Άγχος, ανησυχία και ανασφάλεια επικρατούν στο ΣΥΡΙΖΑ

Ανησυχία για την αναποτελεσματική αντιπολιτευτική γραμμή και την επόμενη ημέρα -εξ ου και οι διαρροές της Κουμουνδούρου περί πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο- και ενστάσεις για τη στρατηγική που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 επιδείνωσε το κλίμα, όπως και η συζήτηση που ακολούθησε στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βρήκε τον κ. Τσίπρα απροετοίμαστο (κυρίως στην ατζέντα της οικονομίας), χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, χωρίς καταγγελτικό λόγο στα κακώς κείμενα της κυβέρνησης και απολογητικό (ειδικά στο σημείο όπου αναγκάστηκε να «αδειάσει» τον στενό του σύμβουλο και φίλο Θανάση Καρτερό).

Το μεγάλο θέμα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς ισχυρή διεύθυνση, με ασαφή πολιτικό λόγο που μοιάζει με εκκρεμές. Πότε ακραίος και καταγγελτικός και πότε ήπιος και συναινετικός, «λες και δεν μπορείς να κάνεις αποτελεσματική αντιπολίτευση χωρίς ακρότητες», όπως υποστηρίζει έμπειρος κοινοβουλευτικός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Περιγράφοντας την καμπύλη της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τα ίδια τα στελέχη του κόμματος λένε ότι στην αρχή της κρίσης του κορoνοϊού ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαμένος, κατόπιν έγινε η αξιόλογη -όπως υποστηρίζουν- προσπάθεια με την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναμπήκε στο κάδρο, κατάφερε να γίνει συζήτηση επί των προτάσεών του για την οικονομία και λόγω αυτού ακούστηκε και η κριτική του κόμματος και για άλλα θέματα. Στη συνέχεια όμως δεν υπήρξε σχεδιασμός και τις ημέρες που ακολούθησαν -λόγω και της συνέντευξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1 που δεν είχε κεντρικό μήνυμα- χάθηκε ξανά η φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ελλείψεις στη στρατηγική και την τακτική μέσα στις ημέρες της κρίσης του κορoνοϊού επιχειρείται να κρυφτούν κάτω από το χαλί με… κορόνες για δήθεν σχέδιο φίμωσης του ΣΥΡΙΖΑ από τα ΜΜΕ κ.λπ., όταν κάθε μέρα σε όλα τα κανάλια βρίσκονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η γκρίνια αυτή, όπως και οι ακρότητες από συγκεκριμένα στελέχη, δεν «περνάνε» ούτε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ούτε στην πλειονότητα των ψηφοφόρων και των υποστηρικτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό το γνωρίζουν στην Κουμουνδούρου. Υπάρχει μία μειονότητα που στηρίζει τους υψηλούς τόνους και την ακραία αντιπολίτευση, αλλά οι πολλοί έχουν εντοπίσει τα λάθη και τις παραλείψεις και αναγνωρίζουν την πολιτική και επικοινωνιακή κυριαρχία της κυβέρνησης. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο βρίσκουν έδαφος στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο κόμμα και τους ψηφοφόρους, καθώς υπάρχει φόβος ότι αν ο κ. Μητσοτάκης ξεπεράσει τους ενδοιασμούς του για τις παγίδες που υπάρχουν -π.χ. αυτοδυναμία και ισχνή πλειοψηφία 151 εδρών λόγω απλής αναλογικής-, ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα βυθίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε εσωστρέφεια, σε μία περίοδο που η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, οι υποστηρικτές του κ. Τσίπρα λένε ότι, παρά τους ενδοιασμούς, ο κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει τελικά τις πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο για να κάνει restart «για να τελειώσει τον Τσίπρα». Και λένε και κάτι άλλο. Οτι ο κ. Τσίπρας δεν έχει ισχυρή ηγετική ομάδα να τον στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη φάση. Και επί της ουσίας, είναι «μόνος», όπως κάποιοι εξέλαβαν ότι ήταν και το μήνυμα που ήθελε να στείλει στη φωτογραφία με την όμορφη σκυλίτσα του…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ