Ο Β. Κεγκέρογλου για τη Μικρασιατική καταστροφή

Με αφορμή την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο βουλευτής Βασ. Κεγκέρογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

99 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και 97 από την ολοκλήρωση του ξεριζωμού των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, οι μνήμες είναι άσβεστες και οι πατρίδες αλησμόνητες.

Τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα και τα δίκαια  του Ελληνισμού αλλά και όσους επέζησαν και αγωνίστηκαν ή συνέβαλλαν με κάθε τρόπο στην επιβίωση και την κοινωνική ενσωμάτωση των ξεριζωμένων μικρασιατικών.

Τιμούμε τους Μικρασιάτες που μπόλιασαν τον εθνικό κορμό και συνέβαλαν στην ανόρθωση και την πρόοδο της χώρας, της αγροτικής παραγωγής, των επαγγελμάτων,  των τεχνών και των γραμμάτων και του πολιτισμού γενικότερα. 

Τα διδάγματα για τις επόμενες γενιές είναι πολλά αλλά επισημαίνω τρία: 

  1. Την ανάγκη Εθνικής συνεννόησης, αφού μετά την μεγάλη επιτυχία της συνθήκης των Σεβρών δεν διατηρήθηκε η Εθνική στρατηγική και η ενότητα και έτσι διευκολύνθηκαν οι αντίρροπες, έως τότε συμμαχικές δυνάμεις και η ανασύνταξη της Τουρκίας εναντίον μας.
  2. Την  ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση και τη δημιουργία του αύριο και του μέλλοντος, όπως η αξιοθαύμαστη προσπάθεια για την ανόρθωση της Πατρίδας με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων, γηγενών και ξεριζωμένων παρά τις τριβές και τα προβλήματα των μεταξύ τους σχέσεων. 
  3. Την ανάγκη να τιμώνται οι πατριώτες, τόσο  πρωταγωνιστές όσο και οι ανώνυμοι απλοί αγωνιστές της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Προόδου.

Κορυφαίο ρόλο στην ιστορική εκείνη περίοδο, έπαιξε ο Νικόλαος Πλαστήρας τόσο στην Μικρασιατική εκστρατεία και τις επιτυχίες αλλά και την συνταταγμένη και ασφαλή υποχώρηση μετά την κατάρρευση του Μετώπου, όσο και με την συγκρότηση της επαναστατικής κυβέρνησης Πλαστήρα- Γονατά που αντιμετώπισε το χάος την επόμενη μέρα της καταστροφής και στήριξε τις επιτυχείς διαπραγματεύσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου για την συνθήκη της Λωζάνης.  

Η Ελλάδα, η Κρήτη και το Ηράκλειο οφείλουν να θυμούνται να τιμούν δεόντως και να μην υποτιμήσουν ούτε τον μεγάλο Έλληνα, στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, ούτε το μεγάλο δημιουργό και παγκόσμιο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, δίνοντας το όνομα τους σ΄ ένα κομμάτι από δρόμο έτσι για να βγει η υποχρέωση. Όσα καταγράφω είναι και η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ηρακλειωτών που περιμένουν από το Δήμαρχο Ηρακλείου, να σταματήσει η ανιστόρητη εισήγηση.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content