Αρχίζει η δίκη του ψευτογιατρού που κατηγορείται για 12 θανάτους καρκινοπαθών και 14 απόπειρες

Αρχίζει σήμερα η δίκη του 47χρονου «ψευτογιατρού», ο οποίος συστηνόταν ως Dr Kontos σε καρκινοπαθείς και έναντι αδράς αμοιβής τους χορηγούσε βότανα και σκευάσματα δικής του εμπνεύσεως.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ευθύνεται για το θάνατο 12 ασθενών, τους οποίους έπεισε να σταματήσουν τη θεραπεία τους και να ακολουθήσουν τις δικές του ανορθόδοξες μεθόδους. Επιπλέον, κατηγορείται ότι εξαπάτησε ακόμα 14 καρκινοπαθείς, οι οποίοι αρχικά τον εμπιστεύτηκαν, αλλά κατάφεραν την τελευταία στιγμή να ξεφύγουν από τα δίχτυα του.

Ποια ήταν η δράση του «ψευτογιατρού»

Η δράση του 47χρονου αποκαλύφθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Ο 47χρονος εμφανιζόταν ως ογκολόγος διεθνούς κύρους από την Ελβετία. Προσέγγιζε καρκινοπαθείς που οι περισσότεροι βρίσκονταν σε τελικό στάδιο.

Ανάμεσα στα θύματα του «ψευτογιατρού» ήταν και δύο παιδιά, 14 και 16 ετών, τα οποία τελικά απεβίωσαν. Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, η οποία υιοθετήθηκε από το δικαστικό συμβούλιο που παρέπεμψε τον κατηγορούμενο σε δίκη, ο 47χρονος πρότεινε στους γονείς του 16χρονου «να διακόψουν για το ανήλικο τέκνο τους την ακολουθούμενη ως τότε θεραπεία και να ακολουθήσουν, ως αποτελεσματικότερη και καταλληλότερη τη θεραπεία που τους σύστησε, αποτελούμενη από δήθεν εξελιγμένα ειδικά φάρμακα, ενέσιμά και μη, τα οποία παρασκευάζονταν στην Ελβετία από σπάνιες και δυσεύρετες πρώτες ύλες, θεραπευτικά αποστάγματα, υγρά εμπεριέχοντα δραστικά συστατικά της κάνναβης και φαρμακευτικά βότανα».

Ακόμη 16 άτομα στο εδώλιο

Μαζί με τον «ψευτογιατρό» στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν ακόμα 16 άτομα,  γιατροί, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, ένας έμπορος βοτάνων και ένας πρώην υπουργός, γιατρός στο επάγγελμα, ως συνεργοί.

Σύμφωνα με τη δικαστική έρευνα που προηγήθηκε, ο πρώην υπουργός το 2018 μαζί με τον 47χρονο και άλλους τέσσερις ιατρούς μετείχε σε χειρουργείο σε εγκαταστάσεις ιδιωτικής κλινικής των Αθηνών για την αποκατάσταση κινητικών προβλημάτων που παρουσίαζε ασθενής μετά από πτώση με αλεξίπτωτο. Την επέμβαση φέρεται να συντόνιζε ο «ψευτογιατρός», ο οποίος, αν και δεν είχε καμία σχέση με την ιατρική, κατάφερε να πείσει τον τραυματία ότι είναι ιδιαίτερα διακεκριμένος ορθοπεδικός χειρουργός στην Γαλλία και στην Ελβετία. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο ασθενής έχει καταθέσει ότι πλήρωσε συνολικά 98.000 ευρώ, με τον ψευτογιατρό να του ζητεί ακόμα 15.000 ευρώ. Η υγεία του ασθενούς όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά όπως έχει καταθέσει η αναπηρία του έφτασε το 85%.

Το κατηγορητήριο

Τα αδικήματα για τα οποία έχει παραπεμφθεί σε δίκη ο 47χρονος είναι:

Ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή και σε απόπειρα
Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού
Διακίνηση ναρκωτικών διακεκριμένη και κατ’ επάγγελμα
Κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα
Αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος
Πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση
Οπλοκατοχή
Παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων
Ο Dr Kontos, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος, στην απολογία είχε δηλώσει «εμπειρικός βοτανολόγος». Είχε παραδεχθεί εν μέρει την κατηγορία της απάτης, αλλά είχε αρνηθεί ότι ευθύνεται για τους θανάτους των καρκινοπαθών και είχε υποστηρίξει ότι δεν αμειβόταν για τις υπηρεσίες του, αλλά έπαιρνε χρήματα μόνο για το κόστος των βοτάνων.

 

 

iefimerida.gr

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content