Δεν γίνεται χρήση, αλλά κατάχρηση των πινακίδων ΔΟΚ από “πονηρούς”

Οι πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες για να διευκολύνουν τους εμπόρους αυτοκινήτων. Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταγραφεί πάρα πολλά περιστατικά κατάχρησης των πινακίδων ΔΟΚ από εμπόρους αυτοκινήτων οι οποίοι τις χρησιμοποιούν για να κυκλοφορούν με υπερπολυτελή αυτοκίνητα χωρίς όμως να φορολογούνται για αυτά όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους καταναλωτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και ο Έμπορος των Βορείων Προαστίων ο οποίος κυκλοφορεί με πανάκριβα SUV ή λιμουζίνες έχοντας τοποθετήσει στην καμπίνα επιβατών και παιδιά καθισματάκια! Αλλά προφανώς και ξεφεύγει από την τσιμπίδα του νόμου καθώς «κρύβεται» πίσω από τη νομοθεσία περί δοκιμαστικών πινακίδων.

Πέραν όμως της παραπάνω περίπτωσης, κατασχέθηκε υπερπολυτελές τζιπ στη Μύκονο το οποίο κινούνταν με πινακίδες ΔΟΚ καθώς δεν είχε ούτε καν εκτελωνιστεί! Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο εφοπλιστής είχε εισάγει το πολυτελές Jeep Wrangler αλλά για να καταβάλει χαμηλότερους δασμούς έκανε χρήση του Ιστορικού Τέλους Ταξινόμησης το οποίο υπολογίζει τους δασμούς με το παλαιό σύστημα των Εργοστασιακών Αξιών αλλά καθυστερεί πολύ να ταξινομηθεί το όχημα.

Έτσι λοιπόν ο εφοπλιστής περίμενε την Επιτροπή να συνεδριάσει για να αποκτήσει το Jeep του πληρώνοντας χαμηλότερους δασμούς αλλά επειδή καθυστερούσε η συνεδρίαση της Επιτροπής κάποιος έμπορος αυτοκινήτων του «δάνεισε» τις πινακίδες ΔΟΚ που είχε στην κατοχή του ώστε το όχημα να κινείται στους δρόμους της Μυκόνου.

Ωστόσο κάποιος υπάλληλος του εφοπλιστή που το οδηγούσε «έπεσε» σε έλεγχο της Τροχαίας όπου και κατασχέθηκε το όχημα και στη συνέχεια ο εφοπλιστής αναγκάστηκε να πληρώσει τους δασμούς του οχήματος για να του επιστραφεί.

Το θέμα λοιπόν με τις πινακίδες ΔΟΚ φαίνεται ότι έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς το να δίνει κάποιος έμπορος με τόσο μεγάλη ευκολία τις πινακίδες δοκιμής που έχει προμηθευτεί για το κατάστημά του πραγματικά είναι πρωτοφανές.

 

 

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ