Δένδιας: «Δεν φοβόμαστε τα νεοοθωμανικά νταηλίκια»

Κολονά: Αμοιβαία συνδρομή Ελλάδας-Γαλλίας σε ένοπλη επίθεση

Ηχηρή απάντηση στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα έδωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Κατά τη συνάντησή του με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως καθημερινά η Ελλάδα αντιμετωπίζει σειρά «εξωφρενικών» -όπως χαρακτηριστικά είπε- απειλών και δηλώσεων, ενώ κατά διαστήματα δημοσιεύονται χάρτες που απεικονίζουν ελληνικά νησιά ως τουρκικό έδαφος.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε πως «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», υπονοώντας εισβολή σε ελληνικό έδαφος. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την ίδια απειλή, συμπληρώνοντας πως «η υπομονή μας τελειώνει».

«Απορρίπτουμε πλήρως τα νεοοθωμανικά νταηλίκια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας, κατά τις κοινές δηλώσεις του με την κυρία Κολονά. Μάλιστα, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρές απειλές στην Ιστορία της.

«Απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης και μια πλήρης στρατιά. Χθες μόλις, ειπώθηκε ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας. Δεν είναι συνομιλητής της», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας: Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, αν εφαρμόσει τα δικαιώματά της

Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, εάν εφαρμόσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η τουρκική πλευρά παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία. Φέτος μόνο έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων. Δεν νομίζω ότι έχεις συναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε καμία άλλη χώρα στον πλανήτη».

Ο κ. Δένδιας μίλησε για εξωφρενικές δηλώσεις σε καθημερινή βάση από Τούρκους αξιωματούχους. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, εναντίον της κυβέρνησης της πατρίδας μου. Εμφανίζονται χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά σαν τουρκικά. Δηλώνεται από την τουρκική πλευρά ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή. Λένε επανειλημμένα, ότι “μπορούν να έρθουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα”. Δηλαδή, να εισβάλουν στα νησιά. Η Τουρκία θέλει να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας πίσω. Να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία. Εμείς μιλάμε με καθαρές κουβέντες».

«Οι δηλώσεις και οι πράξεις της Τουρκίας δεν είναι παραδεκτές. Είναι ανήκουστες. Και καταδικαστέες. Αλλά δεν πτοούμαστε. Ούτε φοβόμαστε. Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες απειλές στην Ιστορία μας. Απορρίπτουμε τα νεοοθωμανικά νταηλίκια. Χρησιμοποιώ λέξη τουρκικής προέλευσης, για να γίνει απολύτως κατανοητή. Δεν θα παρασυρθούμε από το παραλήρημα» επισήμανε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Δένδιας.

 

Γαλλίδα ΥΠΕΞ: Αμοιβαία συνδρομή Ελλάδας-Γαλλίας, αν διαπιστώσουν ένοπλη επίθεση

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Γαλλία ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου, όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας από μέρος γειτονικών χωρών, έστειλε από την Αθήνα, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά.

«Ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε», θέλησε να επαναλάβει η Κατρίν Κολονά και επισήμανε πως βεβαίως η Γαλλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση, για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση. «Το είπα χθες στην Άγκυρα και το επανέλαβα και σήμερα» προσέθεσε, και σημείωσε ότι κανείς δεν θέλει να υπάρξει περαιτέρω όξυνση, κλιμάκωση και ότι «όλοι θα πρέπει να επιδείξουν συγκράτηση».

Αναφερθείσα στη χθεσινή της συνάντηση στην Τουρκία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η Κατρίν Κολονά είπε ότι εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας ενόψει αυτής της όξυνσης και των εντάσεων και μάλιστα ζήτησε να μην υπάρχουν δηλώσεις που μπορεί να παρομοιάζονται με προκλήσεις. Όπως σημείωσε, η περιοχή δεν χρειάζεται ένταση, αλλά ησυχία και αμοιβαίο σεβασμό.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2021, αν συγκεκριμενοποιηθούν οι απειλές και αν υπάρξει κλιμάκωση, η Κατρίν Κολονά διαβεβαίωσε ότι «όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μη φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μη βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Ωστόσο, συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αν κάτι τέτοιο συμβεί, «όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και, βεβαίως, το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι, αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας, υπάρχει αμοιβαία συνδρομή». Επανέλαβε, πάντως, ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Μητσοτάκης: Η Τουρκία προκαλεί ένταση, υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε κατά τη συνάντησή του με την ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Κολονά για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου, βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και της καλής γειτονίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες και κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι «απαράδεκτο να δεχόμαστε απειλές και αμφισβήτηση κυριαρχίας από χώρα του ΝΑΤΟ».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε διπλή πρόκληση τις τελευταίες ώρες εναντίον της χώρας μας. Στη μια περίπτωση απείλησε ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» και στη δεύτερη περίπτωση επανέλαβε το ίδιο, συμπληρώνοντας πως «η υπομονή μας τελειώνει».

Η Τουρκία έστειλε επιστολές με εξωφρενική ρητορική σε ΕΕ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε επιστολές με εξωφρενική ρητορική σε ΕΕ, ΟΗΕ και ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Anadolu, στις επιστολές, που εστάλησαν την 1η Σεπτεμβρίου, εφιστάται η προσοχή στις «παράνομες ενέργειες και τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας».

Τονίζεται, επίσης, ότι υπάρχει μια σειρά από άκρως συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως η έκταση των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και το γεγονός ότι υπάρχουν νησιά, βραχονησίδες, βράχια και περιοχές εξυπηρέτησης όπως SAR, FIR και NAVTEX, τα οποία, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες, δεν ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα έκανε την ΕΕ μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου

Τονίζοντας ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου, παρά το γεγονός ότι το πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι έξι ναυτικά μίλια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω των επιστολών, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει αλληλεπικαλυπτόμενα χωρικά ύδατα και σύνορα εναέριου χώρου -κατάσταση που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα.

Τέλος, στις επιστολές αναφέρεται ότι η Τουρκία πιστεύει ότι τα ζητήματα του Αιγαίου μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των έννομων συμφερόντων των δύο χωρών.

Η Τουρκία, στις επιστολές αυτές, σημειώνει, ωστόσο, ότι, παρά τη στάση της Τουρκίας υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, η Ελλάδα είναι εκείνη που… απέφυγε τον διάλογο, κλιμάκωσε τις εντάσεις και έκανε την ΕΕ μέρος των προβλημάτων του Αιγαίου.

 

 

iefimerida.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content