To Mαλεβίζι δεν δέχεται ούτε κατά διάνοια νέους αεριοστροβίλους στον ΑΗΣ Ληνοπεραμμάτων

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στο Μαλεβίζι, η τροπολογία Σταθάκη που προβλέπει τοποθέτηση νέων αεριοστροβίλων στην Κρήτη με διαδικασίες “φάστ τρακ”. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι με την τροπολογία αυτή που δυστυχώς ψηφίσθηκε απόψε μετά από μια χαλαρή δήλωση του κ. Σταθάκη ότι “δεν αφορά στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων αλλά τα Χανιά και τον Αθερινόλακκο, έχει την πλήρη αντίθεση του Δήμου Μαλεβιζίου.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Μαλεβιζίου

Η κατάθεση της τροπολογίας, βρίσκει σε εγρήγορση τη δημοτική αρχή του Μαλεβιζίου και είναι χαρακτηριστική των προθέσεων του Δημάρχου Κώστα Μαμουλάκη, η δήλωση που έκανε στην οποία τονίζει: “Η θέση μας ήταν και παραμένει αδιαπραγμάτευτη: Δεν θα επιτρέψουμε καμία εργασία στον ΑΗΣ Ληνοπεραμμάτων”.

Οπως ενημέρωσε το Δήμαρχο Μαλεβιζίου ο βουλευτής κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στον βουλευτή, δεσμεύτηκε ότι “το χρονοδιάγραμμα που αφορά στην μετεγκατάσταση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων θα υλοποιηθεί κανονικά” και ότι “οι νέοι αεριοστρόβιλοι αφορούν τον ΑΗΣ Χανίων και όχι των Ληνοπεραμάτων”.

Παρόντες όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την συνεδρίαση παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκου Καλογερή

 

Στο Γάζι και ο Γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, για το σοβαρότατο θέμα που αφορά την Κρήτη

Απόψε πραγματοποιήθηκε εκτάκτως Δημοτικό Συμβούλιο του Μαλεβιζίου, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Καλογερή και του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη, του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη, το οποίο επανακαθόρισε την αρνητική θέση του Δήμου Μαλεβιζίου και τόνισε ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης του ενεργειακού κενού που απειλεί την Κρήτη από 1.1.2020.

Στην αποψινή συνεδρίαση παρέστησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Πέτρος Ινιωτάκης, ο επίσης υποψήφιος Δήμαρχος κ. Γ. Σισαμάκης και ο Πρόεδρος της Ενωσης Ηρακλείου και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Ανδρέας Στρατάκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Μεν. Μποκέας,  Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και αρκετοί δημότες.

Η αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου εξέφρασε για μια ακόμα φορά την κατηγορηματικά αντίθεσή του σε οποιαδήποτε εργασία στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων.

Αφορμή για την αποψινή, έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. ήταν η τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με την οποία δύνανται να τοποθετηθούν αεριοστρόβιλοι σε υπάρχουσες μονάδες της Κρήτης και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης αντέδρασε άμεσα, επικοινώνησε με την Περιφέρεια Κρήτης και την Π.Ε.Δ. Κρήτης ενώ κινητοποίησε το σύνολο των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του Ηρακλείου, υπενθυμίζοντας τις πάγιες θέσεις του Δήμου Μαλεβιζίου, το σχετικό ψήφισμα της Π.Ε.Δ. Κρήτης αλλά και τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, που προβλέπουν ως ενεργειακό κέντρο την Κορακιά – επίσης στα όρια του Δήμου Μαλεβιζίου – και χαρακτηρίζουν την περιοχή των Ληνοπεραμάτων ως τουριστική.

Η κινητοποίηση αυτή, είχε αποτελέσματα, με τον Υπουργό Γ. Σταθάκη να δηλώνει στην Βουλή ότι αυτή η μεταφορά αεριοστροβίλων δεν θα γίνει στα Ληνοπεράματα.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον ίδιο για όλες τις ενέργειες που προηγήθηκαν, για τις ανακοινώσεις και τις παρεμβάσεις των Βουλευτών Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκου Ηγουμενίδη, Λευτέρη Αυγενάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου και Μανώλη Συντυχάκη και του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, καθώς και για τα αποτελέσματα που υπήρξαν.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Συντυχάκης, , ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Πέτρος Ινιωτάκης, ο υποψήφιος δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας και ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Γιώργος Σισσαμάκης. 

Το Ψήφισμα της συνεδρίασης

Τοποθετήσεις έγιναν επίσης από τους παριστάμενους Δημοτικούς Συμβούλους και με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου στην έκτακτη συνεδρίασή του της Πέμπτης, 7 Μαρτίου 2019, επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση του: Δεν επιτρέπουμε καμία απολύτως εργασία στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις που θωρακίζουν και καλύπτουν τα όποια ενεργειακά κενά της Κρήτης αναμένεται να δημιουργηθούν, μεταξύ αυτών και η Κορακιά, το χαρακτηρισμένο ενεργειακό κέντρο που επίσης βρίσκεται στα όρια του Δήμου Μαλεβιζίου.

Υπεύθυνα και χωρίς λαϊκισμούς, παραμένοντας ενωμένοι και με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου και των κατοίκων του, παραμένουμε σε επαγρύπνηση.

Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου εκφράζει την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του για την άμεση ανταπόκριση των Βουλευτών Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκου Ηγουμενίδη, Λευτέρη Αυγενάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου και Μανώλη Συντυχάκη, καθώς και του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, που υποστήριξαν αποτελεσματικά τις θέσεις του Δήμου Μαλεβιζίου.

Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια έτσι ώστε η σχετική, προφορική δήλωση του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στην Βουλή των Ελλήνων, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν αφορά τον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, να λάβει και νομοθετική ισχύ.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης τόνισε: «Η σημερινή ημέρα, έδειξε για μια ακόμα φορά ότι το Μαλεβίζι, η Κρήτη γενικότερα, είναι ενωμένη. Μας ικανοποίησε απόλυτα η άμεση αντίδραση όλων των εκπροσώπων του τόπου μας – και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό – τονίζουμε όμως παράλληλα, το ότι δεν εφησυχάζουμε. Παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις, σχεδιάζουμε με σοβαρότητα και χωρίς λαϊκισμούς κάθε βήμα και προτείνουμε ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις. Λύσεις που επί της ουσίας λύνουν το ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης. Μην ξεχνάμε ότι η Κορακιά βρίσκεται στα όρια του Δήμου μας και έχουμε καταφέρει τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Π.Ε.Δ. Κρήτης, να ενστερνιστούν και να υποστηρίξουν τις προτάσεις του Δήμου Μαλεβιζίου. Γι’ αυτό και η θέση μας ήταν και παραμένει αδιαπραγμάτευτη: Δεν θα επιτρέψουμε καμία απολύτως εργασία στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, δεδομένου των πολλών εναλλακτικών λύσεων που υπάρχουν. Και μόνο μας μέλημα, είναι το ιδανικότερο αύριο για το Μαλεβίζι και τους κατοίκους του». 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ