Συνέντευξη Πέτρου Ινιωτάκη στη “ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ”

Μια συνέντευξη που σίγουρα θα βρούν ενδιαφέρουσα οι αναγνώστες μας, δίδει σήμερα στη “ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ” ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Πέτρος Ινιωτάκης. Απαντά σε όλα τα ερωτήματά μας που δεν είναι καθόλου “χαϊδευτικά” και μας μιλά για τους στόχους του, για τους συνεργάτες του και για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πόλης. 

 

Συνέντευξη στον Κώστα Τριγώνη

 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Κύριε Ινιωτάκη, πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σας να θέσετε υποψηφιότητα Δημάρχου στις ερχόμενες εκλογές;

ΠΕΤΡΟΣ ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ: Η συμμετοχή στα κοινά της πόλης είναι μία σημαντική υπόθεση για όλους. Η ποιότητα ζωής στον τόπο που κατοικούμε είναι ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορο κανένα. Η  εικόνα για τα δημόσια πράγματα της πόλης με συγκινούσε πάντα λόγω της αμεσότητας που σου προσφέρει με κάθε συμπολίτη και είναι αυτή ακριβώς η «δύναμη» που σε παρακινεί να συμμετέχεις και να προσφέρεις με όποιο τρόπο μπορείς. Η υποψηφιότητά μου ως δήμαρχος Ηρακλείου ήταν προϊόν μιας εξελικτικής πορείας στα κοινά της πόλης από την εποχή της προεδρίας στο ΤΕΕ/ΤΑΚ και της αντιδημαρχίας στον δήμο Ηρακλείου κατά την περίοδο 2014-2018.  Ήταν μια φυσική εξέλιξη προσφοράς προς τον Δήμο και τους πολίτες. Σίγουρα όμως δεν ήταν μια εύκολη απόφαση.

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Όσοι παρακολουθούσαν τα δημοτικά, διέκριναν, από την αρχή της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, μια ψυχρότητα στις σχέσεις σας με τον Δήμαρχο κ. Λαμπρινό. Κάποιοι την αποδίδουν στο γεγονός ότι “δεν σας αξιοποίησε επαρκώς”. Ενδεχομένως δεν σας ανέθεσε κάποιο πόστο που περιμένατε. Αν αυτό ισχύει, γιατί δεν αποχωρήσατε από την αρχή, από τη “Δύναμη Πολιτών”;

Π. ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ: Την πολιτική και τη συμμετοχή μου ειδικότερα στα κοινά της πόλης, δεν την αντιμετώπισα ποτέ ως ανταλλάξιμο είδος. Συμμετέχω και δίνω πάντα ό,τι καλύτερο μπορώ χωρίς ανταλλάγματα ιδεών και πολιτικών θέσεων. Η προσφορά δεν είναι ανταλλάξιμη. Από πλευράς μου δεν υπήρξε ψυχρότητα –δεν θα το επέτρεπα άλλωστε ποτέ- σε ό,τι αφορά τη θεσμική μας συνεργασία με τον Δήμαρχο, επειδή έχω μάθει να μην συγχέω τις θεσμικές λειτουργίες με τις προσωπικές σχέσεις.  

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Είναι αλήθεια πως ο “Κλεισθένης” διευκολύνει τις αυτονομιστικές κινήσεις. Αν ίσχυε το προηγούμενο σύστημα, θα υπήρχαν τόσες φυγόκεντρες τάσεις από την σημερινή δημοτική αρχή;

Π. ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ: Δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων της Τ.Α. κατά την περίοδο κατάρτισης του νόμου Κλεισθένη. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα ένα ανολοκλήρωτο νόμο ο οποίος μάλλον θα δημιουργήσει προβλήματα στην νέα αυτοδιοικητική περίοδο παρά που θα επιλύσει. Οι φυγόκεντρες τάσεις όμως που αναφέρετε δεν έχουν να κάνουν με τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική, κυρίαρχα, έχουν να κάνουν με την εσωτερική δημοκρατία και την έλλειψη εσωτερικού διαλόγου που επικράτησε και επιβλήθηκε στη ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.  

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Τώρα, είστε υποχρεωμένος να εξασφαλίσετε πολλούς συνεργάτες για να στελεχώσετε το ψηφοδέλτιό σας. Σε ποιό σημείο βρίσκεστε; 

Π. ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ: Το ψηφοδέλτιο μας απαρτίζεται από πολίτες με ικανότητες, αγάπη για τον τόπο την ιστορία και τον πολιτισμό, είναι αδέσμευτοι από οικονομικά συμφέροντα, δεν επιζητούν κομματικά χρίσματα και ανήκουν κυρίως στη νέα γενιά με ένα όραμα: να αναλάβουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα της πόλης και εν γένει του δήμου. Το ζητούμενο δεν είναι οι προσωπικότητες που απαρτίζουν το κάθε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, αλλά το σύνολο και η αποτελεσματικότητα που θα δείξουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας που σήμερα φαντάζουν αξεπέραστα και δισεπίλυτα.  Προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό και οι χώροι στάθμευσης η καθαριότητα και οι λακκούβες στους δρόμους δεν μπορούν να είναι προβλήματα που θα διαιωνίζονται στο διηνεκές  στον δικό μας δήμο, όταν σε πολλούς δήμους της Κρήτης αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Πρέπει να πάμε γρήγορα  στο εμείς και να ξεφύγουμε από το εγώ, όπως θα έλεγε και ο Στρατηγός Μακρυγιάννης.

Με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Εμφανώς, ως δημοτική παράταξη, δεν έχετε αναπτύξει ακόμη, όπως συμβαίνει και με άλλα νέα δημοτικά σχήματα, μεγάλη δυναμική. Παραδέχεστε κάτι τέτοιο;

Π. ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε. Η πολιτική βρίσκεται σε κρίση. Ο κόσμος δικαίως την έχει απαξιώσει. Δεν μπορεί άλλο να παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν γύρω του. Ο κόσμος είναι αυτός που σε καθορίζει και σε προσδιορίζει. Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης. Εμείς, βήμα-βήμα, συμμετοχικά μιλώντας, ακούγοντας, συνδυάζοντας και υιοθετώντας προτάσεις, ιδέες και ανησυχίες του Ηρακλειώτικου λαού, προχωράμε. Κάθε αγώνας είναι δύσκολος και διαφορετικός. Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι πυκνός σε πολιτικό χρόνο και τη δυναμική μας θα την εκτιμήσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, το οποίο πιστεύουμε θα μας δικαιώνει και θα μας κατατάσσει εκεί που στοχεύουμε: να είμαστε η νέα διαφορετική πρόταση για τον Ηρακλειώτη, μια παράταξη ουσίας και όχι ευκαιρίας. 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Δεν είναι πολλοί δέκα και πλέον υποψήφιοι Δήμαρχοι για το Ηράκλειο;

Π. ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ: Δεν έχει σημασία ο αριθμός των συνδυασμών που θα συμμετέχουν αλλά το τι κομίζουν, ποια νέα δεδομένα φέρνουν και πόσο καλά είναι δομημένα το σχέδιο και η πρόταση που παρουσιάζουν για την πόλη μας. Αν καταφέρνουν να αφουγκράζονται τις ανάγκες των δημοτών του Ηρακλείου. 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Ποιές θεωρείτε ως τις σημαντικότερες διαφοροποιήσεις σας από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις; 

Π. ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ: Πρώτα από όλα η πλειοψηφία της παρατάξής μας είναι νεανική. Έχω την χαρά να έχω συνεργάτες νέους ανθρώπους με ικανότητες, όρεξη και αγάπη για τον δήμο. Η  διαφοροποίησή μας συγκριτικά με τις άλλες παρατάξεις είναι ότι μιλάμε και για τα μεγάλα αλλά και για τα μικρά προβλήματα. Το κυκλοφοριακό, η στάθμευση, η καθαριότητα, η προσβασιμότητα των ΑμεΑ, είναι υπαρκτά προβλήματα καθώς επίσης και τα εθνικά ζητήματα, η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης είναι θέματα που θα πρέπει να μας απασχολούν και να παίρνουμε θέση. Θέλουμε τον πολίτη όχι θεατή των εξελίξεων αλλά παράγοντα που θα καθορίζει τις αποφάσεις. Για αυτό και στην παράταξή μας λειτουργούμε ανοιχτά, δημοκρατικά και αυτό θέλουμε να φέρουμε και στον δήμο. Είμαστε ανοιχτοί σε ένα δημόσιο διάλογο με όλους, όχι για το μοίρασμα εξουσιών και θέσεων, αλλά για την πόλη και τους πολίτες.

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο συνενώσεων ή συνεργασιών μεταξύ δημοτικών παρατάξεων σε αυτή τη φάση;

Π. ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ: Σε αυτό το σημείο και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις γιατί πολλά λέγονται και γράφονται,  θα ήθελα να σας ξεκαθαρίσω και να τονίσω ότι δεν είμαι και δεν είμαστε «λαγοί» κανενός. Θα κατέλθουμε στις εκλογές ως παράταξη και θα κριθούμε από τους πολίτες.  Τώρα, όσον αφορά τις συνεργασίες μετά τις εκλογές, σας λέω ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία, προϋπόθεση είναι να υπάρξει ένας βαθύτατος διάλογος που θα οδηγήσει σε συγκλίσεις θέσεων και αρχών. Εμείς θα το επιδιώξουμε μετά τις εκλογές. Είμαστε σίγουροι ότι και οι υπόλοιποι συνδυασμοί κινούνται στην ίδια λογική.

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Με ποιούς άλλους υποψήφιους Δημάρχους θα μπορούσατε να συνεργασθείτε και με ποιούς όχι, και γιατί;

Π. ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ: Μπορούμε να συνεργαστούμε με εκείνους που θα μας συνδέει και θα μας ενώνει το όραμα και η πίστη ότι μπορούμε να κάνουμε το Ηράκλειο μια ιδανική πόλη. Δεν διεκδικούμε ούτε το αλάθητο ούτε την αποκλειστικότητα της αγάπης για την πόλη. 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Ποιό είναι, κατά τη γνώμη σας, σήμερα, το μεγαλύτερο και πιό δυσεπίλυτο πρόβλημα του Ηρακλείου; 

Π. ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ: Κατά την γνώμη μου, με διαφορά το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Ηράκλειο στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής και των έντονων καιρικών φαινομένων με τις πλέον μεγάλες ανισοκατανομές των βροχοπτώσεων, είναι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό σήμερα και τα επόμενα χρόνια θα είναι μεγαλύτερο και εντονότερο. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί όλο τον πλανήτη, ειδικότερα όμως τις νησιωτικές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και απαιτεί πολυεπίπεδες λύσεις.

Να αναγάγουμε το ζήτημα της λειψυδρίας και της ενιαίας Διαχείρισης του Υδατικού Δυναμικού της Κρήτης σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την Περιφέρεια μας.
Η αειφορική χρήση του νερού είναι ευθύνη όλων μας και περισσότερο όλων εμάς που έχουμε θέσεις ευθύνης στην αυτοδιοίκηση και στο κεντρικό κράτος.

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Ποιά προσόντα πρέπει να διαθέτει απαραιτήτως κάποιος που διεκδικεί σήμερα τον θώκο του Δημάρχου Ηρακλείου;

Π. ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ: Εκτός από το όραμα, την γνώση και την πίστη στους στόχους, στις σημερινές συνθήκες, αυτό που πρέπει να διαθέτει ο επόμενος δήμαρχος, απαραίτητα και περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα, είναι το χάρισμα της σύνθεσης διαφορετικών απόψεων. Χωρίς ικανότητα σύνθεσης η επόμενη περίοδος μπορεί να μετατραπεί σε περιπέτεια για την πόλη. 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Στην αναζήτηση συνεργατών που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιό σας, ποιές προδιαγραφές θεωρείτε εκ των ουκ άνευ;

Π. ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω ό,τι σας ανέφερα σε προηγούμενη ερώτηση για τους δημάρχους. Τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά ισχύουν και για τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας, συλλογικότητα, πίστη και όραμα. Η λογική μας είναι λογική ισοτιμίας και αξιοκρατίας. Κανένας δεν είναι πιο πάνω από τον άλλο από τη στιγμή που συμμετέχει στο κοινό όραμα και αγώνα. Όλοι είμαστε ίσοι.

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Πού πέτυχε και πού απέτυχε, κατά τη γνώμη σας, ο σημερινός Δήμαρχος;

Π. ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ: Πού πέτυχε και πού απέτυχε ο δήμαρχος θα το κρίνουν οι πολίτες. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει ή θα εκδικηθεί για τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες των Ηρακλειωτών. 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Ποιό μήνυμα στέλνετε σήμερα στους Ηρακλειώτες;

Π. ΙΝΙΩΤΑΚΗΣ: Να αναλάβουμε μαζί την ευθύνη για την πόλη μας!

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ