Την Πέμπτη η πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν-Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη των «27» της ΕΕ

Την Πέμπτη το βράδυ, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη -μετά τη Σύνοδο Κορυφής και ανεξάρτητα από αυτήν- η πρώτη διμερής τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Εξάλλου, όπως γνωστοποίησαν ΕΕ και Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ανανεώσουν τους δεσμούς τους, έπειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες είδαν με κατάπληξη τον Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και την πυρηνική συμφωνία (JPCOA) με το Ιράν, να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα και να αποκηρύττει διεθνείς οργανισμούς τους οποίους στήριζε για δεκαετίες η Ουάσινγκτον.

Η τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ ήταν στις 5 Απριλίου 2009, επί προεδρίας του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Ου. Μπους συμμετείχε επίσης στη σύνοδο που έγινε τον Ιούνιο του 2001 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής, «για να μοιραστούμε τις απόψεις μας για τη μελλοντική συνεργασία μας».

Σαρλ Μισέλ: Προσκάλεσα τον πρόεδρο των ΗΠΑ

«Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον Αμερικανό πρόεδρο στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας. Προσκάλεσα τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συμμετέχει στη συνάντηση προκειμένου να μοιραστεί τις απόψεις του αναφορικά με τη μελλοντική μας συνεργασία» γράφει ο Σαρλ Μισέλ, που κλείνει λέγοντας: «Καιρός να ανοικοδομήσουμε τη διατλαντική συμμαχία».

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ