Εκδιώκεται ο Δημήτριος από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής – Αποφασισμένο το Φανάρι

Η προσεχής Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αρχίζει στις 27 Νοεμβρίου αναμένεται σημαντική και κατά τα φαινόμενα ιστορική. Δεν είναι μόνο το ουκρανικό όπου αναμένονται αποφάσεις, αλλά και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής εκεί όπου κατά τα φαινόμενα οδεύουμε προς αλλαγή στο πηδάλιο.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει εδώ και καιρό λάβει τις αποφάσεις του για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τις έχει κάνει γνωστές στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, που όμως παρέμεινε στη θέση παρά τις αντίθετες παροτρύνσεις από το Φανάρι. Η αποχώρηση όμως είναι δεδομένη και πιθανό να μετατεθεί σε άλλη Μητρόπολη, αναφέρουν πληροφορίες.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο στη Γενεύη. Δεν έγινε γνωστό τι συζητήθηκε Λίγο αργότερα, εστάλη μήνυμα πως τη Δευτέρα (26/11) θα υπάρξει έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Την επομένη, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου ίσως να έχουμε την ιστορική απόφαση για την αλλαγή στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Εδώ και καιρό στο Φανάρι σκέφτονται την επόμενη μέρα και αυτόν που θα αναλάβει τα ηνία της Εκκλησίας στις ΗΠΑ. Οι δύο στενοί συνεργάτες του Οικουμενικού Πατριάρχη, οι Μητροπολίτες Γαλλίας Εμμανουήλ και Προύσης Ελπιδοφόρος είναι οι υποψήφιοι και ανάμεσα από αυτούς θα προκύψει ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος. Αμφότεροι συνοδεύουν τον κ.Βαρθολομαίο στο Βουκουρέστι στα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού και θα επιστρέψουν μαζί στην Κωνσταντινούπολη για τη Σύνοδο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επειδή υπάρχει δυστοκία στην επιλογή του προσώπου που θα διαδεχθεί τον Δημήτριο, σκέφτονται να ορίσουν τοποτηρητή, ο οποίος θα είναι το ενδιάμεσο πρόσωπο μέχρι την τελική λύση.

Κατά πληροφορίες για τη θέση αυτή έχει επιλεγεί ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος, για τον οποίο μερίδα της ομογένειας, θέλοντας να διαμορφώσει κλίμα, έχει αναφερθεί στην οικονομικά θέματα και την διαχείριση που κάνει.

Η είδηση πάντως αναμένεται να αποτελέσει το «φυτίλι» για “έκρηξη” της ομογένειας που απαιτεί εκλογή ενός προσώπου σοβαρού, δυναμικού, έμπειρου, με όραμα και σχέδιο να ενώσει τους ομογενείς γύρω από την Εκκλησία, όπως λένε χαρακτηριστικά ομογενείς.

«Η τοποτηρητία είναι κακό παιχνίδι συγκάλυψης ευθυνών και σκανδάλων και θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στα άκρα τα πράγματα καθώς θα ενισχυθούν οι φωνές που θα ζητήσουν αποκοπή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ θα επιδεινώσει την εικόνα της Εκκλησίας στην ομογένεια αλλά και την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής» λένε οι ίδιες πηγές.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ