Τι δήλωσε για την επέμβαση στον Πατριάρχη ο ειδικός ιατρός που τον εγχείρισε
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πεποίθηση πως το χρόνιο νόσημα από το οποίο έπασχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έπρεπε να αντιμετωπιστεί πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη εξέφρασε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο Υπεύθυνος Αρρυθμιών στα νοσοκομεία «Mount Sinai Queens» και «Mount Sinai Brooklyn», Δρ Γεώργιος Σύρος (Dr. George Syros), αναφερόμενος στο σκεπτικό της απόφασης για την επέμβαση τοποθέτησης στεντ, στην οποία υπεβλήθη ο Παναγιότατος την Τετάρτη.

Ο Δρ Γεώργιος Σύρος

 

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα μπορούσε να γίνει στο αεροπλάνο ή στο μέλλον, μόνο ο Μεγαλοδύναμος. Από την άλλη μεριά, αν ήταν κάποιο δικό μου συγγενικό πρόσωπο θα προτιμούσα να κάνουμε τη διερεύνηση αυτή άμεσα, όπως και την κάναμε, για να είμαστε 100% ασφαλείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γνωστός ομογενής γιατρός, προσθέτοντας πως «ο Παναγιώτατος αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλά στην υγεία του και θεωρούμε ότι η ανάρρωσή του θα είναι ραγδαία και θα μπορεί με μεγάλη επιτυχία να γυρίσει στο βεβαρημένο πρόγραμμά του, όπως είχαμε εκτιμήσει».

Σύμφωνα με τον Δρα Σύρο, ο ιατρικός φάκελος του Παναγιώτατου έφτασε στα χέρια του κατόπιν ενεργειών του προσωπικού του ιατρού, Δρα Τζον Τόμας, ο οποίος θέλησε να λάβει μια πιο εξειδικευμένη άποψη για τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα οποία υπεβλήθη ο κ.κ. Βαρθολομαίος στο νοσοκομείο «George Washington». Οπως αναφέρει στη συνέχεια, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, διαπίστωσε πως η κατάσταση δεν ήταν τόσο απλή όσο αρχικά είχε παρουσιαστεί.

«Είχα τη δυνατότητα να μελετήσω εις βάθος το εξιτήριο που είχε λάβει ο Παναγιώτατος από την Ουάσιγκτον. Φάνηκε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νόμιζαν οι γιατροί στην Ουάσιγκτον ότι ήταν. Ειδικότερα, φάνηκε ότι υφέρπει κάτι επί χρονίας βάσεως και ότι πιθανώς κάτι παραπάνω συνέβη που έπρεπε να διερευνηθεί περαιτέρω. Αποφασίσαμε και κάναμε μια αξονική τομογραφία η οποία, με ειδικό λογισμικό που υπάρχει στην Αμερική, την επεξεργαστήκαμε περαιτέρω, και βγάλαμε ένα πόρισμα, μαζί με συναδέλφους από την Καλιφόρνια, ότι υπάρχει κάτι που χρειάζεται αγγειογραφία προκειμένου να διαπιστώσουμε πόσο σοβαρό είναι. Εφόσον πραγματικά επιβεβαιώσαμε αυτά που υποπτευόμασταν κλινικά, αποφασίσαμε να γίνουν οι αγγειοπλαστικές από τον Δρα Γεώργιο Ντάγγα, οι οποίες με μεγάλη επιτυχία επανέφεραν την αιματική ροή στο μυοκάρδιο του Παναγιωτάτου», είπε ο Δρ Σύρος, που εξήρε επίσης τη συμβολή των συναδέλφων του, Δρα Σταματίου Λεράκη και Δρ Σαμίν Σάρμα (Dr. Shamin Sharma).

Ασφαλώς, οι ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά με την υγεία του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενέτειναν τα ερωτήματα σχετικά με το άμεσο εξιτήριο που έλαβε στην Ουάσιγκτον, αλλά και το κατά πόσον η υγεία του ενδεχομένως να επιβαρύνθηκε από το ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα που έφερε εις πέρας, τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στη Νέα Υόρκη. Από την πλευρά του, ο Δρ Σύρος τόνισε πως η ακριβής κλινική εικόνα μπορούσε να εκτιμηθεί μόνο από κάποιον εξειδικευμένο γιατρό.

«Δεν θέλω να μιλήσω για λάθος ή να αφήσω μομφή για τους συναδέλφους. Αυτό που έκανε ο Δρ Τόμας είναι ότι ζήτησε την βοήθεια κάποιου πιο εξειδικευμένου γιατρού, όπως είμαι εγώ. Εάν ένας συνάδελφος καρδιολόγος είχε δει τον Πατριάρχη στην Ουάσιγκτον πιθανόν θα κινούσε τις ίδιες διαδικασίες. Από την άλλη πλευρά, ήταν θέλημα Θεού το γεγονός ότι αυτό έγινε στη Νέα Υόρκη, καθώς θεωρώ ότι αυτή η επέμβαση μπορεί να γίνει σε πολύ λίγα κέντρα στον Κόσμο. Ο Πατριάρχης μας ήταν εδώ και μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε τη νόσο αυτή με συλλογική προσπάθεια, από γιατρούς που είναι και Έλληνες, όπως είναι ο Δρ Λεράκης, ο επικεφαλής μας ο Δρ Γιώργος Ντάγγας κι εγώ. Μπορούσαμε να μιλάμε όλοι μαζί και σε υψηλό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πάθηση αυτή από πολλές πλευρές και με επιτυχία», κατέληξε ο Δρ Σύρος.

 

Συνοδεύει τον Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη

 

Οπως ανέφερε στον «Ε.Κ.» ο Δρ Σύρος, ο ίδιος πρόκειται να συνοδεύσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου και ο ίδιος ο Παναγιώτατος να νοιώθει την ασφάλεια της παρουσίας ενός εξειδικευμένου γιατρού, με δεδομένο ότι θα ταξιδέψει λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επέμβαση.

«Μου έκανε την τιμή ο Παναγιώτατος και με προσκάλεσε να τον συνοδεύσω και θα είναι μεγάλη τιμή για εμένα να είμαι δίπλα του και να παρίσταμαι στην πορεία του ταξιδιού του. Δεν είναι πως βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά είναι καλό να έχει κάποια συνοδεία. Είναι ευτυχές για εμένα που θα μπορώ να είμαι μαζί του και να απολαύσω την παρέα του. Ο Παναγιώτατος είναι ένας τόσο απλός άνθρωπος, σαν να μιλάμε για κάποιον που ζει π.χ. εδώ στην Αστόρια. Είναι πολύ πράος, πολύ συνεργάσιμος, πολύ λογικός και πολύ κατανοητικός. Ως ασθενής είναι μεγάλη ευτυχία να δουλεύεις μαζί του, διότι έχει κοινή λογική, είναι ιδιαίτερα ευφυής και ακολουθεί οδηγίες. Για εμένα είναι ο ιδανικός ασθενής. Εχει μεγαλείο καρδίας, όπως μου είχε πει και ο δικός μου πνευματικός πριν από 22 χρόνια. Ενας πολύ καλός, προσιτός και πράος άνθρωπος», είπε ο Δρ Γεώργιος Σύρος, που αποκάλυψε ότι δέχθηκε σωρεία τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων από ομογενείς.

«Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ομογένεια η οποία έχει ανησυχήσει, τον αγαπά πολύ τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κάτι που το αποδεικνύει και με τις συνεχόμενες επαφές με εμένα και τον Δρα Ντάγγα, ο οποίος επιτέλεσε επιτυχώς μια πραγματικά δύσκολη επέμβαση. Είναι μεγάλη ευτυχία που έχουμε τον Παναγιώτατο δίπλα μας και εύχομαι να συνεχίσουμε να τον έχουμε πολλά χρόνια ακόμα», ήταν τα λόγια του Δρα Σύρου.

 

 

Εθνικός ΚήρυξΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content