Αλληλοσυγκρουόμενες κυβερνητικές προθέσεις και πρακτικές στη συνταγματική αναθεώρηση

Αίσθηση «πολιτικής ήττας» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε χθες στη Βουλή, καθώς κορυφώνεται η μείζονος σημασίας κοινοβουλευτική διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση. Παράλληλα, πληθαίνουν οι ενδείξεις για μικρές «ανταρσίες» μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε επιμέρους άρθρα ή θέματα, που ανεβάζουν κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια και καθιστούν απρόβλεπτες τις εξελίξεις.

 

Αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου που υποστηρίζει πως η παρούσα Βουλή δεσμεύσει την επόμενη όχι μόνο για τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος, αλλά και για την κατεύθυνση του νέου τους περιεχομένου.

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής δήλωσε στην Βουλή πως η άποψη περι δέσμευσης της επόμενης βουλής «δεν είναι σωστή. Υπάρχει πρόβλημα γιατί η αποψη αυτή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι υπάρχει ο ενδιάμεσος κρίκος που είναι το εκλογικό σώμα. Ο λαός που κρίνει»

Παράλληλα, ως «κραυγαλέο λάθος» χαρακτήρισε και τις διακινούμενες απόψεις πως η παρούσα Βουλή οφείλει να περιοριστεί μόνο στον αριθμό των υπο αναθεώρηση άρθρων.

Στο επίκεντρο βρέθηκε κατ’ αρχήν το άρθρο 32, που προβλέπει την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από μια πρόωρη διάλυση της Βουλής και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Ως γνωστόν, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν επί της αρχής, αλλά διαφωνούν ως προς τον τρόπο που αυτή η αποσύνδεση θα επιτευχθεί: ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή και αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία, προσφυγή στο λαό για απευθείας εκλογής Προέδρου.

Στον αντίποδα η ΝΔ προτείνει εκλογή ακόμα και με 151 ψήφους, διαφωνώντας με την ιδέα της εκλογής από το λαό. Την ίδια στιγμή, το κυβερνών κόμμα επιχείρησε να επιβάλλει την επιπλέον θέση του πως ό,τι ψηφίσει η σημερινή Βουλή, «δεσμεύει» την επόμενη και αναθεωρητική, ώστε η δική του εκδοχή επί του επίμαχου ζητήματος να επιβληθεί από τώρα. Αντιθέτως, η ΝΔ τονίζει πως δεν υπάρχει θέμα «δεσμευτικότητας» και πως η νέα Βουλή με τη σύνθεση που θα αναδείξουν οι εκλογές θα αποφασίσει το περιεχόμενο των εκλογών.

Προκειμένου δε να διασφαλίσει την προαναφερθείσα αποσύνδεση, εμφανίζεται αποφασισμένη να υπερψηφίσει ακόμα και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας την πρώτη περίοδο της επόμενης κυβέρνησης, μια και η εκλογή Προέδρου προβλέπεται για τις αρχές του 2020.

Κοινοβουλευτικοί κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διαβλέποντας ότι χαλάνε τα αρχικά σχέδια και είναι πιθανό να μην μπορεί να ελέγξει την «επόμενη μέρα», άρχισαν να έχουν δεύτερες σκέψεις, οι οποίες εμπεριέχουν και το σενάριο ελεγχόμενης αποχής αριθμού βουλευτών του από την δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά από έναν μήνα, ούτως ώστε να μην ξεπεράσουν οι θετικές ψήφοι τους 179 (και να χρειάζονται δηλαδή 180 στην επόμενη Βουλή για να αποφασιστεί αλλαγή), ενώ κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για μεγάλη αποχή, προκειμένου να μην συγκεντρωθούν ούτε καν 150 θετικές ψήφοι, και να ακυρωθεί η διαδικασία αλλαγής του επίμαχου άρθρου.

«Η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ, αν συμβεί κάτι τέτοιο, εξελίσσεται σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. Αν το αντέχουν, χαλάλι τους», σχολίασαν από την πλευρά τους κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ.

Πέραν των προαναφερομένων, ειδικότερο ενδιαφέρον προκαλεί και το φαινόμενο άλλων αναταράξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: ο κ. Ι.Μιχελογιαννάκης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 3 που προτείνει το κόμμα του για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και πως θα υπερψηφίσει το άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (που προτείνουν ΝΔ και ΔΗΣΥ). Την ίδια στιγμή και άλλα στελέχη,  εμφανίζονται με επιμέρους διαφωνίες για θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (άμεση εκλογή Προέδρου, «δεσμευτικότητα» κ.ά.)

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ