Εκδόθηκε το βούλευμα για το Μάτι: Σε δίκη μόνο για πλημμελήματα 21 άτομα

Καμία κακουργηματική κατηγορία δεν αποδίδεται στους κατηγορούμενους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι η οποία εκδηλώθηκε τον Ιούλιο του 2018 και στοίχισε τη ζωή σε 103 άτομα, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με σχετικό βούλευμα που εξέδωσε, έπειτα από μαραθώνιες δικαστικές έρευνες και ανακριτικά αιτήματα για αναβάθμιση της κατηγορίας για μερίδα εμπλεκομένων.

Με το βούλευμα παραπέμπονται να δικαστούν για τη φονική πυρκαγιά συνολικά 21 πρόσωπα από τους 24 αρχικώς κατηγορούμενους και μόνο για αδικήματα που είναι σε βαθμό πλημμελήματος.

Η δίκη τους θα διεξαχθεί από Τριμελές Πλημμελειοδικείο και οι κατηγορίες για τις οποίες οι κατηγορούμενοι θα δώσουν εξηγήσεις είναι: Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή. Ανάμεσα στα 21 πρόσωπα που παραπέμπονται σε δίκη συγκαταλέγονται αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Ακόμη, στο εδώλιο του ποινικού δικαστηρίου θα καθίσει και ο ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος προκάλεσε την πυρκαγιά. Ο συγκεκριμένος θα δικαστεί επιπλέον και για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

Με το συγκεκριμένο βούλευμα οι δικαστές μέλη του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, συντάχθηκαν με την έφεση που είχε ασκήσει τον περασμένο Μάιο ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης κατά του βουλεύματος το οποίο είχε εκδοθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Με την έφεσή του ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός είχε ταχθεί κατά της αναβάθμισης της κατηγορίας σε βαθμό κακουργήματος (θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο) για πέντε, κατά τον επίμαχο χρόνο, στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ακόμη, ο κ. Μεϊδάνης στην έφεσή του είχε διαφωνήσει και με το σκέλος του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο είχε κριθεί ότι θα πρέπει να απαλλαγούν των κατηγοριών δέκα κατηγορούμενοι από το χώρο της Αστυνομίας αλλά και κάποιοι αντιδήμαρχοι. Το σκεπτικό του πίσω από αυτή τη διαφωνία ήταν ότι μόνο για έξι κατηγορούμενους προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να δικαστούν. Εν τέλει με το βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας απαλλάσσονται μόνο τρεις αστυνομικοί. Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου έκριναν οι συγκεκριμένοι τρεις κατηγορούμενοι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη με το σκεπτικό ότι ήταν επαρκείς οι εξηγήσεις που έδωσαν στο πλαίσιο της έρευνας.

protothema.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content