Eνεργειακός πυρετός στην Ανατολική Μεσόγειο

Μεθαύριο Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιείται η νέα τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας. Στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν οι Νετανιάχου, Αναστασιάδης και Τσίπρας είναι η ενεργειακή ασφάλεια, ενώ η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο σηματοδοτεί τη γεωπολιτική θωράκιση των πρωτοβουλιών των τριών χωρών.

Η πράξη που συμβολίζει τις προσπάθειες είναι το έργο της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med. Ένα project άνω των 6 δισ. ευρώ, το οποίο αποσκοπεί, όταν ολοκληρωθεί, στη διαμετακόμιση ποσοτήτων από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου προς την Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας.

Το παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου αποκτά επίσης νέες διαστάσεις με την αμερικανική ExxonMobil, πέραν των ερευνών και των ανακαλύψεών της στην κυπριακή ΑΟΖ (Γλαύκος -1), να επιδιώκει την είσοδό της και στο νέο γύρο παραχωρήσεων του Ισραήλ, τον ερχόμενο Ιούνιο. Κάτι που φανερώνει πως οι Αμερικανοί ήλθαν για να μείνουν και να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο των γεωτρύπανων της περιοχής. Αν εισέλθει η αμερικανική πετρελαϊκή στις νέες έρευνες του Ισραήλ, τότε η προώθηση του αγωγού East Med, που τρέχουν οι ΔΕΠΑ και Edison, αποκτά πιο στέρεες οικονομικές βάσεις.

Η ExxonMobil, επίσης, ως γνωστόν βρίσκεται και στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά» της Κρήτης, συμμετέχοντας μαζί με τα ΕΛ.ΠΕ σε κοινοπραξία όπου επικεφαλής είναι η Total.
Με τους προαναφερόμενους τρόπους, ο αμερικανικός παράγοντας εδραιώνει την παρουσία του στη Λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

 

Euro2day

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content