Βρετανία: Αυξάνονται οι νεκροί από κορωνοϊό – 801 σε ένα 24ωρο

Ο αριθμός των θυμάτων σε νοσοκομεία της Βρετανίας λόγω κορωνοϊού αυξήθηκε κατά 801, με τον αριθμό τώρα να πλησιάζει τους 13.000.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των θυμάτων στη Βρετανία αγγίζει τους 12.868 δεν περιλαμβάνει εκείνους που έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή ενώ βρίσκονται σε περιβάλλον κοινωνικής μέριμνας. Στην Αγγλία έχασαν τη ζωή τους 651, ενώ στη Σκωτία 84. Η Ουαλία ανέφερε 60 νέους θανάτους. Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα, 6 ακόμη άνθρωποι πέθαναν από τον ιό στη Βόρεια Ιρλανδία.

Καθυστέρηση καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος

Καθυστέρηση στην ανταπόκριση και διαχείριση κατά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρώην επικεφαλής επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης, καθηγητής σερ Ντέιβιντ Κινγκ, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο LBC, υποστήριξε ότι η διαχείριση της πανδημίας έγινε πολύ αργά, παρ’ ολο που είχε καταρτιστεί πριν από χρόνια έκθεση για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε ενδεχόμενο πανδημίας.

«Το γιατί δεν ανταποκριθήκαμε πολύ νωρίτερα, μόλις ξέσπασε η επιδημία στην Κίνα, απλά δεν ξέρω. Και το λέω αυτό γιατί το 2006, δημοσιεύσαμε μία έκθεση για τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση μίας πανδημίας και σε αυτή την έκθεση, φαινόταν ότι εάν ξεσπάσει επιδημία οπουδήποτε στον κόσμο με κάποιον καινούργιο ιό όπως αυτού του είδους –και φυσικά αυτό συνέβη– τότε μέσα σε τρεις μήνες, εξαιτίας των αεροπορικών ταξιδιών, θα υπάρχει παντού στον κόσμο, και φάνηκε ότι ήμασταν απροετοίμαστοι και δεν λάβαμε μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, και τα μέτρα λιτότητας που τέθηκαν σε ισχύ από το 2010, κόστισαν επίσης ζωές, καθώς η τότε πολιτική της κυβέρνησης ήταν η μείωση των δημοσίων δαπανών σε όλο το φάσμα, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «…Και φοβάμαι ότι αυτά τα μέτρα λιτότητας οδήγησαν στην περικοπή των προγραμμάτων διαχείρισης κινδύνων» είπε και πρόσθεσε ότι η χώρα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για περισσότερες δαπάνες προς την υπηρεσία Περιβάλλοντος παρά για τις πανδημίες. «Για μένα αυτό είναι πολύ λυπηρό γιατί, όπως είπα, είχαμε ξεκινήσει την προετοιμασία από το 2006».

Ο καθηγητής πρότεινε ως απάντηση στην τωρινή κατάσταση τις εξετάσεις σε ευρύτερη κλίμακα πληθυσμού ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση της πανδημίας.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content