Αλλάζουν νόμο στο παρά πέντε για να μπει η Κουντουρά στην Ευρωβουλή

Ονόματα σβήνουν και γράφουν στην Κουμουνδούρου, καθώς τα επόμενα 24ωρα αναμένεται ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει την πρώτη 15άδα ονομάτων που θα μετέχουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωεκλογές 2019, ενώ ετοιμάζουν ρύθμιση για χάρη της Έλενας Κουντουρά.

Τυπικά θα συνεδριάσει ως τη Δευτέρα είτε σε διευρυμένη μορφή η Πολιτική Γραμματεία ή σε συνεδρίαση-εξπρές η ΚΠΕ για να εγκρίνει τα ονόματα που θα έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα ακολουθήσει αργότερα η συμπλήρωση της λίστας, αφού θα έχουν βεβαίως ολοκληρωθεί οι βολιδοσκοπήσεις και θα έχουν προκύψει συμφωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ρύθμιση για το ασυμβίβαστο του υποψηφίου ευρωβουλευτή και βουλευτή προκειμένου να μπορέσει να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ώστε να την ανταμείψει για τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Αχτσιόγλου και οι υπόλοιποι υπουργοί

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες -οι οποίες ωστόσο παραμένουν ανεπιβεβαίωτες- συζητήθηκε σοβαρά το ενδεχόμενο ένας ή περισσότεροι υπουργοί να μετέχουν στη λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών, με το όνομα της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου μάλιστα στο επίκεντρο.

Μια τέτοια επιλογή (συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο κορυφαίων υπουργών) είναι κίνηση που στοχεύει να απαντήσει σε τρία ζητούμενα:

Κατ’ αρχάς να συμβολίσει τη σοβαρότητα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επερχόμενη μάχη των ευρωεκλογών.
Να δώσει πολιτικό «βάρος» στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος.
Να διατηρήσει ισχυρό το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ στη λίστα που θα περιέχει και πολλά ονόματα (το 1/3 του συνόλου) που συμβολίζουν το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στους όμορους χώρους.
«Μια κεντρική πολιτική μάχη θέλει και τα ισχυρά ονόματα να ρίχνονται στον αγώνα. Ονόματα υπουργών όπως της Έφης Αχτσιόγλου, του Νίκου Παππά ή ακόμα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι προφανές ότι ενισχύουν σημαντικά το ψηφοδέλτιο», εξηγεί σε συνομιλητές του στέλεχος με εμπειρία αλλά και και γνώση των συζητήσεων που γίνονται στην Κουμουνδούρου για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου.

Στην περίπτωση πάντως που επικρατήσει τελικά το σενάριο υπουργικών συμμετοχών στην ευρωλίστα, το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Οι πρώτοι δεκαπέντε

Στο πρώτο πακέτο των ονομάτων για τις ευρωεκλογές 2019 αναμένεται να περιλαμβάνονται οι τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Στέλιος Κούλογλου αλλά και η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Από υπουργούς και πρώην υπουργούς, ως δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή του Παναγιώτη Κουρουμπλή, της Έλενας Κουντουρά -έχοντας πρώτα περάσει η ειδική ρύθμιση- και του Γιάννη Μουζάλα. Ανοιχτό είναι ακόμα, κατά πληροφορίες, το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της πρώην υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου.

Τα πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Στο ευρωψηφοδέλτιο αναμένεται να μετέχουν και πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμβολίζοντας το «άνοιγμα» του κυβερνώντος κόμματος σε όμορους πολιτικούς χώρους. Με βάση αυτό το δεδομένο είναι εξαιρετικά πιθανό ονόματα από τη ΔΗΜΑΡ όπως του Θανάση Θεοχαρόπουλου ή της Μαρίας Ρεπούση να βρίσκονται στην ευρωλίστα, όπως και από τη «Γέφυρα», την πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε από πρόσωπα (Χ. Μαχαίρας, Παν. Παναγιώτου κ.ά.) και στοχεύει στη συμπαράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη που βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε εξαιρετικά θετική εντύπωση η παρουσία του ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μ. Κύρκου στην εκδήλωση στην οποία μίλησαν οι κ. Μπούλμαν και Τσίπρας, ωστόσο μένει να φανεί αν θα γίνουν περαιτέρω βήματα προσέγγισης που θα φτάσουν ως το ευρωψηφοδέλτιο.

Πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό και τον επιχειρηματικό χώρο

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται μία ακόμα υποψηφιότητα προσώπου προερχόμενου από τον καλλιτεχνικό χώρο. Πληροφορίες θέλουν το κυβερνών κόμμα να έχει βολιδοσκοπήσει πρόσωπο που μετείχε στο εγχείρημα της πρώτης περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει συζητηθεί το όνομα προσώπου με πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αναμένεται και δεύτερο κύμα με άρωμα ΠΑΣΟΚ

Στο δεύτερο κύμα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους πρόσωπα προερχόμενα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Κατά πληροφορίες, οι συζητήσεις με τον Γιάννη Ραγκούση και τη Λούκα Κατσέλη συνεχίζονται, όπως επίσης και με άλλα πρόσωπα που βρέθηκαν και έπαιξαν ρόλο στο ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων ετών, έχοντας αναφορά στον παπανδρεϊκό χώρο.

«Θα δείτε εκπλήξεις», διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του πρόσωπο που γνωρίζει βολιδοσκοπήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα και αναφέρεται σε πρόσωπα που θα δώσουν το «παρών» μέσα στον Μάρτιο σε μεγάλη πολιτική εκδήλωση για την προοδευτική συμπαράταξη με ομιλητή τον πρωθυπουργό.

Για την ώρα, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ακούει με προσοχή την επισήμανση των συντρόφων του ότι οι επιλογές που θα σηματοδοτήσουν τα ανοίγματα δεν μπορεί να μην έχουν ως μίνιμουμ πολιτικής συμφωνίας την αποδοχή από τους «νεοεισερχόμενους» της Συμφωνίας των Πρεσπών, από τη στιγμή που -όπως και ο ίδιος υποστηρίζει δημόσια- η αποδοχή ή η απόρριψή της αποτελεί τη γραμμή που διαχωρίζει τις δυνάμεις της προόδου από εκείνες της συντήρησης.

Πηγή:iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content