Εκπαιδεύσεις “εξπρές” από τη Γαλλία σε πιλότους & τεχνικούς μετά τις υπογραφές για τα Rafale

Σύμφωνα με την γαλλική ιστοσελίδα meta-defense.fr, αμέσως μετά την υπογραφή για την προμήθεια των μεταχειρισμένων  γαλλικής κατασκευής αεροσκαφών Rafale, Έλληνες πιλότοι και τεχνικοί εδάφους θα μεταβούν στην Γαλλία για ταχεία εκπαίδευση στο αεροσκάφος αυτό.

Σκοπός σύμφωνα με γαλλικές πηγές θα είναι η ταχεία εκμετάλλευση των γαλλικών υπό παράδοση αεροσκαφών από την ελληνική πολεμική αεροπορία φυσικά στο Αιγαίο ή οπουδήποτε αλλού απαιτηθεί, μαζί βέβαια με την ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι το 1974, σε μια τρομερά κρίσιμη περίοδο μετά την τουρκική εισβολή, η ελληνική ΠΑ είχε παραλάβει 40  γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη MIRAGE F1 “μέσα” από τις γαλλικές πολεμικές μοίρες.

Οι Έλληνες πιλότοι μάλιστα εντυπωσίασαν και τότε τους Γάλλους εκπαιδευτές, διότι μέσα πραγματικά ελάχιστο χρόνο έμαθαν αρκετά και μετέφεραν οι ίδιοι τα αεροσκάφη τους  σε ελληνικά αεροδρόμια σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση.

Το σενάριο λοιπόν, ότι σε μερικούς μόνο μήνες θα πετούν αεροσκάφη αυτού του επιπέδου στο ελληνικό Αρχιπέλαγος, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, όπως είναι φυσικό στο τουρκικό γενικό επιτελείο αεροπορίας.

Τον ακριβή λόγο μας τον δίνει ένας Έλληνας πρώην πιλότος της ΠΑ, ο  κ. Στέφανος Καραβίδας Επισμηναγός ε.α. (Ι) στην ιστοσελίδα anixneuseis.gr.

“Ο ρόλος των RAFALE ως μαχητικών 4ης γενιάς, εντός του δικτύου Αεράμυνας της χώρας, θα είναι αντίστοιχος της Σάρισας στην Μακεδονική Φάλαγγα, δίνοντας τους την δυνατότητα του πρώτου και μακρινού πλήγματος ή FLO (First Launch Opportunity) και απαγκίστρωσης πολύ πριν απειληθούν από τα εχθρικά αεροσκάφη.

Είναι πολύ σημαντικό να οριστικοποιηθεί η έκδοση που θα παραλάβουμε και η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον F2 με προοπτική αναβάθμισης και κάλλιστα F3.

O συνδυασμός του ραντάρ AESA με το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA και τον αισθητήρα IRST (infrared search and track), το καθιστούν χωρίς αντίπαλο στην περιοχή, αφού τα τουρκικά F-16 δεν θα μπορούν να ενεργοποιήσουν καν το οπλικό τους σύστημα.

Η συνέργεια του RAFALE με το πυκνότερο δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας στην Ευρώπη, το οποίο διαθέτει η Πατρίδα μας και υπό την προστασία του οποίου θα βρίσκεται, θα έχει σαν απότοκο τα τουρκικά αεροσκάφη να απειλούνται ή ακόμη και να εμπλέκονται, άνωθεν των μικρασιατικών παραλίων.

Έχουν την δυνατότητα να φέρουν μεγάλο φορτίο έξυπνων όπλων Αέρος-Εδάφους, τα οποία με ακρίβεια και αυτόνομη καθοδήγηση, θα μπορούν να πλήττουν στρατηγικούς στόχους πολύ βαθιά στην μικρασιατική χερσόνησο. Σύμφωνα με τις εμβέλειες που αναφέρονται σε ανοικτές πηγές, οι αφέσεις θα μπορούν να γίνουν αρκετά δυτικότερα του 25ου Μεσημβρινού, με τα αεροσκάφη-φορείς να είναι προστατευμένα από το Αντιαεροπορικό δίκτυο της χώρας”, αναφέρει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Δηλαδή τα γαλλικά μαχητικά δύνανται πετώντας σε απολύτως ασφαλές “περιβάλλον” να εκτοξεύσουν εφόσον απαιτηθεί, τους “έξυπνους” πυραύλους που θα διαθέτουν και θα έχουμε αγοράσει, κατά τουρκικών στρατηγικών στόχων, και αυτό λέει πάρα πολλά στην αεροπορική τακτική από εδώ και στο εξής.

 

 

 

 

Πενταπόσταγμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ