Αλλάζει ο καιρός – Βαρυχειμωνιά από το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου

Αλλάζει ο καιρός, καθώς, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μανουσάκη, με αρκετό κρύο αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται μέσα στον Νοέμβριο είναι αποτέλεσμα του καιρικού φαινομένου «Εμποδισμός τύπου Ω», που θα επηρεάσει και τη χώρα μας. Μάλιστα, όπως λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, πιθανόν το δεύτερο μισό του μήνα το σκηνικό να είναι ακόμα πιο χειμωνιάτικο, καθώς αέριες μάζες από τη βόρεια-βορειοανατολική Ευρώπη θα κινηθούν πιο νότια, επηρεάζοντας και τη χώρα μας.

Επίσης, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο γνωστός μετεωρολόγος, ο Νοέμβριος στατιστικά «παράγει» επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τη χώρα μας, οπότε, όσο ο καιρός το επιτρέπει, προετοιμαζόμαστε κατάλληλα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μανουσάκη για τον καιρό τις επόμενες ημέρες:

Εμποδισμός τύπου «Ωμέγα»: Θα θυμίσει κάτι από χειμώνα τις επόμενες ημέρες

«Εκτεταμένος αντικυκλώνας αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου τις επόμενες ημέρες “μπλοκάροντας” τη ροή των συστημάτων κακοκαιρίας από τα δυτικά της Ευρώπης προς τα ανατολικά. Έτσι λοιπόν οι κακοκαιρίες, μη μπορώντας να ξεπεράσουν αυτό το “βουνό” που δημιουργούν οι υψηλές πιέσεις προς την κεντρική Ευρώπη, αναγκάζονται να κινηθούν γύρω από αυτό, με αποτέλεσμα ο καιρός να μας έρχεται από τη βόρεια-βορειοανατολική Ευρώπη”.

 

Τι θα δώσει αυτός ο τύπος καιρού στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες

«Με αρκετά δυνατούς βοριάδες και αρκετό κρύο (ιδιαίτερα νύχτα και πρωί) στα ανατολικά και βόρεια, αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Οι βροχές θα είναι γενικά λίγες και εκεί όπου η τοπογραφία το ευνοεί σε συνδυασμό και με την αλληλεπίδρασή της με τον βοριά. Έτσι περιμένουμε τοπικές βροχές στα ανατολικά προσήνεμα και τη βόρεια Κρήτη ενώ ίσως ασπρίσουν και οι ψηλές κορυφές των βουνών αυτών των γεωγραφικών διαμερισμάτων. Το γεγονός ότι δεν περιμένουμε σημαντικά φαινόμενα οφείλεται στο ότι αυτές οι κακοκαιρίες μας έρχονται από ηπειρωτικές περιοχές και δεν έχουν πολύ υγρασία. Άρα λοιπόν ότι υγρασία πάρουν θα την βρουν από το Αιγαίο και γι αυτό αυτές οι κακοκαιρίες αφορούν περιοχές του Αιγαίου αλλά και περιοχές που βρέχονται από αυτό. Στην ουσία η χώρα μας χωρίζεται σε δύο τμήματα, από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά όπου έχουμε τις συννεφιές με τις βροχές, ενώ δυτικά της Πίνδου κυριαρχεί η ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές συννεφιές».

Ισχυρή δόση χειμώνα ίσως πάρουμε στο δεύτερο μισό του μήνα

«Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν για διαδοχικούς σχηματισμούς αντικυκλώνων προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη ιδιαίτερα από τις 15 με 20 του Νοέμβρη και μετά. Αυτό θα αναγκάσει αέριες μάζες από τη βόρεια-βορειοανατολική Ευρώπη να κινηθούν πιο νότια, επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Αυτό ίσως οδηγήσει σε αρκετά πιο χειμωνιάτικο σκηνικό τον καιρό της χώρας μας, κάτι όμως για το οποίο δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο Νοέμβριος στατιστικά “παράγει” επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τη χώρα μας, οπότε, όσο ο καιρός το επιτρέπει, προετοιμαζόμαστε κατάλληλα».

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ