Ασημένιο Βραβείο στο ΠΑΓΝΗ για το επιστημονικό έργο στα βλαστοκύταρα

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) – Αιματολογική Κλινική απονεμήθηκε  το Ασημένιο βραβείο στην κατηγορία «Ερευνητικό Έργο σε Νοσοκομεία» για το έργο της ‘Χαρτογράφησης των Αντιγόνων Ιστοσυμβατότητας του Πληθυσμού της Κρήτης και της αύξησης των μοσχευμάτων αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων με σπάνιους απλότυπους στη Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης)’ κατά την τελετή απονομής των βραβείων HealthCare Business Awards 2021, τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021.

Περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού κλάδου, της Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής κοινότητας, Κοινωφελών Oργανισμών και Συλλόγων Ασθενών συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τις καλύτερες εκφάνσεις της προσφοράς στην Υγεία, την Επιστήμη  και την Κοινωνία. 

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων ήταν φέτος ο Ακαδημαϊκός και πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Λουκάς Παπαδήμος. 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, ενώ παρέστησαν απο το υπουργείο Υγείας ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος. Στην εκδήλωση παρεβρέθηκε η Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ Κρήτης κ. Ελένη Παπαδάκη και παρέλαβε το βραβείο.

Ο Αναπληρωτής Διοικητής ΠΑΓΝΗ κ. Στέλιος Κτενιαδάκης δήλωσε: «Τα βλαστοκύτταρα (πολυδύναμα κύτταρα που μέρος τους λαμβάνεται από τον ομφάλιο λώρο) χρησιμοποιούνται και από τον ίδιο το δότη αλλά και σε όποιον τα χρειαστεί για θεραπεία και υποστήριξη σε πολλές επικίνδυνες ασθένειες σε παιδιά και ενήλικες. 

Η ύπαρξη Δημόσιας Τράπεζας σε Δημόσιο Νοσοκομείο αναδεικνύει το μέγιστο βαθμό  του,  ανθρωποκεντρική  προσέγγιση  του  Συστήματος  Υγείας  και  οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων σώζουν ζωές ιδιαίτερα στα παιδιά. Μέσα στις προθέσεις και επιδιώξεις του Υπουργείου Υγείας είναι η ενεργή στήριξη και ανάδειξη του έργου αυτού και στην κατεύθυνση προσέγγισης νέων δοτών αλλά και στην ανάπτυξη των δομών.

Ιδιαίτερα εμείς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου είμαστε περήφανοι και απόλυτα αλληλέγγυοι με τις δράσεις της Αιματολογικής Κλινικής και της καθηγήτριας κ. Ελένη Παπαδάκη και υποσχόμαστε την αμέριστη στήριξη μας στα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης της τράπεζας και της επέκτασης της.»

Η Καθηγήτρια Αιματολογίας και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ Κρήτης, κ. Ελένη Παπαδάκη είπε: «Η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου στηρίζει το Έργο της Αιματολογικής Κλινικής και της ΔηΤΟΒ Κρήτης. Η διάκριση των Υπηρεσιών και Ερευνητικών Δραστηριοτήτων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε δύσκολες περιόδους, μας ωθεί να συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας. Το έργο που βραβεύτηκε, αφορά στη χαρτογράφηση των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας του πληθυσμού της Κρήτης και πέρα από τη διαρκή στήριξη από το ΠΑΓΝΗ αλλά και από την Ιατρική Σχολή, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης μέσω της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Σημαντική στην ανάλυση των δεδομένων ήταν η συμβολή του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Το έργο αναδεικνύει τη μεγάλη γενετική ποικιλομορφία του πληθυσμού της Κρήτης και την ανάγκη προσέλκυσης εθελοντών δοτών αιμοποιητικών κυττάρων και δωρητών Ομφαλικού Αίματος από το νησί μας, για την επιτυχή εύρεση συμβατών μοσχευμάτων σε αιματολογικούς ασθενείς Κρητικής καταγωγής. Θα θέλαμε να ζητήσουμε από την Πολιτεία τη στήριξη της ΔηΤΟΒ Κρήτης και τη στελέχωσή της με μόνιμο προσωπικό. Παράλληλα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ΠΑΓΝΗ και την 7η ΥΠΕ Κρήτης για το επικουρικό προσωπικό που μας έχει διαθέσει». 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content