε πως φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά σε ένα είδος 2ου κύματος στο οποίο μέσα βρίσκεται και η Ελλάδα. Το φαινόμενο στην Ευρώπη φαίνεται ότι σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων, τη σχετική χαλάρωση και την απόλυτη έλλειψη συμμόρφωσης με τους κανόνες, σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Γώγος: Κρίσιμη η κατάσταση του κορωνοϊού

Ο Χαράλαμπος Γώγος έδωσε στοιχεία και για τα κρούσματα κορωνοϊού που προέκυψαν μετά το άνοιγμα των συνόρων της χώρας τον Ιούλιο. Όπως είπε, σε σύνολο 6320 κρουσμάτων, 841 ήταν εισαγόμενα, ήτοι 13% επί του συνόλου των επιβεβαιωμένων μολύνσεων. Όπως είπε ο καθηγητής, το 30% των θετικών στον κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί, ένα ποσοστό που έχει τη σημασία του στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο λοιμωξιολόγος χαρακτήρισε την κατάσταση της πανδημίας κρίσιμη. Όπως τόνισε, αυτό δεν αφορά στην υγειονομική κατάσταση στη χώρα. Υπάρχει μια σχετική αύξηση των διασωληνωμένων, ωστόσο οι νοσηλείες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό είναι διαχειρίσιμες. Ο κ. Γώγος σημείωσε πως η κρισιμότητα της περιόδου έγκειται στο γεγονός πως πρέπει να επιστρατεύσουμε ότι μέσα έχουμε ώστε «να περιορίσουμε τη διασπορά σε αυτή τη φάση πριν τον χειμώνα».

Χαρδαλιάς: Ελεγχοι σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα κρούσματα κορωνοϊού στα γηροκομεία που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αρκετούς συμπολίτες μας. Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα έχουν ελέγχει προληπτικά όλες οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων όλης της χώρας.

«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Στις επόμενες 10 ημέρες θα ελεγχθούν όλες οι δομές όλης της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι περιφέρειες έχουν την αρμοδιότητα ελέγχου αυτών των μονάδων.

Την ίδια ώρα τονίστηκε εκ νέου η ανάγκη τήρησης των μέτρων από τους εργαζόμενους στις εν λόγω δομές. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

Αναβολή αδειών των εργαζομένων
Τεστ κορωνοϊού 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία
Αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό
Περιορισμός συνάθροισης σε κλειστούς χώρους με κόσμο
Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα
Σε περίπτωση επαφής με ύποπτο κρούσμα, κατ οίκον περιορισμός.

«Μέλημά μας ήταν και είναι να προστατέψουμε τη Δημόσια Υγεία. Απαιτείται συνεργασία της πολιτείας, της κοινωνίας και των ίδιων των πολιτών. Μόνο λειτουργώντας ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη με την εξάπλωση της πανδημίας», κατέληξε στη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ