«Βατερλώ» για τους Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή – Δεύτερος σε ψήφους ο Μακάρθι

Μπροστά σε μια ανταρσία με ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις βρίσκεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις ΗΠΑ, το οποίο βρέθηκε στην πολιτικά δυσάρεστη θέση να μην μπορέσει να εκλέξει με την πρώτη ψηφορορία πρόεδρο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να διαδεχτεί την Νάνσι Πελόζι.

Αν και ήταν υποψήφιος για τυπικούς λόγους, ο Χακίμ Τζέφρις των Δημοκρατικών κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους ψήφους, χωρίς να έχει την πλειοψηφία.

Ο Μακάρθι έλαβε 203 ψήφους ενώ χρειαζόταν 218 ψήφους για μια -έστω και οριακή- εκλογή. Ο Τζέφρις είχε 212 ψήφους.

Δέκα ψήφους έλαβε ο Ρεπουμπλικανός Άντι Μπιγκς από την Αριζόνα, έναν βουλευτή που επέλεξαν οι Ρεπουμπλικανοί αντάρτες. Άλλοι εννέα βουλευτές δεν ψήφισαν κανένα για την προεδρία.

Το πρόβλημα είναι πλέον και θεσμικό: χωρίς πρόεδρο η Βουλή δεν μπορεί καν να συνεδριάσει.

Η αποτυχία ήταν προδιαγεγραμμένη πριν ακόμη φτάσει ο κατάλογος στα μισά. Στο γράμμα «G» οι Ρεπουμπλικανοί που δεν ψήφισαν τον Μακάρθι ήταν ήδη επτά, γράφει ο Guardian. Πάντως ο ίδιος ο Μακάρθι ψήφισε τον εαυτό του, προκαλώντας θυμηδία και φωνές στο σώμα.

Εντελώς διαφορετική ήταν η αντιμετώπιση της Πελόζι, που ψήφισε τον Χακίμ Τζέφρις, επικεφαλής της ΚΟ των Δημοκρατικών, καταχειροκροτούμενη.

Πολλαπλές ψηφοφορίες

Σήμερα Τρίτη το σώμα συνήλθε για πρώτη φορά με τη νέα σύνθεση που προέκυψε από τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Μετά τα διαδικαστικά, ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Χρειάζεται 218 ψήφους για την πλειοψηφία (ή λιγότερους αν δεν υπάρχει απαρτία στο σώμα) και αν δεν τους βρει την πρώτη φορά, η εκλογή επαναλαμβάνεται όσες φορές χρειαστεί. Στην πράξη αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια: το 1923 ήταν η τελευταία φορά που χρειάστηκαν πολλαπλές ψηφοφορίες για την εκλογή του προέδρου. Το 1856 το σώμα ψήφισε ούτε λίγο ούτε πολύ 133 φορές μέσα σε δύο μήνες!

Στο παρασκήνιο υπάρχει και μια δεύτερη επιλογή για τους Ρεπουμπλικανούς, ο Στιβ Σκαλίζ από τη Λουιζιάνα, ο οποίος, αν και προετοιμάζεται για το σενάριο να είναι αυτός ο υποψήφιος, τονίζει ότι δεν θα το κάνει αν δεν παραιτηθεί από την υποψηφιότητα ο Μακάρθι.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους δεν χάνουν την ευκαιρία να πιέσουν όσο μπορούν τους αντιπάλους τους. Με δεδομένο ότι δεν θα ψήφιζαν τον Μακάρθι, δεν αποκλείεται να τραβήξει η διαδικασία με περισσότερες από μία αναμετρήσεις να ρίξουν στη μάχη έναν δικό τους υποψήφιο.

 

 

 

Πρώτο Θέμα

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content