Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου για το πενθήμερο
Κατάργηση  πενθήμερου υπό τον μανδύα της ελεύθερης βούλησης του εργαζομένου.

 

Την ώρα που όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες της καλύτερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών (ιδίως στο νησί μας), η κυβέρνηση λειτουργώντας για ακόμη μια φορά «εν κρυπτώ» και μη έχοντας ένα δομημένο σχέδιο , επιχειρεί να πυρπολήσει τα θεμέλια της τουριστικής βιομηχανίας μας, ναυαρχίδα του τοπικού ΑΕΠ, καταργώντας στην ουσία τα συλλογικά δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον τουρισμό. Η προχειρότητα των πεπραγμένων της κυβέρνησης είναι τέτοια, που δεν άκουσε; Δεν αφουγκράστηκε ; Δεν παρατήρησε ; Το παράδοξο που συνέβη εφέτος κατά το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν και συγκεκριμένα την μεγάλη έλλειψη εργατικού προσωπικού που υπήρξε με αποτέλεσμα την υποστελέχωση της πλειονότητας των τουριστικών μονάδων μέχρι και σήμερα. Δεν προβλημάτισε την κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις θέσεις εργασίες που τους προσφέρονται;

Είμαστε περήφανοι για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι φορείς που ασχολούνται με τον Τουρισμό στο  νησί μας, υπηρεσίες υψηλού επιπέδου -κατάρτισης  και επαγγελματισμού, γεγονός  που αποδεικνύεται από την ζήτηση- προτίμηση -προσέλευση των τουριστών ανά τον κόσμο. Αυτές τις υπηρεσίες οφείλουμε όλοι με σοβαρότητα και επαγγελματισμό να διασφαλίσουμε θεωρώντας τους εργαζόμενους στον τουρισμό απαραίτητο κομμάτι της προσπάθειας που καταβάλουν όλοι οι φορείς  (ξενοδόχοι, εστιάτορες, τουριστικοί πράκτορες, ενοικιαζόμενα  οχήματα και πολλοί άλλοθ) και του επιτυχημένου και υψηλών προδιαγραφών αποτελέσματος που προσφέρουν -παράγουν με την συνεχή και παραγωγική συνεργασία μεταξύ τους.

Το υπουργείο Εργασίας ενώ κύρωσε, ως όφειλε, και επέκτεινε την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στον Τουρισμό –Επισιτισμό, ακολούθως με εγκύκλιο του ενημερώνει ότι πριν την ανάληψη της εργασίας «δύναται ο εργαζόμενος να ζητήσει με αίτησή του…»επιμερισμό της εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας «σε έξι (6) ημέρες αντί για πέντε (5), για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους…». Δηλαδή ο εργαζόμενος μπορεί να… παραιτηθεί του δικαιώματος για 48ωρη ανάπαυση!

Τι λέει όμως επί της ουσίας το υπουργείο Εργασίας: μπορεί ο εργοδότης να θέσει σαν όρο σε υποψήφιο εργαζόμενο να παραιτηθεί του πενθημέρου προκειμένου να προσληφθεί!

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απαιτεί την απόσυρση της κατάπτυστης εγκυκλίου.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ν.Ε

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Αντωνόπουλος Λάμπρος                   Ξενογιαννάκης Μάρκος

 ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ