Αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Αγγελάκης: Πανέτοιμος ο Δήμος Ηρακλείου για την επαναλειτουργία των σχολείων

Την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαϊου, τα σχολεία επιτέλους ξανανοίγουν, έστω σταδιακά. Μαθητές, Γονείς και Εκπαιδευτικοί περιμένουν με αγωνία να δουν πώς θα υλοποιηθεί το δύσκολο αυτό αλλά αναγκαίο εγχείρημα. Και, μοιραία, η προσοχή μας στρέφεται και προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία μοιράζεται ένα μεγάλο κομμάτι της γενικότερης ευθύνης για τη σωστή επαναλειτουργία των εκπαιδευτηρίων.

Με αφορμή το σημαντικό αυτό βήμα επιστροφής στην καινούργια “κανονικότητα”, η “ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ” απευθύνθηκε στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ηρακλείου κ. Νίκο Αγγελάκη, και τον παρακαλέσαμε να μας παρουσιάσει τις προοπτικές αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ηρακλείου, επικαλούμενοι μάλιστα και τη δημοσιογραφική του ιδιότητα. 

Ο φίλος κ. Αγγελάκης αποδέχθηκε με προθυμία την έκκλησή μας και μας αφιέρωσε για πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών μας το κείμενο που ακολουθεί, που αναφέρεται τόσο στην ετοιμότητα του Δήμου ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων, όσο και στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής επί των ημερών του, αλλά και στους σχεδιασμούς της αντιδημαρχίας του.

 

Από την έναρξη της νέας θητείας της Δημοτικής Αρχής, η Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς έθεσε τις προτεραιότητές της, όπως έκανε, εξάλλου, και κάθε Αντιδημαρχία. Όμως όταν έγινε αυτό, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα ενέκυπτε μια υγειονομική κρίση που θα δοκίμαζε τα ανακλαστικά προσαρμογής μας σε τέτοιες καταστάσεις. Αναφέρομαι, βεβαίως , στις καταστάσεις που δημιούργησε η πανδημία από τον ιό Covid 19.

Γενική όμως είναι η διαπίστωση ότι τα έχουμε καταφέρει καλά μέχρι τώρα. Τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η ανταπόκριση στις ανάγκες ήταν άμεση και η λειτουργία του Δήμου βοηθήθηκε από τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας. Κυρίως, βεβαίως του διαδικτύου. 

Όμως και η σύνεση που επιδείξαμε έχει συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.  Ελπίζω ότι η σύνεση αυτή θα διατηρηθεί και σε αυτή την περίοδο χαλάρωσης των μέτρων και στο τέλος θα βγούμε από την κρίση νικητές χωρίς υπαναχωρήσεις, χωρίς πισωγυρίσματα.

Το κλείσιμο των σχολείων δοκίμασε και την Αντιδημαρχία Παιδείας.  Όμως με το ζήλο και την ικανότητά τους στην οργάνωση που επέδειξαν οι δημοτικές υπηρεσίες, το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των στελεχών είτε των δημοτικών, είτε των άλλων δημοσίων υπηρεσιών είναι το κύριο συστατικό που τα πράγματα στα σχολεία πηγαίνουν σύμφωνα με το ό,τι πρέπει να γίνει αυτό τον δύσκολο καιρό.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι, προμηθεύσαμε το προσωπικό καθαριότητας με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας για να γίνεται απρόσκοπτα ο καθαρισμός των σχολικών κτηρίων. Σε ορισμένα, από αυτά, όπου από τους διευθυντές ζητήθηκε, έγιναν και απολυμάνσεις.

Επίσης, για την καλύτερη εργασία του προσωπικού καθαριότητας, την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογράψουμε σύμβαση με Τεχνικό Ασφαλείας και Γιατρό Εργασίας

Σχολική στέγη

Η κρίση δεν μας έριξε σε λήθη. Οι Σχολικές Επιτροπές εξακολουθούν να παίρνουν αποφάσεις για θέματα λειτουργίας και λειτουργικότητας των σχολείων. Η κρίση θα περάσει και τα σχολεία πρέπει να βρεθούν σε καλή ,ακόμη και καλύτερη κατάσταση…

Για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, είμαστε, από την πλευρά του Δήμου, έτοιμοι. Στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης έχουν ήδη διανεμηθεί  τα αντισηπτικά που παραλάβαμε από το Υπουργείο. Από τη Δευτέρα οι καθαρίστριες θα είναι στη θέση τους και μάλιστα σε διπλές βάρδιες για να διαρκώς καθαρά τα σχολικά κτήρια. Απολυμάνσεις, όσοι διευθυντές θέλουν, μπορούν να κάνουν. Όλα, πιστεύω, θα κυλήσουν ομαλά στην επαναλειτουργία των σχολείων.

Γενικά, δεν σταματήσαμε,  με τις κατάλληλες ενέργειες και συνεργασίες να προσπαθούμε να  αμβλύνουμε το οξύ πρόβλημα σχολικής στέγης στο Ηράκλειο. Ένα θέμα σύνθετο το οποίο αντιμετωπίζεται από κοινού με άλλες τρεις Αντιδημαρχίες: Την Τεχνικών Υπηρεσιών, την Περιουσίας και αυτήν της Πολεοδομίας. Από τα πρώτα μελήματά μας είναι η στέγαση των παιδιών προνηπιακής φοίτησης, καθώς, αυτή η ηλικία, από το επόμενο σχολικό έτος, εντάσσεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Μια αποτελεσματική ομάδα, αποτελούμενη από τέσσερις γυναίκες-στελέχη του Δήμου Ηρακλείου,  έχει ολοκληρώσει μια εμπεριστατωμένη εργασία ανεύρεσης χώρων, στους οποίους θα τοποθετηθούν οι απαιτούμενες προκατασκευασμένες αίθουσες οι οποίες θα στεγάσουν τους επιπλέον μικρούς μαθητές. Το έργο της εγκατάστασης έχει αναλάβει ήδη, εξ ολοκλήρου, η  «Κτηριακές Υποδομές (Κτ.Υπ.) Α.Ε. ». 

Στιγμιότυπο από συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Μανώλη Καρτσωνάκη, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης κ. Κώστα Θεοφάνους και στελέχη της ίδιας Διεύθυνσης για το θέμα της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.

Η ίδια ομάδα, έχει ξεκινήσει την εργασία και πάνω σε αυτό που έχουμε ονομάσει πενταετές πρόγραμμα για τη σχολική στέγη. Έργο της είναι να προτείνει χώρους και να παρουσιάσει τις αρμόζουσες σε αυτούς ιδέες για την ανέγερση πέντε σχολικών συγκροτημάτων. Αυτό δεν σημαίνει πως θα αναγερθούν άμεσα. Όμως, μόλις τελειώσει η εργασία, μπορούν να γίνουν οι πρώτες ενέργειες για την ανέγερσή τους.

Την ίδια ώρα, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε την «ταυτότητα» κάθε σχολικού κτηρίου. Ένα φάκελο με όλα τα τεχνικά και λειτουργικά του χαρακτηριστικά. Για να έχουμε ξεκάθαρη την εικόνα όσον αφορά τη στατική του επάρκεια, την τεχνική του ασφάλεια και την πολεοδομική του πληρότητα. Έτσι, θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ακόμη καλύτερα τα προβλήματα λειτουργίας και λειτουργικότητας που σχεδόν κάθε μέρα παρουσιάζονται.

 Αυτά τα προβλήματα καθημερινότητας των σχολείων είναι καθημερινότητα και για την Αντιδημαρχία Παιδείας και βρίσκονται στην πιο ψηλή θέση της ατζέντας μας. Όλα αυτά προσπαθούμε να τα λύσουμε σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας, αλλά και με σχετικές αποφάσεις που παίρνουν οι Σχολικές Επιτροπές. Τόσο αυτή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όσο και αυτή της Δευτεροβάθμιας.

 

Μαζί με τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Λαμπρινό και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννη Αναστασάκη στο «Καπετανάκειο» την ημέρα έναρξης του Σχολικού Έτους 2019-2020.

Εδώ, θα ήθελα να αναφέρω την περίπτωση του «Καπετανακείου», που τόσο πολύ διήρκεσε η αναδόμησή του και απασχόλησε τόσο τον Δήμο, όσο και την κοινή γνώμη. Σήμερα, τόσο με τις παρεμβάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, όσο και με τη βοήθεια της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα έχε μπει σε μια πορεία αρμονικής λειτουργίας. Πρόσφατα μάλιστα ικανοποιήθηκε και ένα διαρκές αίτημά του, να αποκτήσει σχολικό φύλακα. 

Να υπενθυμίσω ότι πρόσφατα, επέστρεψαν στον Δήμο οκτώ φύλακες, που είχαν αποσπαστεί στα νοσοκομεία της πόλης μας και τοποθετήθηκαν σε ισάριθμα σχολικά κτήρια που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο

Η Αντιδημαρχία Παιδείας δίνει μεγάλη σημασία και στη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, το οποίο με τον ίδιο ζήλο και φέτος θέσαμε σε λειτουργία.  Ήταν από τα πρώτα πράγματα που μου μίλησε ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Λαμπρινός και που εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχίσει. Σήμερα που μιλάμε εξακολουθεί να λειτουργεί με την ίδια επιτυχία, καθώς τα μαθήματα και σε αυτό γίνονται εξ αποστάσεως, με τη χρήση των μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας. 

 

 Η πρώτη συνάντηση με Προέδρους και εκπροσώπους των Διαμερισματικών Συμβουλίων για την έναρξη του Κοινωνικού Φροντιστηρίου

Να υπενθυμίσω ότι το Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε και λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία κατά την προηγούμενη θητεία μας. Έτσι, και σε αυτή τη θητεία, έχουμε στόχο να λειτουργήσει με ακόμη καλύτερες συνθήκες και ακόμη περισσότερα αποτελέσματα. Ήδη, με την βοήθεια άξιων μελών των Δημοτικών Διαμερισμάτων, αξιέπαινων εθελοντών καθηγητών και με την επίσης αξιέπαινη διάθεση των Διευθυντών του 7ου Γενικού Λυκείου και του 6ου Επαγγελματικού Λυκείου το Κοινωνικό Φροντιστήριο λειτουργεί απρόσκοπτα. Μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να δαπανήσουν χρήματα για ιδιωτικό φροντιστήριο, φοιτούν εκεί με απώτερο στόχο να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους: Να συνεχίσουν σπουδές στην Ανώτατη Σχολή που επιθυμούν.

 Στιγμιότυπο από την έναρξη του Κοινωνικού Φροντιστηρίου 

 

Μουσική Παιδεία

Στη Μουσική Παιδεία διαθέτουμε τρία σπουδαία σχήματα: Τη Δημοτική Φιλαρμονική Ορχήστρα, την Παιδική και Νεανική Χορωδία και τη Μικτή Χορωδία. Η Φιλαρμονική, όπως οι Ηρακλειώτες γνωρίζουν είναι μια σπουδαία ορχήστρα με στέρεες και λαμπρές ιστορικές καταβολές. Είμαστε υπερήφανοι για την ύπαρξη και το έργο της και κάνουμε ότι είναι δυνατόν όχι μόνο να τη διατηρήσουμε αλλά και να την ενισχύσουμε. Πρόσφατα έγινε η  πρόσληψη δεκατριών μουσικών που εντάχθηκαν σε μόνιμη βάση σε αυτήν. 

Στιγμιότυπο από την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Η Φιλαρμονική δεν σταμάτησε να λειτουργεί ακόμη και τώρα. Αν και διακόπηκαν οι πρόβες της, επειδή αυτές γίνονταν σε ένα χώρο υπό συνθήκες συγχρωτισμού, τα μέλη της κάνουν τις πρόβες τους το σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι έτοιμα, μόλις αρθούν τα μέτρα κατά της εξάπλωσης το κορονοϊού, να επανέλθουν για να τους απολαύσουμε και πάλι.

Αποτύπωση οθόνης από το δεύτερο instant concert της Φιλαρμονικής

Βέβαια ήδη μας έχουν παρουσιάσει δυο εξαιρετικά δείγματα της δουλειάς τους. Δύο βίντεο που ετοίμασαν, δύο «κονσέρτα στιγμής» (instant concerts), όπως ονομάζονται, έχουν ανέβει στο κανάλι της Φιλαρμονικής στο YouTube, τα οποία έχουν τύχει της ανάλογης υποδοχής ως να ήταν δια ζώσης! Τα ίδια βίντεο έχουν προβληθεί από εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης, ενώ ετοιμάζεται και ένα τρίτο βίντεο, το οποίο θα έχει και μια πρωτοτυπία…

Η υγειονομική  κρίση όμως έχει διακόψει τη διαδικασία για την πρόσληψη των διευθυντών των χορωδιών. Μετά την παρέλευση της κρίσης, ασφαλώς και θα επανέλθουμε…

Δια Βίου Μάθηση

Έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι το Ηράκλειο έχει πάρει παγκόσμιο βραβείο για τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης που υλοποιεί. Υπενθυμίζω ότι έχουμε βραβευτεί με το Βραβείο της UNESCO ως μια από τις δέκα καλύτερες Πόλεις Που Μαθαίνουν για το 2019. Τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης που γίνονται στην πόλη υλοποιούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας του Δήμου με το Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης. Όμως αυτές τις δύσκολες μέρες της υγειονομικής κρίσης τα μαθήματα για το 2020 έχουν ανασταλεί. Η επιθυμία των Ηρακλειωτών για τα μαθήματα αυτά είχε αθρόα εκδηλωθεί και εμείς δουλέψαμε για να ικανοποιήσουμε την επιθυμία αυτή. 

Η παραλαβή του παγκοσμίου βραβείου για το Ηράκλειο,  από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Δια Βίου Μάθησης της UNESCO κ. Ντέιβιντ Ατσοαρένα.

Το προαναφερόμενο βραβείο χρειάζεται και τη διεθνή του επιβεβαίωση. Διαρκώς ενημερώνουμε το Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης της UNESCO για τα προγράμματά μας, αλλά και ενημερωνόμαστε από αυτό για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης. Μετά το τελευταίο συνέδριο του Δικτύου των Πόλεων που Μαθαίνουν της UNESCO που διεξήχθη στην πόλη Μεντεγίν της Κολομβίας, το Ηράκλειο εντάχθηκε σε ομάδα (cluster) πόλεων από όλο τον Κόσμο στην οποία μετέχει από την Ελλάδα και η Θέρμη Θεσσαλονίκης και συντονίστριες πόλεις είναι η Λάρισα και η πόλη Σεοντεμούν-γκου της Νοτίου Κορέας. Ένας από τους στόχους μας είναι να κρατήσουμε ψηλά το Ηράκλειο σε διεθνές επίπεδο, όσον αφορά στην Δια Βίου Μάθηση. Έτσι θα εργαστούμε με ακόμη μεγαλύτερη επιμέλεια στον Τομέα αυτό.

Οφείλω να σημειώσω ότι όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνονται και σε συνεργασία και με τις άλλες Αντιδημαρχίες, αλλά και οι ίδιες υλοποιούν δικά τους, ενώ σπουδαίες και χρήσιμες εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με την πάντα δραστήρια Εθελοντική Ομάδα Παιδείας. Επίσης, έχουν επιτευχθεί με άριστη συνεργασία μεταξύ αιρετών και υπηρεσιακών του Δήμου Ηρακλείου. Μόνο που τώρα όλα βρίσκονται υπό αναστολή. Περιμένουμε, όποτε μας επιτραπεί, να ανακάμψουμε.

Νέα Γενιά

Τα όσα κάνει ο Δήμος Ηρακλείου όσον αφορά στους νέους ανθρώπους φαίνονται και μέσα από κάθε πρόγραμμα, εκδήλωση ή μάθημα που γίνεται από το Κέντρο Συμβουλευτικής Αγωγής Νέων. Το γνωστό σε όλους σχεδόν τους Ηρακλειώτες ΚΕΣΑΝ. Το ΚΕΣΑΝ πραγματοποιεί προγράμματα επιμόρφωσης νέων ανθρώπων, αλλά και μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, εστιάζοντας στην πρόληψη. Και μάλιστα όχι μόνο στην πρόληψη που έχει να κάνει με τη χρήση ναρκωτικών, αλλά και την πρόληψη από σύγχρονους εθισμούς, όπως το αλκοόλ, τον τζόγο και το διαδίκτυο. Εφαρμόζει προγράμματα σύγχρονα που συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ζωής στον Δήμο Ηρακλείου.

Από τη Συνάντηση των Προέδρων και Εκπροσώπων των Κέντρων Πρόληψης της χώρας στη Λότζια

Το 2019, ύστερα από 20 χρόνια, πραγματοποιήθηκε και πάλι στο Ηράκλειο το Πανελλήνιο Συνέδριο Κέντρων Πρόληψης. Επίσης πραγματοποιήθηκε η Πανελλήνια Συνάντηση των Προέδρων και Εκπροσώπων των Κέντρων Πρόληψης της χώρας μας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λότζια. Και τα δύο, τόσο το Συνέδριο, όσο και η Συνάντηση πραγματοποιήθηκαν με εξαιρετική επιτυχία!

Με αυτά τα θέματα, σε αδρές γραμμές, ασχολούμαστε στην Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Περιμένουμε, όπως όλοι,  να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση και να επανέλθουμε στους κανονικούς ρυθμούς μας. Είμαι αισιόδοξος ότι η επαναλειτουργία μας θα είναι εμπλουτισμένη από τα όσα θετικά μαθήματα πήραμε από αυτή την κρίση, οπότε και η λειτουργία μας θα είναι βελτιωμένη και αυτό θα έχει αντίκρυσμα σε όλο το δήμο μας. 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ