Ένα εντυπωσιακό σπίτι στο Γιούχτα που δίνει την αίσθηση γλυπτής σύνθεσης

Ένα πράγματι εκπληκτικό σπίτι, τόσο από πλευράς σχεδιαστικής πρωτοτυπίας, όσο και από πλευράς κατασκευαστικής τελειότητας, ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, Mies van der Rohe 2017. Βρίσκεται κοντά στον Γιούχτα και αποτελεί καρπό μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου Tense Architecture Network. Η εντυπωσιακή κατασκευή παρουσιάζεται σε ένα σύντομο αλλά καλά φροντισμένο αφιέρωμα του iefimerida, απ’ όπου το αναδημοσιεύουμε.

 

Η τοποθεσία αυτής της κατοικίας είναι προνομιακή, καθώς βρίσκεται σε έναν μικρό λόφο με θέα τον Γιούχτα, το ιερό βουνό της Κρήτης. Αντικρύζοντας όμως κάποιος για πρώτη φορά αυτή την κατοικία νομίζει πως πρόκειται περισσότερο για έργο γλυπτικής παρά για σπίτι, και δικαίως, αφού οι εντυπωσιακές καμπύλες του στην πρόσοψη εντυπωσιάζουν.

Σχεδιάστηκε από το γραφείο αρχιτεκτονικής Tense Architecture Network για ένα νεαρό ζευγάρι και τα δύο μικρά παιδιά τους και βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης σε ένα υπερυψωμένο, γωνιακό σημείο, εκτεθειμένο στο έντονο κρητικό φως από τη νότια πλευρά του δρόμου.

                     Σχεδιάστηκε για ένα νεαρό ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά

Η πρόκληση για την ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Tense Architecture Network ήταν να δημιουργήσουν μια κατοικία που να αποτελεί καταφύγιο για την οικογένεια τόσο στα κύρια δωμάτια του σπιτιού όσο και στον κήπο κατά τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας.

Πώς μπορεί μια γραμμική κατοικία να αντιμετωπίσει τον ήλιο της Κρήτης;

Οπως αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο, η εξαρχής γλυπτική χειρονομία προκύπτει από αυτήν την ηλιόλουστη συνθήκη: επιδιώκεται μέσω μιας διπλής καμπυλότητας το κτίριο να λυγίσει από τη δύναμη της πορείας του ήλιου από ανατολικά προς δυτικά.


«Η ανυψωμένη πρόσοψη από σκυρόδεμα είναι χωρίς ανοίγματα, εκτός από μια εκτομή στην επάνω γωνία, που αποκαλύπτει έναν υπαίθριο χώρο ανοιχτό στη δυτική θέα της πόλης», αναφέρουν οι αρχιτέκτονες Τηλέμαχος Ανδριανόπουλος και Κώστας Μαύρος στο Dezeen, που θεωρείται κάτι σαν τη Βίβλο της Αρχιτεκτονικής.

Πρόκληση ήταν ο ήλιος της Κρήτης

Ειδικότερα, η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, φιλοξενώντας τους κύριους χώρους διαβίωσης στο χαμηλότερο επίπεδο και τα υπνοδωμάτια στο ισόγειο.

Η όψη του υπερυψωμένου όγκου είναι τυφλή, με εξαίρεση μία εκτομή στην άνω γωνία, η οποία αποκαλύπτει έναν υπαίθριο χώρο. Η κάτω καμπύλη του υποδέχεται το φως στο ενδιάμεσο επίπεδο, παραλαμβάνοντας την κλίμακα του ορόφου. Το εσωτερικό του φιλοξενεί τις κύριες κρεβατοκάμαρες και καταλήγει σε μια κρυφή εκτομή της οροφής του, στην ανατολική της γωνία. Εκεί μια μικρή πισίνα χρησιμεύει ως εξωτερική μπανιέρα.

                Μια μικρή πισίνα χρησιμεύει ως εξωτερική μπανιέρα

Το χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο αναπτύσσεται ως ισχυρή σκουρόχρωμη βάση, είναι επίσης εσωστρεφές, υποδεχόμενο τα τρία υπνοδωμάτια, πίσω από έναν φράχτη αναρριχώμενων φυτών. Δύο από αυτά τα υπνοδωμάτια διαθέτουν πόρτες με τζάμια που ανοίγουν στον ιδιωτικό κήπο.

Αξιοσημείωτος είναι επίσης ένας γυάλινος τοίχος με λεπτά μαύρα κουφώματα, που προσφέρει κι εκείνος θέα στην πισίνα από το εσωτερικό του σπιτιού.

Το γλυπτικό αρχιτεκτονικό πρότζεκτ του απέσπασε υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής 2017

Ουσιαστικά, η καμπύλη που σχηματίζει το σπίτι και δείχνει έτοιμη να κοπεί ακολουθεί τις δυνάμεις του φυσικού και αστικού τοπίου, ενώ η παιχνιδιάρικη πρόσοψη φαίνεται να απολαμβάνει την αντίθετη συνενοχή των γειτονικών πολυκατοικιών.

Δείτε φωτογραφίες από τη διαφορετική αυτή κατοικία στο Ηράκλειο της Κρήτης:

H κατοικία ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, Mies van der Rohe 2017.


Η συγκεκριμένη κατοικία αποτελεί δείγμα καινοτομίας

Το σπίτι αναπτύσσεται κατά μήκος της νότιας πλευράς, της πλευράς του ήλιου

Φωτογραφίες: Tense Architecture Network

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ