Κινητοποιήσεις εργαζομένων στον Τουρισμό

Από το ΠΑΜΕ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας – Καμία αναμονή – Κανένας εφησυχασμός

ΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες εργαζόμενους στον τουρισμό – επισιτισμό που σε συνέχεια των κινητοποιήσεων σε δεκάδες πόλεις πανελλαδικά στις 28 Μάη, και χθες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους εργοδότες με την διαδήλωση στα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Οι μέχρι τώρα εξαγγελίες της κυβέρνησης και οι προηγούμενες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αποτελούν πρόκληση για τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου μας. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό αντιμετωπίζουμε ήδη μαζικές απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, άδειες άνευ αποδοχών. Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης μας καταδίκασαν στην εξαθλίωση. Μέχρι σήμερα δουλεύαμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με μεγάλη εντατικοποίηση, με τη συντριπτική πλειοψηφία από μας να απασχολείται εποχικά.

Η διάταξη που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση για τους εποχικούς εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια αποτελεί άλλη μία πρόκληση, αφού στην καλύτερη περίπτωση μας καταδικάζει σε παρατεταμένη φτώχια και ανεργία, ζητώντας από μας να τα βγάλουμε πέρα με 400 και 500 ευρώ το μήνα, μέχρι τον Οκτώβρη.

Μετά το θαύμα του τουρισμού, των 120 δις ευρώ εσόδων τα τελευταία έξι χρόνια, από τα οποία έφτασαν σε μας ψίχουλα, τώρα μας λένε ότι πρέπει να ζήσουμε με 9 ευρώ την ημέρα για ένα ολόκληρο χρόνο! Τόσα είναι τα λεφτά που θα πάρουμε με την εφαρμογή των μέτρων για 4 μήνες δουλειά και 3 μήνες επίδομα ανεργίας! Αντίθετα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τουρισμό – επισιτισμό τα πήραν όλα. Ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές και κυρίως ισοπεδωμένα εργατικά δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου πανηγυρίζουν για την επαναπρόσληψη, λέγοντας ότι «δικαιώθηκαν τα αιτήματά μας», την ίδια ώρα που θα παίρνουμε ψίχουλα! Αφήνουν στο απυρόβλητο την εργοδοσία, βάζοντας «νερό στο μύλο» των αιτημάτων της με την «επιδότηση της εργασίας από το κράτος», για να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες! Υπονομεύουν με αυτόν τον τρόπο οι ίδιοι την πανελλαδική κινητοποίηση της 10ης Ιούνη στο Υπουργείο Εργασίας. Καλλιεργούν στους συναδέλφους επικίνδυνο εφησυχασμό και αναμονή, την ώρα που χρειάζεται κλιμάκωση του αγώνα μας! Το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές το έργο! Δεν είναι μακριά το 2012, όταν η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας κήρυξε απεργία, ενώ είχε ήδη βάλει την υπογραφή της σε μειώσεις μισθών!

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμή μας! Δεν θα δεχτούμε για ακόμα μια φορά να μεταφερθεί όλο το βάρος της κρίσης στις πλάτες μας. Δεν θα πληρώσουμε το μάρμαρο για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
  • Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό.
  • Επαναπρόσληψη όλων των εποχικών στον επισιτισμό,τουρισμό και ξενοδοχεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
  • Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι ελαστικά απασχολούμενοι.
  • Καμιά χρέωση σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο για όλο το διάστημα της ανεργίας και για όσους είναι σε αναστολή σύμβασης ή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
  • Μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε τους συναδέλφους σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε εστιατόριο, σε κάθε επισιτιστικό κατάστημα να οργανωθούν στα σωματεία του κλάδου, να απευθυνθούν στην Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και αποφασιστικά την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στα δικαιώματά μας.

ΟΛΟΙ την Τετάρτη 10/6, στις 12 μ.μ., στην Αθήνα,

στην πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας

ΟΛΟΙ την Πέμπτη 11/6, στις 7 μ.μ., στο Ηράκλειο,

στη συγκέντρωση των σωματείων στην Πλ. Ελευθερίας

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ