Ήταν μαγευτική η Πανσέληνος του Ιουνίου – Την απόλαυσαν οι πάντες

Ήταν χιλιάδες οι Κρητικοί, αλλά και οι επισκέπτες του νησιού μας, που είχαν χθες το βράδυ στραμμένα τα μάτια τους προς τον ουρανό, για να απολαύσουν το εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο – που ήταν ορατό από κάθε γωνιά του πλανήτη- και το οποίο μαγεύει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο: Την πανσέληνο του Ιουνίου που είναι γνωστή και ως “strawberry moon” (δηλαδή Πανσέληνος της Φράουλας) και συμπίπτει με τον μήνα του θερινού ηλιοστασίου, το οποίο ήταν στις 21 Ιουνίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου.

Embedded video

Σύμφωνα με τη NASA, το φεγγάρι θα είναι ολόγιομο για περίπου τρεις ημέρες, από το Σάββατο το βράδυ έως και το πρωί της Τρίτης.

Το ολόγιομο φεγγάρι πίσω από το κτίριο του Ναυαρχείου στην Αγία Πετρούπολη

Η πανσέληνος αυτή πήρε το όνομά της από αρχαίες φυλές Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής, οι οποίοι θεωρούσαν ότι με την εμφάνιση της πανσελήνου ήταν καιρός να μαζέψουν τα φρούτα του καλοκαιριού.

Η πανσέληνος του Ιουνίου ανατέλλει πάνω από τα κτίρια της τραπεζικής συνοικίας της Φρανκφούρτης

Υπάρχει, επίσης, και ένα παλιό ευρωπαϊκό όνομα, το «Πανσέληνος του Μελιού», που συνδέεται με τον πρώτο μήνα του γάμου «honeymoon» και χρονολογείται από το 1500. Κι αυτό επειδή το έθιμο θέλει πολλά ζευγάρια να παντρεύονται τον Ιούνιο, είτε επειδή η «Πανσέληνος του Μελιού» είναι η πιο γλυκιά πανσέληνος του χρόνου.

 

Καθημερινή

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content