Eρώτηση για τις υπέρογκες χρεώσεις τραπεζών στους πολίτες

Συζητήθηκε στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση του  αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρη Μαμουλάκη, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με την οποία αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά από τον Βουλευτή Ηρακλείου το μείζον ζήτημα των υπέρογκων τραπεζικών χρεώσεων προς τους πολίτες.

 

Ο Χάρης Μαμουλάκης έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις χρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων που διεξήχθη στις 7/11/19, καθώς και τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τον περιορισμό αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων, αναφορικά με τις χρεώσεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των υπηρεσιών που παρέχουν στους πολίτες.

 

Κατά την τοποθέτησή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τόνισε το γεγονός ότι ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών για τις οιωνοί καταχρηστικές χρεώσεις που επιβλήθηκαν από τις Τράπεζες τον Ιούλιο του 2019 – με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης της ΝΔ – και αφορούσαν σειρά τραπεζικών χρεώσεων (ανάληψης μετρητών, ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες, αντικατάσταση κάρτας, αλλαγή pin, μεταφορές χρημάτων μέσω κινητών, πληρωμές τρίτων κ.α.). Χρεώσεις οι οποίες παραβιάζουν τα όρια που θέτει ο κανονισμός της Ε.Ε. (2015/751), με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται δυσανάλογα οι καταναλωτές αλλά και να υπονομεύεται η προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων από την πλευρά του, αφού υπεραμύνθηκε της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, δικαιολόγησε την τακτική των τραπεζών, κάνοντας λόγο για τη ζημιά που, όπως υποστήριξε, έχουν υποστεί τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας.

 

Κατά τη δευτερολογία του ο Χάρης Μαμουλάκης, καυτηρίασε τη θέση του Υπουργού, αναφέρθηκε στην εκτίναξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ένα γεγονός που έχει ως συνέπεια οι τράπεζες να έχουν ωφεληθεί διπλά από τις ανορθολογικές χρεώσεις στις διαφορετικές μορφές ηλεκτρονικών συναλλαγών) και υπερθεμάτισε την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων από την Κυβέρνηση της ΝΔ για την προστασία των πολιτών. Αναγκαιότητα, που προκύπτει και από τα στοιχεία έρευνας που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σύμφωνα με τα οποία από την έναρξη της πανδημίας, καταγράφεται στην Ελλάδα αύξηση κατά 28% στη χρήση online τραπεζικών συναλλαγών, το 66% των πολιτών κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις τράπεζες, ενώ η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου για το 2020, ανέρχεται στο 42,7%. Και κατέληξε ο Χάρης Μαμουλάκης, συμπεραίνοντας ότι «Ή δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της Κυβέρνησης της ΝΔ, ή υπάρχει αδυναμία στον έλεγχο και την εποπτεία γύρω από το ζήτημα αυτό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content