Άνοιξε … πληγές ο σεισμός της Κρήτης – Οι πέντε επικίνδυνες περιοχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο

Ο ισχυρός σεισμός στην Κρήτη, η οποία συνεχίζει να «χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ, «ξύπνησε» ανησυχίες και για άλλες περιοχές της Ελλάδας – συγκεκριμένα σε Πατραϊκό, Κορινθιακό, Σποράδες, Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα- που εμφανίζουν αυξημένο σεισμικό κίνδυνο και απαιτούν την προσοχή της Πολιτείας.

Όπως εξηγεί μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης «οι σεισμοί με θύματα στον πληθυσμό το μόνο μήνυμα που στέλνουν είναι να ενσωματώσουμε κάθε νέα τεχνολογία που θα μειώσει τον κίνδυνο έκθεσης του πληθυσμού στον σεισμό».

Πού τοποθετήθηκαν ήδη συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμό

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τη μέρα μετά, χρειάζεται να πάμε τη σεισμολογία σε μια νέα σελίδα, με νέες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που είχαμε ήδη εγκαταστήσει πειραματικά στον Ανατολικό Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, στο Ιόνιο.

Δεν σημαίνει ότι τα εγκαταστήσαμε εκεί επειδή υπάρχει κάποιο alert. Σίγουρα όμως, δεν θα πηγαίναμε σε μέρος που δεν έχει σεισμικότητα. Υπάρχει η λεγόμενη σεισμική επικινδυνότητα που εξαρτάται από τις σεισμικές πηγές της περιοχής. Όλοι γνωρίζουμε για τη σεισμικότητα του Ιονίου, του Κορινθιακού και άλλων περιοχών».

Ο κ. Καραστάθης προσθέτει ότι «τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης βασίζονται στην άμεση εκτίμηση των εστιακών παραγόντων του σεισμού. Βάζεις ένα πολύ πυκνό δίκτυο γύρω από περιοχές που περιμένεις σεισμό και μόλις γίνει, οι κοντινοί σταθμοί υπολογίζουν σε δύο- τρία δευτερόλεπτα το επίκεντρο και το μέγεθος, πριν καλά-καλά φτάσουν τα καταστροφικά κύματα σε κάποια θέση ενδιαφέροντος. Ο χρόνος προειδοποίησης εξαρτάται από το επίκεντρο».

Οι παραδοσιακοί οικισμοί και η… αντίδραση σε ενδεχόμενο σεισμό

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «μαζί με τις νέες τεχνολογίες που χρειάζεται να εφαρμοστούν άμεσα για το καλό του πολίτη πρέπει να εξεταστεί κι ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα: έχουμε υπέροχους παραδοσιακούς οικισμούς, στους οποίους όμως εάν γίνει κάποιος σεισμός δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν. Η Μάνη, το Πήλιο, η Ήπειρος. Μιλάμε για περιοχές που δεν είναι απαλλαγμένες από σεισμικό κίνδυνο. Έλεγχοι πρέπει να γίνουν και για τα ιστορικά μνημεία».

Από τη συζήτηση για την επικινδυνότητα δεν θα μπορούσε να λείπει το Αιγαίο.

«Το Αιγαίο περιλαμβάνει επικίνδυνες περιοχές όπως αυτές που διέρχεται το ρήγμα της Ανατολίας, μιλάμε για τις Σποράδες, τη Λέσβο, τον Άγιο Ευστράτιο. Υπάρχει το τόξο από κάτω που μπορεί να χτυπήσει περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, μιλάμε για Ρόδο, Κάρπαθο, Κω» καταλήγει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content