Ενας νεκρός, 18 νέα κρούσματα σήμερα στη χώρα μας

Οπως ανακοινώθηκε το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα καταγράφηκαν 18 νέα κρούσματα από τα οποία, τα 12 αφορούν συρροή κρουσμάτων σε ευάλωτες ομάδες, μάλιστα 7 είναι από την ίδια οικογένεια.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην χώρα μας είναι πλέον 2744. Από τα κρούσματα το 56% αφορά άνδρες. Τα 608 αφορούν ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.378 σχετίζονται με κάποιο ήδη γνωστό κρούσμα.

Ανακοινώθηκε ακόμη ότι 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη, οι 11 είναι γυναίκες και το 97% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Την ίδια στιγμή, 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής θεραπείας.

΄Παράλληλα, οι νεκροί στη χώρα μας έφτασαν τους 152 το τελευταίο 24ωρο με του 40 εξ αυτών να ήταν γυναίκες. Η διάμεση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 75 έτη ενώ το 93,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 106.054 κλινικά δείγματα.

Οι συστάσεις του Σωτήρη Τσιόδρα

Ο κ. Τσιόδρας έκανε έκκληση για προσοχή με την άρση των μέτρων. «Είναι κρίσιμη αυτή η περίοδος, δεν έχει τελειώσει ακόμη η μάχη με τον ιό» και δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία» είπε ο κ. Τσιόδρας, προειδοποιώντας ότι σε χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων.

Ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας συνέστησε:

Να αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου και όσο αυτό είναι δυνατόν.
Οταν χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ να τηρούμε τις οδηγίες.
Σωστή χρήση μάσκας. Η λάθος χρήση μάσκας κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μαζί μας αντισηπτικό υγρό ή μαντηλάκι για την υγιεινή των χεριών, αλλά και κάποιο σακουλάκι για την αποθήκευση της μάσκας όταν την βγάζουμε
Πολλή προσοχή στην υγιεινή των χεριών μας. Δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές στον εργασιακό μας χώρο. Ο,τιδήποτε ακουμπάμε είναι δυνητικά μολυσματικό.
Οι λαοθάλασσες του ΣΚ δείχνουν άγνοια κινδύνου και υποτίμηση της προσπάθειας που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα.
Πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε επαφές με πάρα πολλά άτομα. Να περιοριστούμε σε έναν στενό κύκλο επαφών.
Η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα σχετικά με τον ιό να εξακολουθήσει να γίνεται.

Αισιόδοξα νέα: Σε καλό δρόμο για την εύρεση θεραπείας για τον κορωνοϊό

Ο κ. Τσιόδρας, ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προς την εύρεση θεραπείας για τον κορωνοϊό. «Καμία από τις 4-5 θεραπείες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αυτή τη στιγμή δεν σκοτώνει τον ιό. Ολες είτε τον περιορίζουν, είτε μειώνουν την επίδρασή του».

Τι είπε ο Τσιόδρας για το Remdesivir

Ενώ, για το remdesivir είπε ότι γίνεται χρήση του σε ασθενείς σε στάδιο πριν την διασωλήνωση. «Ενα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς που δεν είναι διασωληνωμένοι. Θα μπορούσε να δοθεί ακόμα σε ασθενείς που η αναπνοή τους στηρίζεται με άλλα, πλην του αναπνευστήρα, μέσα. Το αποτέλεσμα της θεραπείας αυτής είναι ότι μειώνει η νοσηλεία σε 5 με 10 ημέρες. Η χρήση του φαρμάκου γίνεται μόνο σε νοσοκομεία και με συνεχή παρακολούθηση».

Μια άλλη θεραπεία που ελέγχεται στο Χονγκ Κονγκ είχε επίσης θετικά αποτελέσματα. «Πάλι το «σχήμα» αφορά προσεκτική χορήγηση», όπως είπε ο κ. Τσιόδρας που πρόσθεσε: «Δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε σοβαρά ασθενείς. Αναμένουν περισσότερα αποτέλεσμα από άλλες μελέτες. Ακόμα μία θα αρχίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα».

Yπενθυμίζεται ότι σήμερα εντοπίστηκαν δέκα νέα κρούσματα κορωνοϊού στον οικισμό Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Τα κρούσματα εντοπίστηκαν μετά από εξέταση δειγμάτων που έγινε από ιχνηλάτηση που πραγματοποιήθηκε χθες. Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα, εξετάστηκαν συνολικά 73 δείγματα. Μέχρι στιγμής δέκα βρέθηκαν θετικά ενώ αναμένονται τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ