Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελέας πρότεινε ισόβια στον Γ. Ρουπακιά -13 χρόνια στην διευθυντική ομάδα

Η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής πρότεινε κάθειρξη 13 ετών στην διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης. Νωρίτερα είχε προτείνει ισόβια στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και 8 χρόνια στους στενούς συνεργούς του.

 

Στις 11:10 ανέβηκε η έδρα με σκοπό τη συνέχιση της δίκης για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία άρχισε να αναπτύσσει την πρότασή της επί των ποινών.

Την πρότασή της για τις ποινές υπέβαλε η Εισαγγελέας Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου με βάση την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών.

Η εισαγγελέας πρότεινε ισόβια κάθειρξη στον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οκτώ χρόνια στους άμεσους συνεργούς.

 

Για τα άτομα που ανήκαν στον σκληρό πυρήνα των πολιτικών στελεχών μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Μιχαλολιάκος η Εισαγγελέας πρότεινε 13 χρόνια κάθειρξη. Στους υπόλοιπους βουλευτές χωρίς ελαφρυντικό επτά χρόνια και σε όσους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό πέντε χρόνια.

Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής (Νίκο Μιχαλολιάκο και λοιπούς), που έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και σε πρώην βουλευτές της Χ.Α. που κρίθηκαν ένοχοι μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, άνοιξε τον δρόμο για τη φυλακή για πολλά από τα πολιτικά και επιχειρησιακά στελέχη του κόμματος.

Το δικαστήριο με την απόφασή του να μην αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό όχι μόνο στον σκληρό πολιτικό πυρήνα της Χ.Α., αλλά ούτε και σε πρώην βουλευτές της Χ.Α. –πλην τεσσάρων– οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διεύρυνε κατά πολύ τον αριθμό των κατηγορουμένων –πέραν των επτά ηγετικών στελεχών της Χ.Α.– που κινδυνεύουν πλέον να πάνε φυλακή και να μην εξασφαλίσουν αναστολή στην ποινή που θα τους επιβληθεί.

Για τους μόνους που αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά ήταν οι πρώην βουλευτές Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβανίτης και Νικόλαος Μίχος, για τους οποίους, όπως όλα δείχνουν, η τελική κρίση του δικαστηρίου θα είναι ευνοϊκότερη.

Επίσης, κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, στους συνεργούς του στον φόνο πυρηνάρχες της Νίκαιας και του Περάματος, όπως και σε άλλα επιχειρησιακά στελέχη της Χ.Α. (πλην των πολιτικών) που είχαν σοβαρή συμμετοχή στις διάφορες εγκληματικές δράσεις της.

Ποιοι έλαβαν ελαφρυντικά

Αντίθετα, με τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου ελαφρυντικά έλαβαν οι πρώην βουλευτές Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, οι οποίοι μετά την δίωξη της Χρυσής Αυγής, διαφοροποίησαν τη στάση τους και απομακρύνθηκαν από αυτή. Να σημειωθεί πως και οι δυο όντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν ανεξαρτητοποιηθεί.

Στους Αλεξόπουλο και Μπούκουρα το δικαστήριο χορήγησε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη. Το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου αναγνωρίστηκε στον δικηγόρο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχ. Αρβανίτη, όπως επίσης και στον Ν. Μίχο. Στον τελευταίο χορηγήθηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Να σημειωθεί πως οι τέσσερις πρώην βουλευτές έχουν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και το πλαίσιο της ποινής για το αδίκημα αυτό χωρίς ελαφρυντικά είναι από πέντε έως 10 έτη. Ωστόσο, με την αναγνώριση ελαφρυντικού η ποινή αυτή μειώνεται και κυμαίνεται από 1 έως 6 έτη.

Επίσης με τη χθεσινή απόφασή  τουτο δικαστήριο χορήγησε ελαφρυντικά (μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και μετεφηβικής ηλικίας) σε δέκα ακόμη πρόσωπα που κρίθηκαν ένοχοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Μετά την ολοκλήρωση του σταδίου για τις ποινές, στο δικαστήριο θα εξετάσει το μείζον ζήτημα των αναστολών ή μη των όποιων ποινών επιβάλλει. Κάτι, που το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει σε μια άλλη δικάσιμο και όχι στη σημερινή. Και πάλι πρώτη θα τοποθετηθεί η εισαγγελέας για το ζήτημα των αναστολών, ακολούθως οι συνήγοροι υπεράσπισης και τελευταίο θα «μιλήσει» το δικαστήριο με απόφαση που θα εκδώσει.

Αν πάντως το δικαστήριο δεν δώσει αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, τότε για τους καταδικασθέντες που δεν θα βρίσκονται μέσα στη δικαστική αίθουσα θα διαβιβάσει την απόφασή του στο τμήμα εκτέλεσης ποινών και ακολούθως αυτή θα σταλεί στην αρμόδια αστυνομική αρχή προς εκτέλεση. Αυτό σημαίνει ότι οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν όσους κριθεί ότι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή για να τους οδηγήσουν σε αυτές.

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr – Πρώτο Θέμα – Καθημερινή

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ