Μπίζνες εκατομμυρίων από ύποπτες ΜΚΟ – Ερευνες ΕΥΠ και ΕΛΑΣ

Τρεις ακόμα ΜΚΟ με ύποπτο υπόβαθρο και σκοτεινές συναλλαγές στη Λέσβο βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΥΠ και της Αστυνομίας, καθώς κινούνται στα μονοπάτια των τεσσάρων γερμανικών ΜΚΟ, σε 33 μέλη των οποίων ασκήθηκαν δίωξεις από την Εισαγγελέα για κακουργηματική εγκληματική οργάνωση, κατασκοπεία και διευκόλυνση μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ξεσκονίζει δειγματοληπτικά κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις από τις συνολικά 313 που δραστηριοποιούνται επί του Μεταναστευτικού, απορροφώντας κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και χορηγίες χωρίς να δίνουν πουθενά λογαριασμό, τόσο για τις δράσεις όσο και για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Μάλιστα, μέχρι στιγμής η έρευνα έχει βγάλει και λαβράκια, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση ΜΚΟ στη Λέσβο, η οποία όχι μόνο έχει καταπατήσει έκταση του Δημοσίου, μέρος της οποίας είναι και δασική, αλλά δεν διαθέτει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας παροχής οργανωμένων κοινωνικών υπηρεσιών, δεν τηρούνται οι κανόνες προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ενώ προβλήματα προέκυψαν και σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή της διασποράς του COVID-19. 

Το πόρισμα που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» διαβιβάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, στην Εισαγγελία, στην περιφέρεια και τον δήμο, ενώ πλήθος ερωτημάτων εγείρει το γεγονός ότι η δασική έκταση που καταπατήθηκε πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκε.

Παράλληλα, στον πρώτο κύκλο των ελέγχων εντοπίστηκαν ΜΚΟ με έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, εκατοντάδες υπαλλήλους και λογιστήρια που θα ζήλευαν ακόμη και ανώνυμες εταιρείες. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι έλεγχοι των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Μεταναστευτικό έκαναν πολλούς να αναρωτηθούν αν το «άβατο» και η ομερτά τους έσπασαν. Το υλικό που έχει βρεθεί και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο θα χρειαστούν εβδομάδες για να βγει το τελικό πόρισμα. 

 

organwseis
Το πλοίο με το οποίο οι γερμανικές ΜΚΟ συντόνιζε τις εισροές μεταναστών από την Τουρκία στη Λέσβο

Μαζικοί έλεγχοι

Τους τελευταίους μήνες ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό της ανεξάρτητης αρχής ξεκίνησε να τρέχει ένα project ελέγχου των ΜΚΟ. Αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των πολιτών για το έργο των συγκεκριμένων οργανώσεων και τα εκατομμύρια που απορροφούν, η Αρχή κατηγοριοποίησε τις ΜΚΟ ανάλογα με το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Διαπιστώθηκε ότι στον τομέα του Μεταναστευτικού στη χώρα μας υπάρχουν 313 οργανώσεις ενεργές, για τον έλεγχο των οποίων απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα. Ετσι, αποφασίστηκε να μπουν κριτήρια καθώς είχαν στη διάθεσή τους πολλά data τόσο από τα συστήματα «Εργάνη» και «Ελεγξις», όπου είναι καταγεγραμμένες οι επιχειρήσεις και ουσιαστικά οι κινήσεις τους. 

Στόχος να έχει ελεγχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου το 10% των ΜΚΟ που ασχολούνται με το Μεταναστευτικό σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στο άναρχο αυτό τοπίο που επικρατούσε για χρόνια. Ωστόσο, ο πρώτος έλεγχος έδειξε ότι υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο. Από τη μία η συντριπτική πλειονότητα, που προσφέρουν έργο, διαθέτουν ΑΦΜ κ.λ.π. Και από την άλλη κάποιες περίεργες και θολές περιπτώσεις, όπως οι τέσσερις γερμανικές που σε αγαστή συνεργασία με Τούρκους δουλεμπόρους διακινούσαν μετανάστες υπονομεύοντας την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και εισπράττοντας κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτές τις τέσσερις τα νέα στοιχεία λένε ότι προστέθηκαν ακόμη τρεις, ο έλεγχος των οποίων έφυγε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με τους φακέλους να περνούν στην ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ. Η πρώτη ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι συγκεκριμένες τρεις δεν διαθέτουν ΑΦΜ και τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα, με τον ρόλο τους να κρίνεται τουλάχιστον ύποπτος. Ετσι, όλη η δραστηριότητά τους έχει μπει στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις.

 

 

 

 

 

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ