Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ μελετούν τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» τουρισμού

Τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης για τον τουρισμό επιθυμούν να δημιουργήσουν μεταξύ τους Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος.

Αυτό επιβεβαίωσε το γραφείο του Ισραηλινού υπουργού τουρισμού Γιάριβ Λεβίν, όπως μεταδίδει η The Jerusalem Post. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Ισραήλ εξετάζει προσεκτικά την ελληνική πρωτοβουλία, η οποία δεν θα τεθεί σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε, αρχικά, από το Kann. «Η λογική πίσω από τη δημιουργία ζώνης Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου είναι ότι οι άνθρωποι δείχνουν λιγότερο πρόθυμοι να ταξιδέψουν πολύ τους επόμενους μήνες σε μακρινούς προορισμούς, αλλά μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε επισκέψεις γειτονικών χωρών», σημειώνει το δημοσίευμα της The Jerusalem Post.

Τα εμπόδια που υπάρχουν για την «ασφαλή ζώνη» τουρισμού

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο εγχείρημα υπάρχον ορισμένα εμπόδια, το ένα εκ των οποίων αφορά την υποχρεωτική καραντίνα για αφίξεις από το εξωτερικό. Το Ισραήλ απαιτεί δύο εβδομάδες απομόνωσης μετά από ταξίδια στο εξωτερικό. Ενα ακόμη ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι και τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν ανοιχτά σύνορα για τις υπόλοιπες χώρες της Σένγκεν υπό κανονικές συνθήκες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς μίλησε με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια την Τρίτη. Στο Twitter του ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ έγραψε ότι συνομίλησαν για «τη βελτίωση της κατάστασης του κορωνοϊού στις χώρες μας και τη συνεχιζόμενη οικονομική συνεργασία».

Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Τουρισμός, Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του, σύμφωνα με το δημοσίευμα ανέφερε: «Το Ισραήλ είναι ένας από τους στρατηγικούς μας στόχους για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και προκαταρκτικές φάσεις για το πώς να ευθυγραμμίσουμε τα πρότυπα και τα πρωτόκολλα υγιεινής μας, τα οποία θα επιτρέψουν την επανάληψη των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε αμοιβαία συμφωνία».

Επίσης, σύμφωνα με την Washington Post, έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές για διακρατικές συμφωνίες με χώρες που βρίσκονται κοντά και έχουν πάει καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ισραήλ).

Επαφές για επανεκκίνηση πτήσεων έχει ο υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλή και με τον ομόλογό του της Ιταλίας, ωστόσο η γείτονα αποτελεί ειδική περίπτωση λόγω των πολλών κρουσμάτων.

Πιο εύκολη υπόθεση φαίνεται η επανεκκίνηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων η οποία αναμένεται να γίνει μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή κάποια στιγμή γύρω στα μέσα Ιουνίου.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content