Τα τελευταία νέα από τις αμερικανικές εκλογές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Είναι αρκετά πιθανό οι Αμερικανοί να μην γνωρίζουν τον νικητή των προεδρικών εκλογών της Τρίτης όταν πέσουν για ύπνο το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Ο βασικός λόγος είναι ότι πολλοί πολίτες προτίμησαν την επιστολική ψήφο λόγω της πανδημίας και του φόβου πως στα εκλογικά κέντρα θα επικρατεί συνωστισμός. Και, γενικά η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων παίρνει περισσότερο χρόνο απ’ ότι εκείνων που έχουν καταθέσει όσοι ψηφίζουν με φυσική παρουσία.

Διαφορετικές πολιτείες, διαφορετικές προσεγγίσεις.

Κάποιες πολιτείες που έχουν μια μακρά εμπειρία στη χρήση της επιστολικής ψήφου έχουν ήδη προσαρμοστεί στις επιπλέον αλλαγές των φετινών εκλογών.

Στην Φλόριδα, οι εκλογικοί υπάλληλοι μπορούν να ξεκινήσουν να καταμετρούν τις ψήφους 22 ημέρες πριν την Ημέρα των Εκλογών. Στην Βόρεια Καρολίνα, ξεκινώντας πέντε εβδομάδες πριν τις εκλογές, το συμβούλιο της κάθε κομητείας τοποθετούν τα εγκεκριμένα ψηφοδέλτια σε ένα εκλογικό μηχάνημα, το οποίο επιτρέπει την ταχεία καταμέτρησή τους την Ημέρα των Εκλογών.

Αλλά, άλλες πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν, οι οποίες ηγούνται από Ρεπουμπλικανούς και είναι όλες τους αμφίρροπες πολιτείες, έχουν μια πιο προσεχτική προσέγγιση και δεν πρόκειται να ξεκινήσουν την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων πριν την Ημέρα των Εκλογών. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι το γεγονός πως θα χρειαστούν μέρες ολόκληρες για να έχει καταμετρηθεί ένας ικανός αριθμός ψήφων ώστε να ανακηρυχτεί ο νικητής.

Και αυτά συμβαίνουν, ενώ ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προτρέξει και έχει χαρακτηρίσει τη διαδικασία της επιστολικής ψηφοφορίας ως επίφοβη για απάτη.

Η 3η Νοεμβρίου δεν είναι απαραίτητα η τελική προθεσμία

Σε μερικές αμφίρροπες πολιτείες, οι επιστολικές ψήφοι μπορεί να καταφτάσουν έως και κάποιες μέρες μετά την Ημέρα των Εκλογών και να θεωρηθούν έγκυρες για καταμέτρηση.

Οι Δημοκρατικοί έχουν επιχειρηματολογήσει πως αυτό είναι σωστό γιατί ο μεγάλος αριθμός των επιστολικών ψήφων και η αργή παράδοση των ψηφοδελτίων από τα ταχυδρομεία κάνουν αυτό το μέτρο αναγκαίο.

Στην Νεβάδα, για παράδειγμα, εάν η ημερομηνία αποστολής είναι η Ημέρα των Εκλογών, τα ψηφοδέλτια μπορεί να καταφτάσουν στα εκλογικά κέντρα έως και τις 10 Νοεμβρίου, ενώ στην Βόρεια Καρολίνα έως και τις 12 Νοεμβρίου.

Θα υπάρξουν νομικές διαμάχες

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Τραμπ σχεδιάζουν να ψηφίσουν κατά την Ημέρα των Εκλογών, ενώ πάνω από τους μισούς υποστηρικτές του Μπάιντεν έχουν πει ότι ψήφισαν ή θα ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου.

Αναμένεται έτσι, η νομική ομάδα της εκστρατείας του Τραμπ να αμφισβητήσει την εγκυρότητα πολλών επιστολικών ψήφων σε αμφίρροπες πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Κάποιες πρώιμες εκτιμήσεις

Ενώ είναι σχεδόν απίθανο να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα το βράδυ της Τρίτης, τα αποτελέσματα από δύο πολιτείες μπορεί να δείξουν προς ποια κατεύθυνση βαδίζουν οι εκλογές.

Τόσο η Φλόριδα όσο και η Τζόρτζια επιτρέπουν στους εκλογικούς αξιωματούχους να ξεκινήσουν την καταμέτρηση εβδομάδες πριν την Ημέρα των Εκλογών, γεγονός που σημαίνει ότι η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στο χρόνο που πραγματοποιούνταν και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει και τις δύο πολιτείες, οι προοπτικές νίκης του Τραμπ μειώνονται κατά πολύ. Το ίδιο ισχύει και με την Βόρεια Καρολίνα.

 

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ