Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσαν τα συντρίμμια του κινεζικού πυραύλου
Η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ο κινεζικός πύραυλος εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

Συντρίμμια από τον κινεζικό πύραυλο Long March 5B έκαναν μια πύρινη επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από τη Νοτιοανατολική Ασία το Σάββατο και έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό.

Tα συντρίμμια εισήλθαν στην ατμόσφαιρα περίπου στις 19:45 (ώρα Ελλάδας).

Η ανακοίνωση της NASA για τα συντρίμμια του κινεζικού πύραυλου

Ο επικεφαλής της NASA Bill Nelson δημοσίευσε την ακόλουθη δήλωση το Σάββατο σχετικά με τα συντρίμμια από τον κινεζικό πύραυλο Long March 5B:

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ) δεν μοιράστηκε συγκεκριμένες πληροφορίες τροχιάς καθώς ο πύραυλός της Long March 5B έπεσε πίσω στη Γη».

«Όλες οι χώρες που ταξιδεύουν στο διάστημα θα πρέπει να ακολουθούν τις καθιερωμένες βέλτιστες πρακτικές και να κάνουν το κομμάτι τους για να μοιραστούν αυτό το είδος πληροφοριών εκ των προτέρων για να επιτρέψουν αξιόπιστες προβλέψεις πιθανού κινδύνου πρόσκρουσης συντριμμιών, ειδικά για βαρέα οχήματα, όπως το Long March 5B, που ενέχουν σημαντικό κίνδυνο απώλειας ζωής και περιουσίας. Κάτι τέτοιο είναι κρίσιμο για την υπεύθυνη χρήση του διαστήματος και για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ανθρώπων εδώ στη Γη».

Σε συναγερμό τέθηκαν πολλές χώρες για την πρόσκρουση του πυραύλου

Η πιθανότητα, όσο μικρή κι αν ήταν, ότι τα συντρίμμια από τον πύραυλο θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμό είχε οδηγήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να παρακολουθούν την τροχιά του για μέρες.

Ανακοινώσεις από διάφορους φορείς ανά τον κόσμο είχαν εκτιμήσει την τροχιά που θα ακολουθήσει ο πύραυλος και είχαν δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για το πού αναμενόταν να πέσουν τα συντρίμμια. Μάλιστα, μεταξύ των χωρών στις οποίες σήμανε συναγερμός ήταν και η Ελλάδα, αν και νωρίτερα το Σάββατο τα νεότερα δεδομένα έδειξαν ότι η χώρα μας δεν κινδύνευε τελικά από τα κομμάτια του κινεζικού πυραύλου.

 

 

iefimerida.grΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ