Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης

Στην αναμονή για ένα δίπλωμα οδήγησης έχει θέσει περίπου 70.000 υποψηφίους οδηγούς το υπουργείο Μεταφορών, αφού εδώ και περίπου τρεις μήνες, από την 1 Οκτωβρίου 2018, έχει σταματήσει η διενέργεια των σχετικών εξετάσεων.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποτίθεται ότι από τα τέλη του Απρίλη του περασμένου έτους είχε έτοιμη την άμεση κατάθεση στη Βουλή ενός νομοσχεδίου που θα άλλαζε οριστικά τον τρόπο διεξαγωγής των πρακτικών εξετάσεων για τους υποψήφιους οδηγούς, οκτώ μήνες αργότερα δεν έχει γίνει το παραμικρό. Το εντυπωσιακό είναι, δε, πως με αφορμή την υποτιθέμενη άμεση κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου το υπουργείο Μεταφορών είχε σταματήσει να πληρώνει τους εξεταστές, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι, από τον Οκτώβριο, να πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες κατηγορώντας τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη για εμπαιγμό.

Tο “πάγωμα” των εξετάσεων για την παροχή διπλωμάτων οδήγησης έχει αρχίσει να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα όχι μόνο στους υποψήφιους οδηγούς, αλλά και σε ολόκληρους κλάδους της οικονομίας, όπως οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οι σχολές οδηγών.

Ιδιαίτερα οι τελευταίες αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους πρόβλημα επιβίωσης, αφού εδώ και περίπου τρεις μήνες δεν έχουν καθόλου έσοδα, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να έχουν απλήρωτους υπαλλήλους και ταυτόχρονα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Η εν λόγω εξέλιξη έχει επίσης άμεσες επιπτώσεις και σε σημαντικό αριθμό υποψήφιων οδηγών, οι οποίοι βρίσκονται στην αναμονή για την απόκτηση επαγγελματικού διπλώματος προκειμένου είτε να μπορέσουν να αγοράσουν το δικό τους όχημα, είτε να εργαστούν.

Δίπλα σε αυτούς υπάρχουν και δεκάδες άτομα με ειδικές ανάγκες, τα οποία επίσης δεν μπορούν να εξεταστούν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τις μετακινήσεις τους. Δεν είναι δε λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους και δεν μπορούν να το κάνουν, καθώς χρειάζονται το δίπλωμά τους είτε για να βρουν εργασία, είτε για να μπορέσουν να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ