Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε ΝΑΤΟ: Οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ επεσήμανε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επεσήμανε τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος από τη συμπεριφορά της Αγκυρας.

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος είχε τηλεδιασκέψεις με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (Chairman ΝΑΤΟ Military Committee – CMC) Πτέραρχο Στιούαρτ Πητς (Sir Stuart Peach) κατόπιν αιτήματός του, στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ της 14 Μαΐου 2020 σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Αναπληρωτή Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (DSACEUR) Στρατηγό Τιμ Ράντφορντ (Τim Radford) κατόπιν αιτήματος του και στο πλαίσιο της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του.

Κίνδυνος ατυχήματος από την προκλητικότητα της Τουρκίας

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε τόσο στην πρόσφατη κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο και στο Αιγαίο, αλλά και στις συνεχείς παραβιάσεις εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ενδεικτικά μίλησε για τις υπερπτήσεις άνωθεν εθνικού εδάφους στον Έβρο και στα νησιά, στις μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα, στην εκτέλεση παράνομων θαλάσσιων ερευνών και γεωτρήσεων, στην παραβίαση του επιβληθέντος από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και σε άλλες προκλητικές ενέργειες.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στο απαράδεκτο περιστατικό παρενόχλησης του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο ίδιος με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο από μαχητικά αεροσκάφη της γείτονος, κατά την επίσκεψη τους σε ακριτικά νησιά της χώρας μας στο ανατολικό Αιγαίο. Κλείνοντας επισήμανε τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

Παράλληλά στις τηλεδιασκέψεις συζητήθηκαν θέματα της αρμοδιότητάς τους, μεταξύ των οποίων η κρίση του COVID-19 και ο ρόλος της Συμμαχίας στην αντιμετώπισή του, η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD COE) στην Κρήτη, η διοργάνωση της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2021, ο μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων άμυνας και ασφάλειας στο πλαίσιο της σε εξέλιξη κατάρτισης του «Concept of Deterrence and Defense of the Euro – Atlantic Area», καθώς και θέματα ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ